Το αυτοκίνητο ως υπηρεσία: Πώς θα προσαρμοστεί η Ελλάδα στις νέες παγκόσμιες τάσεις

Το αυτοκίνητο ως υπηρεσία: Πώς θα προσαρμοστεί η Ελλάδα στις νέες παγκόσμιες τάσεις
Photo: pixabay.com
«Έξυπνα» αυτοκίνητα, αυτόνομη οδήγηση, car sharing, leasing και car pooling φέρνουν τα πάνω κάτω σε μια συντηρητική αγορά.

Στο παρελθόν η αγορά αυτοκινήτου ισοδυναμούσε, κατά κάποιο τρόπο, με την αγορά κατοικίας, υπό την έννοια ότι, ήταν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, όπου ο κάτοχος διατηρούσε το ίδιο όχημα για αρκετές δεκαετίες, όντας συναισθηματικά συνδεδεμένος μαζί του.

Σήμερα τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Η υψηλή φορολογία, αλλά και η ανάγκη για αλλαγή αυτοκινήτου σε βάθος πενταετίας, αφενός επειδή χάνει μεγάλο ποσοστό της αρχικής του αξίας, αφετέρου επειδή η τεχνολογία προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και όλοι θέλουν να συμβαδίζουν με αυτή, στρέφουν τους Έλληνες στην επιλογή του leasing, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν να μοιράζονται διαδρομές με άλλους.

Το Pooling και το car sharing κερδίζουν σταδιακά έδαφος και οι έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για μια αγορά, η οποία μέχρι το 2024 θα αγγίζει τα 11 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα «έξυπνα» αυτοκίνητα, που βλέπαμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας γίνονται προνόμιο των πολλών, ενώ γνωστές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προβεί σε παύση της παραγωγής αυτοκινήτων diesel.

Όπως τονίζει στο fortunegreece.com, ο Φίλιππος Ζαγοριανάκος, Senior Vice President Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Ιρλανδίας του ομίλου LeasePlan, οι αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία που λαμβάνουν ήδη χώρα είναι μεγάλες και σημαντικές και έχουν άμεση σχέση με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Νέες τεχνολογίες όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ήδη κατακτήσει σημαντικό μερίδιο σε αγορές της Βόρειας Ευρώπης και σύντομα αναμένεται να συμβεί το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, οι digital εφαρμογές, τα συνδεδεμένα (connected) αυτοκίνητα και η αυτόνομη οδήγηση βρίσκονται προ των πυλών.

«Οι νέες τάσεις, όπως το car sharing και το car pooling  είναι ήδη πραγματικότητα και έχουν σημαντικό κοινό. Σε τοπικό επίπεδο, η αγορά τα τελευταία χρόνια έχει περάσει από πολλά και διαφορετικά στάδια, ωστόσο, το 2018 ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για τις πωλήσεις εταιρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Ζαγοριανάκος.

Σχολιάζοντας την αγορά της μίσθωσης αυτοκινήτων, στην οποία ο ίδιος διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία, τονίζει πως εξελίσσεται και αναπτύσσεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να κερδίζουν έδαφος οι υπηρεσίες μίσθωσης και διαχείρισης αυτοκινήτων για εταιρείες και ιδιώτες.

«Το αυτοκίνητο έχει ήδη αρχίσει να υπάρχει στη συνείδηση όλων σαν υπηρεσία και όχι σαν ιδιοκτησία. Οι νέοι τρόποι μετακίνησης έχουν κάνει την εμφάνισή τους και κάποιοι τις έχουν ήδη υιοθετήσει ενώ εκτιμώ ότι θα γίνει σιγά σιγά κομμάτι της καθημερινότητας και πολλών άλλων».

Το leasing κερδίζει έδαφος

Τα τελευταία χρόνια, το leasing αντιπροσωπεύει πάνω από το 25% της παγκόσμιας αγοράς νέων αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα, με τη δυναμική των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και την άνοδο του τουρισμού τα περιθώρια ανάπτυξης μεγαλώνουν. Στην ελληνική αγορά, το 2018, οι λιανικές πωλήσεις βρίσκονταν σε ποσοστά χαμηλότερα σε σχέση με τις εταιρικές πωλήσεις (αναλογία 40%-60%) και σε μερικές μάλιστα εταιρείες ξεπέρασαν το 70% των συνολικών τους πωλήσεων.

Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ) , ο κ. Ζαγοριανάκος διευκρινίζει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ελλάδα, προέρχεται από τις εταιρικές πωλήσεις και αναμένεται να αυξηθεί αρκετά τα επόμενα χρόνια. «Σε μία αγορά που αλλάζει τόσο γρήγορα, η LeasePlan θέλει να είναι η εταιρεία που γνωρίζει τι συμβαίνει και εκπροσωπεί το what’s next – η εταιρεία που ξέρει και φέρνει το μέλλον» προσθέτει.

Η άποψή του αναφορικά με το πόσο κοντά είμαστε στο να δούμε την αυτόνομη οδήγηση να παίρνει σάρκα και οστά στο εγγύς μέλλον, είναι βασισμένη στο ότι ο παράγοντας τεχνολογία θα φέρει ριζικές αλλαγές στις συνήθειες μετακίνησής μας. Βέβαια, όπως λέει, είναι σημαντικό να κατακτήσουμε τους στόχους μας κάνοντας ένα βήμα τη φορά. Ήδη, εκτός από τα βενζινοκίνητα και τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, στο δρόμο κινούνται όλο και περισσότερα υβριδικά και ηλεκτρικά.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο σχετικά με τη χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, είναι όμως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι γίνονται σταθερά βήματα προς τη διάδοση της ηλεκτροκίνησης. Η αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και εργαλείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών αποτελεί τη στρατηγική μας για το μέλλον. Η αυτόνομη οδήγηση και οι νέες τεχνολογίες είναι το μέλλον, ωστόσο πιστεύω ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας για να ζήσουμε στην Ελλάδα αυτή την εμπειρία» καταλήγει.