Το Apple Watch είναι ο ηγέτης στην καταρρέουσα αγορά των έξυπνων ρολογιών

Το Apple Watch είναι ο ηγέτης στην καταρρέουσα αγορά των έξυπνων ρολογιών
Apple Inc. COO Jeff Williams discusses the Apple Watch Series 2 during an Apple media event in San Francisco, California, U.S. September 7, 2016. REUTERS/Beck Diefenbach - RTX2OJCC

Οι αποστολές παρτίδων έξυπνων ρολογιών μειώθηκαν κατά 50% κατά το τρίτο τρίμηνο

του Τζόναθαν Βάνιαν

Οι παρτίδες έξυπνων ρολογιών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016 μειώθηκαν κατά 51,6% σε σχέση με πέρυσι, στις 2,7 εκατομμύρια συσκευές, σύμφωνα με μια έκθεση από την εταιρεία ερευνών International Data Corporation.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2015, απεστάλησαν περίπου 5,6 εκατομμύρια έξυπνα ρολόγια, που οι συντάκτες της έκθεσης επισημαίνουν ήταν μόλις το Apple Watch έγινε διαθέσιμο σε καταστήματα λιανικής πώλησης και όχι απλά μια «περιορισμένη διαδικτυακή διάθεση», αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των αποστολών. Η νέα έκδοση του Apple Watch, που η Apple περιέγραψε λεπτομερώς τον Σεπτέμβριο, ήταν διαθέσιμη μόνο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων του τρίτου τριμήνου του 2016.

Έτσι, οι αποστολές για αυτήν την έκδοση δεν συμπεριλαμβάνονται στους αριθμούς του τριμήνου. Η IDC δήλωσε ότι η απόφαση της Google να καθυστερήσει το ρολόι της Android Wear 2.0 μέχρι το 2017 έκανε τους κατασκευαστές των συσκευών να αναρωτηθούν αν θα έπρεπε να περιμένουν να περάσει η περίοδος των διακοπών για να διαθέσουν το νέο μοντέλο, που ενδέχεται να επηρέασε τις αποστολές.

Επιπλέον, η Samsung ακόμα δεν έχει διαθέσει το έξυπνο ρολόι της Gear S3. Καθώς δεν υπήρχαν νέα μοντέλα έξυπνων ρολογιών διαθέσιμα για το τρίτο τρίμηνο, οι πωλητές αναγκάζονταν να πουλήσουν «παλιές συσκευές για να ικανοποιήσουν τους πελάτες», αναφέρει η έκθεση.

Ακόμη και αν υπήρχαν νεότερα και πιο ισχυρά μοντέλα διαθέσιμα το τελευταίο τρίμηνο, δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι καταναλωτές θα έσπευδαν να τα αγοράσουν.

Η Apple εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης στον χώρο των έξυπνων ρολογιών, αφού απέστειλε 1,1 εκατομμύρια συσκευές το τρίτο τρίμηνο και κατείχε το 41,3% της συνολικής αγοράς. Ωστόσο, οι αποστολές μειώθηκαν κατά 71,6% το τρίτο τρίμηνο, από τα 3,9 εκατομμύρια συσκευές που είχε αποστείλει το 2015 κατά την ίδια χρονική περίοδο. Με το νέο Apple Watch και μια χαμηλότερη τιμή, η IDC εκτιμά ότι «η Apple θα μπορούσε να βάλει πλώρη για μια διαδοχική ανάκαμψη» κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016.