Το ασύλληπτο κόστος του τυφώνα Harvey

Το ασύλληπτο κόστος του τυφώνα Harvey
epa06163565 A handout photo made available by NASA shows an image acquired by Geostationary Operational Environmental Satellite system (GOES) Project of Hurricane Harvey approaching Texas, USA, 25 August 2017. Hurricane Harvey made landfall as a category 4 storm with sustained winds of up to 215 km per hour on the night of 25 August. EPA/NASA/NOAA/GOES PROJECT HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Τα χρήματα είναι τόσα πολλά που η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει το όριο δανεισμού της.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Stephen Mnuchin, ζήτησε από το Κογκρέσο να αυξήσει το όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να αποδεσμευτούν πόροι για την ανακούφιση των πληγέντων από τον τυφώνα Harvey.

Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη του Τέξας, το κόστος της καταστροφής μπορεί να αγγίξει τα 180 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Harvey, που χτύπησε το Τέξας στις 25 Αυγούστου και καταγράφηκε ως ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε την πολιτεία τα τελευταία 50 χρόνια, σκότωσε 50 άτομα, εκτόπισε περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους, και κατέστρεψε σχεδόν 200.000 κατοικίες. Η ακτίνα της καταστροφής αγγίζει τα 480 χιλιόμετρα.

Καθώς η πόλη του Χιούστον και οι κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της περιοχής επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, η συζήτηση για την κάλυψη του κόστους του τυφώνα έχει ξεκινήσει για τα καλά στην Ουάσινγκτον.

Ο Κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, εκτίμησε το ύψος των ζημιών από τον τυφώνα Harvey στα 150 – 180 δισεκατομμύρια δολάρια, τονίζοντας ότι η καταστροφή με οικονομικούς όρους είναι μεγαλύτερη από τον τυφώνα Katrina ή τον τυφώνα Sandy που χτύπησαν τη Νέα Ορλεάνη το 2005 και την Πόλη της Νέας Υόρκης το 2012 αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση Trump ζήτησε ήδη από το Κογκρέσο την έγκριση μιας αρχικής χρηματοδότησης ύψους 7,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αποκατάσταση των ζημιών – ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού που θα απαιτηθεί τελικά.

Αλλά ακόμα κι αυτό το ποσό μπορεί να καθυστερήσει, αν το Κογκρέσο δεν επιταχύνει τις διαδικασίες αύξησης της οροφής χρέους της κυβέρνησης, ανέφερε ο Mnuchin. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόκειται να εξαντλήσει το όριο που έχει στη διάθεσή της προς το τέλος του τρέχοντος μήνα.

«Αν δεν αυξήσουμε το όριο χρέους, δεν νομίζω ότι θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε χρήματα αυτόν τον μήνα για την ανοικοδόμηση του Τέξας» είπε ο Mnuchin στο Fox News.

Παραδοσιακά, οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες, οι οποίοι ελέγχουν και τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιδρούν στην αύξηση του ορίου χρέους, αλλά η σύνδεση του ζητήματος με την αποκατάσταση των ζημιών ίσως τους οδηγήσει σε αλλαγή στάσης.

Πέρα από την άμεση χρηματοδότηση, οποιοδήποτε τεράστιο πακέτο βοήθειας θα αντιμετωπίσει πιέσεις σε μια περίοδο που ο Trump προωθεί μειώσεις στη φορολογία.

Ο τυφώνας Katrina κόστισε στους Αμερικανούς φορολογουμένους πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Abbott είπε ότι το κόστος της καταστροφής από τον τυφώνα Harvey θα ξεπεράσει το αντίστοιχο του τυφώνα Katrina.