Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδoς βαδίζει στρατηγικά στο δρόμο της βιωσιμότητας

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδoς βαδίζει στρατηγικά στο δρόμο της βιωσιμότητας
Η δέσμευση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος για εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας προκύπτει από τη διαχρονική του στάση ως πρωτοπόρου εκπαιδευτικού οργανισμού, που έχει ως στόχο και καθήκον να διδάξει και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Διανύουμε μια εποχή όπου οι κοινωνίες και οι οικονομικές δραστηριότητες χρειάζονται μια συγκεκριμένη και μελετημένη αναδιοργάνωση προκειμένου να λειτουργούν αρμονικά με το περιβάλλον, τόσο στο παρόν, όσο και στο μέλλον.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα καλούνται να διαδραματίζουν ένα άκρως σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (ACG) έχει δεσμευτεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση και τη συστηματική εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών βιωσιμότητας με στόχο να αντιμετωπίζει ζητήματα που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά προγράμματα. Το Κολλέγιο πέτυχε με προσήλωση το στόχο του μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, βελτιώνοντας την ενεργειακή του απόδοση και ενισχύοντας την κοινωνική του επιρροή και υπευθυνότητα.

Παράλληλα, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, επέκτεινε τις δραστηριότητες ευαισθητοποίησης μαθητών, φοιτητών και εργαζομένων σε θέματα βιωσιμότητας προσβλέποντας στη δημιουργία σύγχρονων και ενεργών πολιτών με γνώση, ευθύνη και ευαισθησία για τον πλανήτη και τις ζωές μας.

Για όλες τις σχετικές δράσεις του, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος έχει διακριθεί με το STARS Gold Rating από το Association for the Advancement of Sustainability in Higher Education (AASHE), το πλέον αξιόπιστο σύστημα αξιολόγησης σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης για ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, ξεχωρίζοντας για τις βέλτιστες πρακτικές του σε πέντε κατηγορίες: Academics, Engagement, Operations, Planning & Administration και Innovation & Leadership. Μάλιστα, το Κολλέγιο είναι το μοναδικό ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Ελλάδα και ένα από τα μόλις δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα εκτός των ΗΠΑ και του Καναδά που έχουν πετύχει αυτήν τη διάκριση. Το Κολλέγιο διατηρεί την ηγετική του θέση στο Sustainability Campus Index του AASHE από το 2016, έχοντας συμπεριληφθεί στις πέντε πρώτες θέσεις σε τρεις από τις συνολικά 17 κατηγορίες του Index (Wellbeing & Work, Grounds και Purchasing). Μάλιστα, φέτος, το Κολλέγιο κατέλαβε την πρώτη θέση στην κατηγορία Wellbeing & Work, όπου εξετάζεται η ευημερία της κοινότητας του οργανισμού, οι μισθοί και οι παροχές στους εργαζομένους καθώς και τα προγράμματα ευεξίας που προσφέρονται στα μέλη.

Σταθερά από το 1875 έως σήμερα, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος μένει πιστό στο μότο του «Να μην υπηρετείσαι, να υπηρετείς». Με το ξέσπασμα της πανδημίας ο οργανισμός αφουγκραζόμενος τις δυσκολίες και τις νέες συνθήκες που δημιούργησε ο Covid-19, προσέφερε τις εγκαταστάσεις, τους ανθρώπους και την τεχνογνωσία του στη δημόσια υγεία, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης με τις δικές του δυνάμεις. Με πλήρη συντονισμό και οργάνωση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων, πάντοτε με γνώμονα την προστασία της υγείας όλων των μελών.

Η πρώτη αντίδραση στην πανδημία

Από την πρώτη ημέρα του ξεσπάσματος του κορονοϊού το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προχώρησε στην εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφαλείας και κοινωνική απόσταση. Όλα τα μαθήματα μεταφέρθηκαν online και στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες του Κολλεγίου (Pierce, Deree, Alba), μόλις δύο μέρες αφότου έκλεισε το Κολλέγιο εξαιτίας του κορονοϊού, και για όλη τη διάρκεια του lockdown. Πλέον, πραγματοποιούνται τρεις μορφές παραδόσεων στο Deree: εκ του σύνεγγυς διδασκαλία για μικρά τμήματα και εργαστήρια, online σύγχρονη διδασκαλία για μεγαλύτερες τάξεις, και ένα υβριδικό μοντέλο για άλλες τάξεις. Τα μαθήματα του Pierce γίνονται δια ζώσης, ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας. Τέλος, τα μαθήματα του Alba συνεχίζονται εξ ολοκλήρου να διεξάγονται online. Επιπρόσθετα, το Κολλέγιο προχώρησε άμεσα με την εφαρμογή της τηλεργασίας κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ημέρες Αιμοδοσίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της πανδημίας σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο ήταν οι ελλείψεις αίματος, κυρίως λόγω της ανασφάλειας των πολιτών να προσέλθουν στα νοσοκομεία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού των αιμοδοτών από 25% έως 60% μόλις από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας, αλλά και την αδυναμία κάλυψης των αναγκών αίματος για διάφορες επεμβάσεις και μεταγγίσεις.

Στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος ACG Community Service Day, το οποίο λαμβάνει χώρα δύο φορές το χρόνο, πραγματοποιήθηκε έκτακτη αιμοδοσία στις 22 και 23 Απριλίου, στην οποία υπήρξε συμμετοχή από όλα τα μέλη της ευρύτερης κοινότητας του Κολλεγίου. Η συγκεκριμένη αιμοδοσία διοργανώθηκε κατόπιν ειδικής άδειας από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, του Συντονιστικού Κέντρου Αιμοεπαγρύπνησης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της Περιφέρειας Αττικής, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) και του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθέματα των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Αγ. Σάββας και Παίδων Αγλαΐα Κυριακού σε αίμα.

Η μεγάλη ανταπόκριση σε αυτή την πρωτοβουλία υπευθυνότητας και αγάπης οδήγησε στο να συγκεντρωθούν 125 μονάδες αίματος. Στο ίδιο μοτίβο, το διάστημα 8 με 10 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε τριήμερη εθελοντική αιμοδοσία στο πλαίσιο των δράσεων του «Όλοι Μαζί Μπορούμε», που έγινε με τη συνεργασία του Κολλεγίου και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Η αιμοδοσία διεξήχθη στο Κολλέγιο όπου συμμετείχαν 90 μέλη του Κολλεγίου και του Επιμελητηρίου, δίνοντας 70 μονάδες αίματος στα Νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς, Αγ. Σάββας και Ευαγγελισμός. Φυσικά, οι δράσεις αιμοδοσίας δεν σταματούν εδώ, αφού το Κολλέγιο έχει προγραμματίσει μία ακόμη αιμοδοσία τον Δεκέμβριο.

Κατασκευή προστατευτικών ασπίδων προσώπου από το Pierce Fab Lab

Το Pierce ακολουθώντας πιστά το πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς και της καινοτομίας «ρίχτηκε» στη μάχη κατά του κορονοϊού κατασκευάζοντας 1.000 προστατευτικές ασπίδες προσώπου στο εργαστήριο ψηφιακών τεχνολογιών Pierce Fab Lab, τις οποίες προσέφερε στα ακόλουθα δημόσια νοσοκομεία και φορείς: Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», «Η Παμμακάριστος» Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας, Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας | ΕΟΔΥ, Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνισης και Επιτήρησης Μεταγγίσεων (ΣΚΑΕΜ)/ ΕΟΔΥ, Γ.Ν. Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος», Πανεπιστημιακό Γ.Ν. «Αττικόν», Γ.Ν. Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός», Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Αρεταίειο Νοσοκομείο, Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Hellenic Red Cross, Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», και Άγιος Σάββας Γενικό Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Δράσεις από το Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2016, είναι προσανατολισμένο στην ανάπτυξη επιστημονικών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον τομέα της Δημόσιας Υγείας. Η ομάδα του Ινστιτούτου κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες που γέννησε η πανδημία και συνέχισε αδιάκοπα καθ’ όλη της διάρκεια της έξαρσης της νόσου να προωθεί τους σκοπούς και τους στόχους του, υπηρετώντας πιστά το έργο της ενημέρωσης του κοινού πάνω στα τρέχοντα θέματα Δημόσιας Υγείας. Μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών παρεμβάσεων αλλά και αρθρογραφίας, ο Διευθυντής, Καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, φώτισε με τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία του καίρια ζητήματα σχετικά με την πανδημία Covid-19. Την πολύτιμη αυτή πρωτοβουλία ήρθαν να συμπληρώσουν διαλέξεις και συζητήσεις με θέμα την πανδημία Covid-19, με σκοπό την ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν την ίδια τη νόσο, το εμβόλιο του κορονοϊού, την πρόληψη, τους θεραπευτικούς αλγορίθμους που εφαρμόζονται εντός και εκτός νοσοκομείου, καθώς και τα νεότερα δεδομένα που αφορούν στην εγκυμοσύνη, το νεογέννητο και τη νόσο του κορονοϊού.

Δράσεις από το ACG Health & Wellness Center

Η σωστή και σφαιρική ενημέρωση σχετικά με την πανδημία, καθώς και η προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας όλων των μελών αποτέλεσε μέγιστη προτεραιότητα για το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Ο Οργανισμός υπήρξε πρωτοπόρος εδώ και πολλά χρόνια, καθώς έχει ιδρύσει το δικό του Κέντρο Υγείας & Ευεξίας, το οποίο έθεσε από την αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας στη διάθεση της κοινότητας μέσω μιας σειράς οργανωμένων δράσεων ολιστικής προσέγγισης, δίνοντας πρώτα βάση στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Επιπρόσθετα, προχώρησε σε καμπάνιες ενημέρωσης όλων των μελών του Κολλεγίου σχετικά με τη νόσο του κορονοϊού, πάντοτε βάσει των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Επιπλέον, το Κολλέγιο έδωσε μεγάλη σημασία στην κατάλληλη εκπαίδευση της κοινότητας ώστε να γνωρίζει όλους τους τρόπους προστασίας από τον ιό, ενώ συνέχισε να παρέχει αδιάκοπα όλες τις υπηρεσίες του Κέντρου του -συνεδρίες με τις νοσοκόμες, ψυχολογική υποστήριξη, υπηρεσίες ευεξίας- διαδικτυακά. Επόμενο βήμα του Κολλεγίου είναι η διοργάνωση ενημερωτικής καμπάνιας- στα social media- σχετικά με το πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε με τον Covid-19.

Επιπρόσθετες δράσεις

Οι δράσεις του Κολλεγίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάλυψαν και συνεχίζουν να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενεργειών. Το Κολλέγιο έθεσε από την πρώτη στιγμή το κέντρο Συμβουλευτικής του (ACG Counseling Center) στη διάθεση των μελών της κοινότητάς του για άμεση ψυχολογική υποστήριξη. Επιπλέον, ο Οργανισμός εξασφάλισε δωρεάν εμβολιασμό κατά της γρίπης για όλους τους υπαλλήλους και καθηγητές του Κολλεγίου, καθώς και, ειδικά, μειωμένων τιμών τεστ κορονοϊού για όλους τους υπαλλήλους και τα μέλη του. Τέλος, η ιστοσελίδα του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος διαθέτει μια ειδική κατηγορία μέσω της οποίας τα μέλη του και οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων μαθητών, φοιτητών, και εργαζομένων με επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ανάρρωσή τους και των τάξεων που μπορεί να επηρεάζονται.