Το ανατριχιαστικό βίντεο των New York Times για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ

Το ανατριχιαστικό βίντεο των New York Times για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ
epa08457375 Protesters rally at the Minnesota State Capitol during the sixth day of protests over the arrest of George Floyd, who later died in police custody, in St Paul, Minnesota, USA, 31 May 2020. A bystander's video posted online on 25 May, appeared to show George Floyd, 46, pleading with arresting officers that he couldn't breathe as an officer knelt on his neck. The unarmed black man later died in police custody. EPA/CRAIG LASSIG Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο βίντεο, η αμερικανική εφημερίδα αναπαριστά τα περιστατικά της 25ης Μαΐου, που οδήγησαν στον θάνατο του 46χρονου στη Μινεάπολη, της Μινεσότα, ενώ ένας αστυνομικός πατούσε με το γόνατο στον λαιμό του, παρότι ο Φλόιντ έλεγε διαρκώς ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Οι New York Times δημιούργησαν ένα συγκλονιστικό βίντεο, για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ την ώρα της σύλληψής του στη Μινεσότα, στην υπόθεση που έχει προκαλέσει οργή.

Στο βίντεο, η αμερικανική εφημερίδα αναπαριστά τα περιστατικά της 25ης Μαΐου, που οδήγησαν στον θάνατο του 46χρονου στη Μινεάπολη, της Μινεσότα, ενώ ένας αστυνομικός πατούσε με το γόνατο στον λαιμό του, παρότι ο Φλόιντ έλεγε διαρκώς ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Ο θάνατος του Φλόιντ έχει προκαλέσει κύμα σφοδρών διαδηλώσεων, που σαρώνει τις ΗΠΑ, για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Διαδηλώσεις όμως έχουν γίνει και στον υπόλοιπο κόσμο. Η αναπαράσταση των New York Times βασίζεται σε υλικό από κάμερες ασφαλείας, βίντεο που τράβηξαν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και επίσημα έγγραφα, που δείχνουν το μοιραίο αποτέλεσμα που είχαν οι ενέργειες των αστυνομικών που ανταποκρίθηκαν στο περιστατικό. Ο τίτλος του βίντεο είναι 8 λεπτά και 46 δεύτερα. Τόση ώρα πατούσε στον λαιμό τον Φλόιντ με το γόνατό του ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν.

Όλα ξεκίνησαν έπειτα από την καταγγελία καταστήματος ότι ο Φλόιντ χρησιμοποίησε πλαστά χαρτονομίσματα για να αγοράσει τσιγάρα. Στο σημείο έφτασαν αρχικά δύο αστυνομικοί, που έβγαλαν τον 46χρονο από το αυτοκίνητό του και του πέρασαν χειροπέδες. Στα βίντεο ο Φλόιντ δεν φαίνεται να ενεργεί βίαια.

Έπειτα από 6 λεπτά οι δύο αστυνομικοί τον πηγαίνουν στο περιπολικό, αλλά ο 46χρονος πέφτει στο έδαφος. Σύμφωνα με τη μήνυση εναντίον των αστυνομικών, ο 46χρονος ήταν κλειστοφοβικός και τους είπε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Εννιά λεπτά από τη σύλληψη εμφανίζονται άλλοι δύο αστυνομικοί, ανάμεσά τους ο Ντέρεκ Σόβιν, που αρχίζει να παλεύει με τον Φλόιντ στο πίσω κάθισμα του περιπολικού.

Κάποια στιγμή, τραβά τον 46χρονο έξω και αυτός πέφτει στο έδαφος- με το πρόσωπο προς τον δρόμο- ενώ και οι 4 αστυνομικοί είναι από πάνω του. Οι τρεις από αυτούς ασκούν πίεση στον λαιμό, τον κορμό και τα πόδια του. Ο Φλόιντ ακούγεται πολλές φορές να λέει ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Αρχικά, οι αστυνομικοί ζητούν περιπολικό αναφέροντας Code 2, τον κωδικό για μη επείγουσα ιατρική βοήθεια. Γρήγορα, ζητούν Code 3, για επείγουσα ιατρική βοήθεια.

Παρόλα αυτά, ο Σόβιν συνεχίζει να πιέζει με το γόνατο τον λαιμό του 46χρονου. «Τι θες;», ρωτά ο αστυνομικός. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» του απαντά. «Σήκω και μπες στο αυτοκίνητο», του λέει ο αστυνομικός, παρότι συνεχίζει να τον πατά στον λαιμό, και εκείνος απαντά «Δεν μπορώ». Στο υλικό που συγκέντρωσαν οι ΝΥΤ, ο Φλόιντ ακούγεται να λέει τουλάχιστον 16 φορές ότι δεν μπορεί να αναπνεύσει. Όμως, ο Σόβιν δεν σταματά να τον πιέζει στον λαιμό με το γόνατο, ακόμη και όταν κλείνουν τα μάτια του 46χρονου.

Παρότι ζήτησαν ιατρική βοήθεια, οι αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα για να βοηθήσουν τον Τζορτζ Φλόιντ. Είκοσι λεπτά μετά τη σύλληψη, φτάνει το ασθενοφόρο. Ελέγχουν τον σφυγμό, ενώ ο Σόβιν συνεχίζει να τον πατά στο γόνατο, παρότι ο Φλόιντ είναι αναίσθητος. Σταματά μόνο όταν του το ζητούν οι διασώστες.

Ο Ντέρεκ Σόβιν πατούσε τον λαιμό του 46χρονου για 8:46. Το ασθενοφόρο παίρνει τον Φλόιντ και λίγο αργότερα διαπιστώνεται ο θάνατός του σε κοντινό νοσοκομείο. Οι τέσσερις αστυνομικοί έχουν απολυθεί και σε βάρος του Σόβιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.