Το Big Tech ασκεί τεράστιες πιέσεις για τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών κανόνων

Το Big Tech ασκεί τεράστιες πιέσεις για τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών κανόνων
An illustration picture taken in London on December 18, 2020 shows the logos of Google, Apple, Facebook, Amazon and Microsoft displayed on a mobile phone with an EU flag displayed in the background. (Photo by JUSTIN TALLIS / AFP) Photo: AFP
Οι νομοθέτες της ΕΕ και της Βρετανίας βρίσκονται στην τελική ευθεία της πολυετούς προσπάθειάς τους να …χαλιναγωγήσουν τις εταιρείες Facebook, Google και Twitter, απειλώντας να τις τιμωρήσουν με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων και να μειώσουν τα κέρδη τους που τροφοδοτούνται από τους καταναλωτές.

του Jacob Carpenter

Η Alexandra Geese, Γερμανίδα-μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βρίσκεται σε μεγάλη …ζήτηση αυτές τις μέρες.

Η Geese, κορυφαία διαπραγματευτής στις τρέχουσες συνομιλίες για τη ρύθμιση του Big Tech στην ΕΕ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Fortune ότι της έχει ζητήσει να βγουν για δείπνο ο Nick Clegg, αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της μητρικής εταιρείας Meta του Facebook, και την έχει προσεγγίσει στο γραφείο της στις Βρυξέλλες ο Karan Bhatia, αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων και δημόσιας πολιτικής της Google. Παράλληλα, υπόκειται και σε άλλες «εξαιρετικά έντονες» προσπάθειες άσκησης πίεσης.

Η εκστρατεία πίεσης δεν φαίνεται να αποδίδει στην περίπτωση της Geese – τον περασμένο μήνα η ίδια ζήτησε τη ρύθμιση «ολόκληρου του συστήματος και του επιχειρηματικού μοντέλου» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε κοινή δήλωση με τον επικεφαλής διαπραγματευτή του Κοινοβουλίου για τις μεταρρυθμίσεις – αλλά αντικατοπτρίζει το τεράστιο διακύβευμα για την Ευρώπη.

Οι νομοθέτες της ΕΕ και της Βρετανίας βρίσκονται στην τελική ευθεία της πολυετούς προσπάθειάς τους να …χαλιναγωγήσουν τις εταιρείες Facebook, Google και Twitter, απειλώντας να τις τιμωρήσουν με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων και να μειώσουν τα κέρδη τους που τροφοδοτούνται από τους καταναλωτές. Η προσπάθεια αυτή έλαβε μια δυναμική ώθηση τις τελευταίες εβδομάδες μετά από τις πολυάριθμες επιζήμιες αποκαλύψεις της whistleblower του Facebook, Frances Haugen, η οποία απευθύνθηκε στους ηγέτες της ΕΕ τη Δευτέρα και στην Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας την Τετάρτη.

Κατ’ ελάχιστο, οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις θα πρέπει πιθανότατα να βγάλουν στο φως τους βασικούς τους αλγόριθμους και να αντιμετωπίσουν μια εντονότερη εποπτεία από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Αλλά με τους κανονισμούς να μην έχουν οριστικοποιηθεί – οι Βρετανοί νομοθέτες αναμένεται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει να ολοκληρώσει τις εργασίες του το επόμενο έτος – αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει ασαφές το τι ακριβώς θα αλλάξει και πόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πάρτε ένα βασικό τμήμα του νομοσχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου: την απαίτηση ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να ελέγχουν τη διάδοση νόμιμου αλλά επιβλαβούς περιεχομένου, διαφορετικά θα κινδυνεύουν με πρόστιμα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πώς θα ορίσουν οι Βρετανοί αξιωματούχοι τι είναι επιβλαβές; Πόσο εφικτή είναι αυτή η ρύθμιση για δεκάδες εκατομμύρια χρήστες; Πόσο θα ικανοποιήσουν τις ρυθμιστικές αρχές οι αυτοματοποιημένες προσπάθειες για την εξάλειψη του επιβλαβούς λόγου – που έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι ελάχιστα αποτελεσματικές στο Facebook, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Haugen;

Η Νομοθετική Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών και η Νομοθετική Πράξη Ψηφιακών Αγορών της ΕΕ δεν έχουν τόσο ασαφές εύρος, αλλά παραμένουν μπλεγμένες σε κάποιες νομοθετικές διαμάχες. Για παράδειγμα, οι νομοθέτες παραμένουν διχασμένοι σχετικά με μια πιθανή απαγόρευση της στοχευμένης διαφήμισης, την οποία η Haugen δεν υποστήριξε τη Δευτέρα προς απογοήτευση των υποστηρικτών της διάταξης. Περίπου το 80% των εσόδων της Alphabet το 2020, δηλαδή περίπου 147 δισεκατομμύρια δολάρια, προήλθαν από διαφημίσεις της Google και του YouTube.

Οι λεπτομέρειες αυτές έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Ενώ οι Αμερικανοί νομοθέτες τείνουν να προτιμούν προσεγγίσεις που βασίζονται στην αγορά και όχι βαρύτερες κυβερνητικές ρυθμίσεις που προτιμούν οι Ευρωπαίοι, το έργο της ΕΕ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά διδάγματα σχετικά με το τι λειτουργεί και τι όχι. Όπως εκτίμησε ο επικεφαλής ανταποκριτής τεχνολογίας του Politico Europe, Mark Scott, ο σχεδιασμός της Ευρώπης για τη ρύθμιση του διαδικτυακού περιεχομένου είναι «τουλάχιστον πέντε χρόνια μπροστά από ό,τι συμβαίνει στις ΗΠΑ».

Έτσι, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι νομοθετικές παρεμβάσεις σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο, η τεράστια πίεση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας προς την Geese και τους συναδέλφους της θα συνεχιστεί.