Το απίστευτο ποσό που ξόδεψε η Wall Street για να επηρέασει τις εκλογές

Το απίστευτο ποσό που ξόδεψε η Wall Street για να επηρέασει τις εκλογές

Η Wall Street έχει ρίξει πολλά λεφτά στην Ουάσινγκτον τα τελευταία χρόνια.

Τράπεζες, επαγγελματικές ενώσεις και άλλα σχετικά χρηματοπιστωτικά συμφέροντα ξόδεψαν 2 δισεκατομμύρια προσπαθώντας να επηρεάσουν τις ομοσπονδιακές εκλογές κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου 2015-2016, σύμφωνα με την έκθεση Wall Street Money in Washington της οργάνωσης Americans for Financial Reform.

Συνολικά η χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας υποψηφίων και κομμάτων για την Προεδρία, τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων έφτασε τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ 900 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύτηκαν σε δραστηριότητες άσκησης πίεσης (lobbying).

Τα λεφτά αυτά ισοδυναμούν με περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως και αυτό καθιστά τον χρηματοπιστωτικό τομέα τη μεγαλύτερη πηγή χρημάτων για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας και την τρίτη μεγαλύτερη πηγή δαπανών για lobbying. Το συνολικό ποσό είναι 400 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε ο κλάδος τον εκλογικό κύκλο του 2012, ποσό που ήταν το μεγαλύτερο που είχε καταβάλλει η Wall Street μέχρι τότε.

Οντότητες που συνδέονται με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο θεσμούς όσο και μεμονωμένους εργαζομένους, «έσπρωξαν» σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από εκείνα οποιουδήποτε άλλου κλάδου. Το 55% των εισφορών πήγε σε υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων, ενώ το 45% σε υποψήφιους των Δημοκρατικών.

Στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο έλαβε τα περισσότερα χρήματα του χρηματοπιστωτικού τομέα από οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο – 8,7 εκατομμύρια δολάρια. Στο τοπ-10 συναντάμε και τον Δημοκρατικό Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος έλαβε περισσότερα από 2,8 εκατομμύρια από τον κλάδο.

Στην κορυφή της λίστας αυτών που πλήρωσαν βρίσκεται η Εθνική Ένωση Μεσιτών με 119 εκατομμύρια δολάρια σε προεκλογικές εισφορές και lobbying, ενώ η Renaissance Technologies κατέβαλλε 53 εκατομμύρια δολάρια. Μεγάλες τράπεζες όπως η Wells Fargo, η Citibank και η Goldman Sachs ήταν συγκριτικά πιο συγκρατημένες, με την καθεμία να πληρώνει από 12 έως 15 εκατομμύρια δολάρια.

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνουν «σκοτεινό χρήμα» από μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, οι οποίες δεν χρειάζεται καν να αποκαλύπτουν τους χρηματοδότες τους.