Το απίστευτο αίτημα του Ούγγρου πρωθυπουργού για την Ελλάδα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να σφραγιστούν τα ελληνικά σύνορα ζήτησε ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να κλείσει τη συνοριακή γραμμή και με την Κροατία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι θα λάβει την τελική του απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων της χώρας του με την Κροατία, μετά τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία έχει ήδη σφραγίσει τα σύνορά της με τη Σερβία και, αν αποφασίσει να σταματήσει τελείως να δέχεται πρόσφυγες στο έδαφός της —ακόμη και αυτούς που απλώς θέλουν να περάσουν για να μεταβούν σε άλλες χώρες, κυρίως στη Γερμανία— τότε η μεταναστευτική ροή μπορεί να κινηθεί προς τη Σλοβενία.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Ουγγαρίας, ο Όρμπαν είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ότι θα προτιμούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερασπιστεί τα σύνορά της στην Ελλάδα, όπου έχουν φτάσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή από τις αρχές του έτους. Αν αυτό αποτύχει, η Βουδαπέστη έχει έτοιμο τον φράχτη με την Κροατία και τα σύνορά της θα μπορούσαν «να κλείσουν μέσα σε μία ώρα, αν χρειαστεί», συνέχισε.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην πηγή του, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πάμε νότια και να υπερασπιστούμε τα ελληνικά σύνορα. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη και ελπίζω ότι σήμερα μπορούμε να συμφωνήσουμε να σφραγίσουμε τα ελληνικά σύνορα», πρόσθεσε εξηγώντας ότι η Ουγγαρία «είναι πρόθυμη» να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.

«Φυσικά μπορούμε να επεκτείνουμε τους κανόνες του Σένγκεν στα σύνορα με την Κροατία, όπως κάναμε με τα σύνορα με τη Σερβία, όμως αυτή είναι η δεύτερη καλύτερη λύση. Η καλύτερη λύση θα ήταν η Ελλάδα να τιμήσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της και, αν δεν μπορεί, να το κάνουμε εμείς για αυτήν», είπε.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι θα έχει συνομιλίες με την Ομάδα του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία) και θα θέσει ξανά το ζήτημα στη σύνοδο κορυφής σήμερα το βράδυ.

«Η Ουγγαρία είναι πλήρως προετοιμασμένη να εφαρμόσει τα πρωτόκολλα του Σένγκεν για να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα με ελεγχόμενο τρόπο. Μπορούμε να το κάνουμε μέσα σε μια ώρα αν χρειαστεί», κατέληξε.