Το αφεντικό της Παγκόσμιας Τράπεζας λέει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κρατήσει ως και δύο χρόνια

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας θεωρεί ότι μπορεί να χρειαστεί ως και δύο χρόνια μέχρι οι τιμές να επιστρέψουν ξανά στα κανονικά τους επίπεδα, καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα κύμα πληθωρισμού που έχουμε να δούμε εδώ και δεκαετίες.

«Θα πάρει πολλούς μήνες, ίσως και δύο χρόνια, για να φέρουμε ξανά σε χαμηλότερα επίπεδα τον πληθωρισμό», είπε στο CBS ο David Malpass.

Το ρεκόρ πληθωρισμού και οι ελλείψεις σε σημαντικά προϊόντα, όπως το πετρέλαιο, τα λιπάσματα και τα σιτηρά, «θα χτυπήσει σκληρά» ορισμένες χώρες, είπε.

«Μεγάλο μέρος του κόσμου σταματά την παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης λιπασμάτων. Κι αυτό θα φέρει μειωμένες καλλιέργειες για αρκετά χρόνια», είπε ο Malpass, προειδοποιώντας ότι οι ελλείψεις τροφίμων πιθανότατα θα φέρουν «αποσταθεροποίηση» σε φτωχότερες χώρες.

«Η ανάκαμψη από τον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970 χρειάστηκε σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια από τις κεντρικές τράπεζες των προηγμένων χωρών ούτως ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, κάτι το οποίο έφερε παγκόσμια ύφεση», ανέφερε τον Ιούνιο η Παγκόσμια Τράπεζα στη μελέτη της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Αφήστε τις τράπεζες να δώσουν περισσότερα δάνεια», είπε ο Malpass. «Αυτό θα φέρει μεγαλύτερη ρευστότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα», και αποσυμφόρηση των περιορισμών ανεφοδιασμού που οδηγεί στις παρούσες συνθήκες πληθωρισμού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί στο 2,9%, δηλαδή 1,2 μονάδες κάτω από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου και 2,8 μονάδες λιγότερες από την περσινή πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,7% το 2022.