Το αστρονομικό ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων άγγιξε η αποτίμηση της Transferwise

Το αστρονομικό ποσό των 3,5 δισ. δολαρίων άγγιξε η αποτίμηση της Transferwise
Δεν σταματά να αναπτύσσεται η ευρωπαϊκή εταιρεία που διαθέτει πλέον 5 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 170 χώρες.

του Jeff John Roberts

Η BlackRock και άλλα μεγάλα επενδυτικά funds απέκτησαν μερίδιο ύψους 292 εκατομμυρίων δολαρίων στην TransferWise, μια υπηρεσία διασυνοριακής μεταφοράς χρημάτων που έχει αναπτυχθεί ραγδαία από τότε που ξεκίνησε το 2011 και θεωρείται ως ένα «αστέρι» της ευρωπαϊκής startup σκηνής.

Σε ανακοίνωσή της την περασμένη Τετάρτη, η TransferWise – η οποία έχει την έδρα της στο Λονδίνο – ανέφερε ότι η εν λόγω αγορά μετοχών μεταφράζεται σε αποτίμηση αξίας της εταιρείας στα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία είναι διπλάσια από την τελευταία δημοσιοποιημένη αποτίμηση.

Η αγορά μετοχών έλαβε χώρα στη δευτερογενή αγορά, που σημαίνει ότι κάποιοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές από άλλους επενδυτές σε μια αποκαλούμενη «δευτερογενή» πώληση.

Της συναλλαγής ηγήθηκαν οι επενδυτές Lead Edge Capital, Lone Pine Capital και Vitruvian Partners, ενώ και οι πρώιμοι επενδυτές Andreessen Horowitz και Baillie Gifford επέκτειναν τα μερίδιά τους στην TransferWise.

Η TransferWise ξεκίνησε αφότου δύο φίλοι, στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Εσθονία, άρχισαν να εκνευρίζονται με το υψηλό κόστος της μεταφοράς χρημάτων μέσω τραπεζικού εμβάσματος μεταξύ των δύο χωρών. Έτσι, οργάνωσαν ένα σύστημα μεταφοράς ευρώ και λιρών στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, και στη συνέχεια επέκτειναν το σύστημά τους καθιστώντας το μια παγκόσμια υπηρεσία peer-to-peer μεταφοράς χρημάτων.

Όπως και ο ανταγωνιστής της, Remitly, η TransferWise κατάφερε να εντοπίσει ένα νέο και ανεξερεύνητο κομμάτι της αγοράς, προσφέροντας υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων με χρεώσεις πολύ χαμηλότερες από εκείνες των καθιερωμένων «παικτών», οι οποίοι ενίοτε χρεώνουν 5% ή και περισσότερο για κάθε συναλλαγή.

Στην περίπτωση της TransferWise, η οποία διαθέτει πλέον 5 εκατομμύρια πελάτες σε περισσότερες από 170 χώρες, τα τέλη μεταφοράς είναι συνήθως κάτω από 0,5%, ενώ το 1/5 των συναλλαγών της πραγματοποιείται εντός 20 δευτερολέπτων ή λιγότερο.

Σε συνέντευξή του, ο συνιδρυτής Kristo Kaarmann δήλωσε στο Fortune ότι οι νέοι επενδυτές θα παράσχουν καθοδήγηση στην επιχείρηση καθώς αυτή συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν ώστε να καλυφθούν οικονομικά κάποιοι από τους πρώιμους υποστηρικτές της επιχείρησης.

Παρά τις φήμες ότι η TransferWise σχεδιάζει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, ο Kaarmann είπε ότι σχεδιάζει να παραμείνει μη εισηγμένη για το άμεσο μέλλον.

«Δεν πρόκειται να δούμε σύντομα μια αρχική δημόσια προσφορά. Αυτό είναι πολύ απίθανο να συμβεί φέτος», επεσήμανε.

«Το ότι παραμένουμε εκτός χρηματιστηρίου, προς το παρόν, σημαίνει ότι μπορούμε να επικεντρωθούμε στην αποστολή μας και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας, χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας λόγω των αγορών. Εξάλλου, όσον αφορά το κεφάλαιό μας, είμαστε αρκετά άνετοι ως προς την οικονομική μας θέση. Μας αρέσει να χρηματοδοτούμαστε από τους χρήστες μας» κατέληξε ο Kaarmann.