Το αφεντικό στο υπνοδωμάτιό σας – Όταν η παρακολούθηση επεκτείνεται στον χώρο εργασίας σας, δηλαδή στο σπίτι σας

Το αφεντικό στο υπνοδωμάτιό σας – Όταν η παρακολούθηση επεκτείνεται στον χώρο εργασίας σας, δηλαδή στο σπίτι σας
Photo: pixabay.com

της Jeff John Roberts

Όταν οι εργαζόμενοι πηγαίνουν στο γραφείο, παραχωρούν έναν βαθμό της ιδιωτικότητάς τους. Το αφεντικό τους μπορεί να παρακολουθεί τι κάνουν στο τηλέφωνο και στον υπολογιστή τους, ή ακόμα και την εμφάνισή τους και τη συμπεριφορά τους προς τους συναδέλφους.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν το σπίτι μετατρέπεται σε χώρο εργασίας;

Στην εποχή της πανδημίας, εκατομμύρια εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι για πρώτη φορά και τα αφεντικά σπεύδουν να τους παρακολουθήσουν. Η λύση για πολλές εταιρείες έρχεται με τη μορφή εμπορικά διαθέσιμου λογισμικού που τους επιτρέπει να καταγράφουν πώς περνάνε τον χρόνο τους οι υπάλληλοι – ή ακόμη και να θέσουν σε λειτουργία μια κάμερα ενώ οι εργαζόμενοι κάθονται στο υπνοδωμάτιο ή στο σαλόνι τους.

Το λογισμικό εισβάλλει πραγματικά στην καθημερινή ζωή του ατόμου όταν χρησιμοποιείται στην οικία του – δηλαδή σε έναν χώρο που θεωρείται το τελευταίο καταφύγιο της ιδιωτικής ζωής.

Αυτή η νέα εποχή του «αφεντικού στο υπνοδωμάτιο» μπορεί να προκαλεί εκτεταμένο εκνευρισμό, ενώ παράλληλα εγείρει κρίσιμα νομικά ερωτήματα ως προς την έκταση της παρακολούθησης που μπορούν να επιβάλλουν οι εργοδότες στους εργαζομένους τους.

Η χρήση λογισμικού για την παρακολούθηση της παραγωγικότητας των υπαλλήλων δεν είναι νέο φαινόμενο.

Κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τέτοια εργαλεία για να παρακολουθούν τον χρόνο που περνάνε οι εργαζόμενοι στο Excel (αντί για το …Facebook) ή για να αξιολογούν τι κοιτάνε οι εργαζόμενοι στο διαδίκτυο.

Το πιο σύγχρονο λογισμικό παρακολούθησης, όμως, μπορεί να εισχωρήσει πολύ βαθύτερα στο τι κάνει κάποιος. Ο κατασκευαστής ενός εργαλείου που λέγεται Time Doctor υπερηφανεύεται για το ότι το λογισμικό μπορεί να τραβάει φωτογραφία της οθόνης του εργαζομένου ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να παρακολουθεί τι δακτυλογραφείται και πότε κινείται το ποντίκι. Μάλιστα, η Time Doctor λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάμερα του υπολογιστή για τη λήψη φωτογραφιών – με ή χωρίς τη γνώση του εργαζομένου.

Εντωμεταξύ, εταιρείες όπως η Hubstaff προσφέρουν εφαρμογές εντοπισμού τοποθεσίας που εγκαθίσταται στα τηλέφωνα ή στα λάπτοπ των εργαζομένων και προσδιορίζουν το πού βρίσκονται αυτοί. Η Hubstaff λέει ότι η βασική χρήση της εφαρμογής είναι να εξασφαλίζουν οι εταιρείες ότι οι πωλητές συναντιούνται με τους πελάτες.

Όμως, τέτοιες εφαρμογές μπορούν να λειτουργήσουν και ως εργαλείο παρακολούθησης μεγάλης κλίμακας.

Και αυτά τα εργαλεία δεν προορίζονται προς χρήση μόνο για το άμεσο αφεντικό ενός εργαζομένου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Time Doctor, το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιείται και από τρίτα μέρη. Μία ενότητα της ιστοσελίδας αναφέρει το εξής: «Δώστε στους πελάτες σας άμεση πρόσβαση στο Time Doctor χωρίς κόστος… Οικοδομήστε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες σας δείχνοντάς τους την πρόοδο των έργων τους, με φωτογραφίες και αναφορές για τα καθήκοντα που επιτελούνται».

Τόσο η Hubstaff όσο και η Time Doctor λέει ότι το ενδιαφέρον για τα προϊόντα τους έχει τριπλασιαστεί από την έναρξη της πανδημίας.