Tο Airbnb ως «δίαυλος» αποστολής χρημάτων στους Ουκρανούς

Tο Airbnb ως «δίαυλος» αποστολής χρημάτων στους Ουκρανούς
The housing manager Airbnb is planning to go public | usage worldwide in the near future Photo: AFP

Δεκάδες άνθρωποι στο Twitter και το Facebook λένε ότι χρησιμοποιούν μια μοναδική μέθοδο για να υποστηρίξουν οικονομικά τους Ουκρανούς που έχουν ανάγκη: να κάνουν κράτηση, αλλά χωρίς διαμονή σε τοπικά καταλύματα Airbnb. Η ιδέα ξεκίνησε νωρίς την Πέμπτη, καθώς συνεχιζόταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με πολλούς ανθρώπους να μοιράζονται στο διαδίκτυο εικόνες από την επικοινωνία τους με ιδιοκτήτες Airbnb στην Ουκρανία.

 «ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ – μόλις έκλεισα ένα AirBnb στο Κίεβο για 1 εβδομάδα, απλώς ως μέσο για να μεταφέρω χρήματα απευθείας στα χέρια των κατοίκων του Κιέβου», έγραφε ένα τέτοιο tweet. «Είναι πραγματικά φθηνό και μπορεί να κάνει μια μικρή διαφορά αυτή τη στιγμή».

Επικοινωνήσαμε με την Airbnb σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουμε εάν παρατηρείται άνοδος σε αυτόν τον τύπο δραστηριότητας και αν έχει παραιτηθεί από τις χρεώσεις επισκεπτών και φιλοξενουμένων εντός της Ουκρανίας.

Η εταιρεία επιβεβαίωσε μέσω email ότι όντως παραιτείται από τις χρεώσεις επισκεπτών και φιλοξενουμένων για κρατήσεις στην Ουκρανία «αυτή τη στιγμή», αλλά δεν απάντησε άμεσα στις άλλες ερωτήσεις μας. Ένας εκπρόσωπος μάς υπέδειξε μια ανάρτηση ιστολογίου της 28ηςΦεβρουαρίου, όπου η Airbnb ανέφερε ότι θα προσφέρει δωρεάν στέγαση σε «έως» και 100.000 πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα.

«Εκτιμούμε τη γενναιοδωρία της κοινότητάς μας αυτή τη στιγμή της κρίσης», αναφέρεται στη δήλωση που παραχωρήθηκε από τον εκπρόσωπο.

Αρκετοί χρήστες του Twitter που ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει κράτηση για καταλύματα Airbnb στην Ουκρανία ανέφεραν την απουσία τελών.

Η ιδέα να σταλεί άμεση οικονομική βοήθεια στους Ουκρανούς δεν είναι καινούργια και τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει στη χώρα δωρεές σε κρυπτονομίσματα. Αυτή η τελευταία προσέγγιση, η οποία χρησιμοποιεί το καθιερωμένο δίκτυο κεντρικών υπολογιστών και πληρωμών της Airbnb, δείχνει πώς η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σε περιόδους ανάγκης.

Υπάρχουν, φυσικά, πιο παραδοσιακοί τρόποι για να βοηθήσετε τους Ουκρανούς που έχουν ανάγκη.

Επίσης, τουλάχιστον θεωρητικά, όλο αυτό βοηθά τους δωρητές να αποφύγουν τα πλήθη των απατεώνων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη γενναιοδωρία των ανθρώπων. Ωστόσο, η ίδια η πλατφόρμα Airbnb είναι πρακτικά συνώνυμη με απάτες και ψεύτικες καταχωρίσεις (αν και η εταιρεία εργάζεται πάνω σε αυτό) – επομένως κι αυτή η προσέγγιση δεν είναι χωρίς κίνδυνο.

Ακόμα κι έτσι, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δε δείχνει σημάδια ύφεσης, πολλοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν οποιονδήποτε οικονομικό κίνδυνο που σχετίζεται με την κράτηση καταλυμάτων Airbnb στην Ουκρανία – ειδικά αν αυτό βοηθά τους πραγματικούς Ουκρανούς που αντιμετωπίζουν ένα διαφορετικό και συνολικά πολύ πιο σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή τους.

Πηγή: Mashable.com