Το αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis+ αναδεικνύει τη σημασία της Συμβίωσης των ειδών

Το αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis+ αναδεικνύει τη σημασία της Συμβίωσης των ειδών
Η doxiadis+ είναι μία από τις δύο συνολικά ελληνικές συμμετοχές στο διεθνές τμήμα της φετινής Biennale αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

To καταξιωμένο ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis+ επέλεξαν οι διοργανωτές μεταξύ των πρωτοπόρων παγκοσμίως σε επίπεδο ιδεών που θα εκθέσουν τα καλλιτεχνικά τους έργα στην φετινή Μπιενάλε, η οποία ξεκινά σήμερα.

Η doxiadis+ είναι μία από τις δύο συνολικά ελληνικές συμμετοχές στο διεθνές τμήμα της έκθεσης, στο οποίο προσκαλούνται οι πιο καινοτόμοι δημιουργεί για να προβάλλουν τις πιο out of the box ιδέες και τάσεις στο χώρο  του Design και της αρχιτεκτονικής. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Η έναρξη της συμπίπτει χρονικά με την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που γιορτάστηκε φέτος στις 22/5, ενώ υπάρχει συνάφεια και σε επίπεδο concept αφού, το θέμα της Biennale 2021 “How will we live together?” με curator τον Hashim Sarkis αναδεικνύει τη σημασία της αρμονικής συνύπαρξης των ειδών ως sine qua non προϋπόθεση για την επιβίωση και τη μελλοντική ευημερία του πλανήτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η doxiadis+, η οποία έχει αναδείξει τη Συμβίωση σε κεντρική αξία των έργων και της δημιουργικής της σύλληψης, θα εκθέσει το έργο “Entangled Kingdoms”, που αποτελεί τον πρώτο κήπο του κόσμου που απαρτίζεται από μύκητες (funghi).

Πρόκειται για ένα ξεχωριστό οικοσύστημα σε επίπεδο κατασκευής και συμβολισμού, καθότι αναδεικνύει τον πολύτιμο ρόλο ενός μικροσκοπικού στοιχείου της φύσης ως άρρηκτου κύκλου στην μεγάλη αλυσίδα της βιοποικιλότητας και της αλληλεξάρτησης των ειδών.

Με αφορμή τη συμμετοχή στη Μπιενάλε και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, ο Θωμάς Δοξιάδης, ιδρυτής της doxiadis+ τόνισε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα του συγκεκριμένου έργου σε μία εποχή που μας απασχολούν καθημερινά οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η σύνδεσή της με την πανδημία, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η Συμβίωση ως έννοια έχει κεντρικό ρόλο σε όλα τα έργα της doxiadis+, καθότι πιστεύουμε ότι δεν είναι απλά εφικτό να συνυπάρξει ο άνθρωπος με το περιβάλλον, είναι και επιβεβλημένο για το μέλλον μας»

Υπενθυμίζεται ότι η doxiadis+  θεωρείται από τα πιο πρωτοπόρα και καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας και έχει υπογράψει σημαντικά έργα υψηλής ποιότητας από την εθνική περιβαλλοντική πολιτική, έργα hospitality για ξενοδοχειακά θέρετρα 6* αστέρων, αποκαταστάσεις τοπίου, αστικό σχεδιασμό, έως ιδιωτικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών που βρίσκονται στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τη Μέση  Ανατολή και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα είναι η τεχνογνωσία διεθνούς επιπέδου σε περίπλοκα έργα που απαιτούν τη διεπιστημονική συνεργασία αρχιτεκτονικής, αρχιτεκτονικής τοπίου, αστικού σχεδιασμού και προστασίας τοπίου, έχοντας στο επίκεντρο την αρχή της Συμβίωσης, που πέρα από την άρτια τεχνική υλοποίηση συμπεριλαμβάνει και το υψηλής ποιότητας design με οικολογικό σχεδιασμό.