Το αυγουστιάτικο «δράμα» του Dow Jones

Το αυγουστιάτικο «δράμα» του Dow Jones
A screen shows the Dow Jones Industrial Average, after the closing bell on the floor of the New York Stock Exchange August 24, 2015. REUTERS/Brendan McDermid - RTX1PISI Photo:

Ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας για το αμερικανικό χρηματιστήριο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Οι μετοχές χθες έπεσαν κι άλλο, σηματοδοτώντας τον χειρότερο μήνα για τη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, όπως αναφέρει το CNN Money.

Αυτόν τον Αύγουστο, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average έπεσε κατά 1.100 μονάδες περίπου – πρόκειται για πτώση της τάξης του 6,6%. Και αυτός ο ρυθμός μείωσης των τιμών των μετοχών είναι ο μεγαλύτερος σε μηνιαία βάση, ύστερα από το -8% του Μαΐου του 2010.

Αλλά και ο δείκτης S&P μειώθηκε κατά 6,3% τον Αύγουστο, στη χειρότερη μηνιαία επίδοση από άλλο ένα -6,3% που έλαβε χώρα τον Μάιο του 2012.

Η ανησυχία για την επιβράδυνση στην Κίνα, οι πτωτικές τιμές του πετρελαίου, και η αγωνία για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων από την Fed είναι οι κύριοι παράγοντες που τροφοδότησαν αυτή την πτώση των μετοχών.

Είναι άραγε τα χειρότερα πίσω μας; Ας μην ξεχνάμε ότι ιστορικά, ο Σεπτέμβριος είναι ο χειρότερος μήνας του χρόνου για τις μετοχές.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχουν σημάδια που να προδίδουν την αρχή μιας ολοκληρωτικής κατάρρευσης του χρηματιστηρίου, όπως συνέβη το 2000 και το 2008. Αυτό που συμβαίνει, μάλλον, είναι μια διόρθωση της τάξης του 10% σε σχέση με την πρόσφατη κορύφωση.

Ο δείκτης S&P 500 την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε να κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 12,5% από το ιστορικό υψηλό του τον περασμένο Μάιο.

Πριν από τη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας, ο S&P 500 δεν είχε γνωρίσει μείωση άνω του 10% από το φθινόπωρο του 2011 – μια πρωτοφανής σε έκταση χρονική περίοδος όπου οι μετοχές κινούντο ανοδικά δίχως «να πάρουν ανάσα». Πλέον, ο S&P 500 δεν βρίσκεται σε φάση διόρθωσης, αλλά και πάλι είναι 8% πιο κάτω απ’ το ιστορικό υψηλό.

Όσο για τον Dow, οι απώλειές του αγγίζουν το 10%, ενώ στο «μακελειό» της προηγούμενης Δευτέρας έχανε 16% σε σχέση με την κορύφωσή του.

Άρα, συμπεραίνουμε ότι η αγορά έχει σταθεροποιηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η διόρθωση έχει τελειώσει.

Όπως σημειώνει και ο Ουίλιαμ Ρίγκελ της TIAA-CREF Asset Management, η κινητικότητα αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η Fed θα συζητήσει στις 16-17 Σεπτεμβρίου αν θα αυξήσει τα επιτόκια, ενώ και οι φόβοι γύρω από την Κίνα δεν έχουν κοπάσει εντελώς.

Επίσης, οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη δεν είναι πολύ φωτεινές. Το ισχυρό δολάριο έχει πλήξει τα κέρδη πολλών πολυεθνικών εταιρειών φέτος – μιλάμε για μεγαθήρια του Dow όπως οι Coke, GE, American Express, Johnson & Johnson, και IBM.

Σύμφωνα με την FactSet Research, τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 μειώθηκαν κατά 0,7% το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για την πρώτη μείωση τριμηνιαίων κερδών σε ετήσια βάση από το τρίτο τρίμηνο του 2012 και δώθε.

Κι ούτε πρόκειται να βελτιωθεί η εικόνα σύντομα. Οι αναλυτές προβλέπουν μείωση κερδών κατά 4,1% για το τρίτο τρίμηνο.

Με άλλα λόγια, μην περιμένετε ραγδαία βελτίωση της κατάστασης στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ αν δεν γίνει πιο υγιής η …εταιρική Αμερική.