Το αφεντικό της Fed απορρίπτει τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζοντάς τα «κερδοσκοπικά επενδυτικά στοιχεία»

Το αφεντικό της Fed απορρίπτει τα κρυπτονομίσματα χαρακτηρίζοντάς τα «κερδοσκοπικά επενδυτικά στοιχεία»
epa08267225 US Federal Reserve Chairman Jerome Powell holds a news conference on an emergency interest rate cut, in Washington, DC, USA, 03 March 2020. The US Federal Reserve made an emergency interest rate cut, lowering the benchmark US interest rate by half a percentage point, in response to economic concerns surrounding the coronavirus. The rate cut is the biggest since the financial crisis in 2008. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

του Chris Morris

Μην περιμένετε την Fed να υιοθετήσει το Bitcoin σύντομα.

 Μιλώντας σε μια εικονική συζήτηση σχετικά με την ψηφιακή τραπεζική που διοργάνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Jerome Powell, απέρριψε τα κρυπτονομίσματα και φάνηκε να αδιαφορεί για την πρόσφατη αύξηση των τιμών τους, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ παραμένει εστιασμένη σε πιο παραδοσιακές επενδύσεις.

 «Είναι περισσότερο ένα κερδοσκοπικό επενδυτικό στοιχείο που υποκαθιστά τον χρυσό παρά το δολάριο» λέει ο Powell.

 Η τιμή του Bitcoin έπεσαν κατά 465 δολάρια τη Δευτέρα, αλλά το κρυπτονόμισμα παραμένει στα 57.112 δολάρια. Σε ετήσια βάση, το Bitcoin αύξησε την αξία του κατά 96% και κάποιοι προβλέπουν ότι μπορεί σύντομα να φτάσει ακόμα και τα 70.000 δολάρια.

 Κάποιοι σκεπτικιστές, όμως, λένε ότι τα κρυπτονομίσματα βρίσκονται σε μια κερδοσκοπική φούσκα. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο επενδυτής Michael Burry, γνωστός από την ταινία Το Μεγάλο Σορτάρισμα, και ο Powell φαίνεται να συμφωνεί.

 «Είναι εξαιρετικά ασταθή και άρα δεν μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα αποθετήρια αξίας, και δεν υποστηρίζονται από τίποτα» είπε ο Powell.

 Αν και η Fed δεν φαίνεται να έλκεται από το Bitcoin, ολοένα και περισσότερες επενδυτικές τράπεζες εκδηλώνουν σταδιακά ενδιαφέρον. Τον περασμένο Νοέμβριο, η Citibank είπε ότι το Bitcoin θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300.000 δολάρια μέχρι το τέλος του 2021. Η JPMorgan είναι λιγότερο αισιόδοξη, λέγοντας ότι «μακροπρόθεσμα» μπορεί να φτάσει έως και τα 146.000 δολάρια. (Αυτό είναι σε κάθε περίπτωση αξιοσημείωτο, καθώς ο CEO Jamie Dimon αποκάλεσε κάποτε το Bitcoin «απάτη»).

 Η Fed εξετάζει τη δημιουργία του δικού της ψηφιακού νομίσματος, αλλά ο Powell είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει «με μεγάλη προσοχή και διαφάνεια» και θα χρειαστεί μάλλον την έγκριση του Κογκρέσου.

 Εντωμεταξύ, η αξία του Bitcoin συνεχίζει να ξεπερνάει πολλές κορυφαίες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του Facebook. Σύμφωνα με το CoinGecko, κυκλοφορούν 18,6 εκατομμύρια Bitcoin, που σημαίνει ότι το ψηφιακό νόμισμα έχει αγοραία αξία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.