Το Bitcoin αλλάζει (και) τον τρόπο που θα παίρνετε διαζύγιο!

Το Bitcoin αλλάζει (και) τον τρόπο που θα παίρνετε διαζύγιο!

Δικηγόροι στη Μεγάλη Βρετανία τονίζουν πως έρχονται αντιμέτωποι με υποθέσεις όπου οι σύζυγοι πρέπει να χωρίσουν πλέον και τα κρυπτο-νομίσματά τους.

Μία νέα τάση έχει αρχίσει να καταγράφεται στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι δικηγόροι που αναλαμβάνουν διαζύγια προτρέπουν τους συζύγους να αποκαλύπτουν όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία, καθώς φοβούνται πως υπάρχει η πιθανότητα ο ένας από τους δύο να χρησιμοποιεί κρυπτο-νομίσματα όπως το Bitcoin προκειμένου να κρατά κρυφή την περιουσία του.

Οι δικηγόροι εκτιμούν πως σε μη συναινετικά διαζύγια -όπου οι σχέσεις μεταξύ των δύο συζύγων δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές- μπορεί πολύ εύκολα ένας εκ των συζύγων να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει κρυπτο-νομίσματα και να κρύψει χρηματικά ποσά που δεν θέλει να παραχωρήσει.

Όπως ανέφερε το BBC, ήδη υπάρχουν δικηγόροι που κάνουν λόγο για ένα «πρώτο κύμα» υποθέσεων όπου εμφανίζονται καταθέσεις σε κρυπτο-νομίσματα ως περιουσιακά στοιχεία.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, τα δικαστήρια μπορούν να διεξάγουν έρευνα για κρυφά περιουσιακά στοιχεία αναθέτοντας για παράδειγμα σε έναν αναλυτή ψηφιακών δεδομένων τη διερεύνηση των δεδομένων ενός υπόπτου.

Η Vandana Chitroda, δικηγόρος στο νομικό γραφείο Royds Withy King, εξήγησε στο BBC πως διαχειριζόταν τρεις υποθέσεις στις οποίες ο άνδρας είχε αγοράσει κρυπτο-νομίσματα, όπως τα Bitcoin, Litecoin, Ripple και Ethereum. «Πρόκειται για τις πρώτες υποθέσεις που έφτασαν σε μας και περιμένουμε να δούμε πολλές ακόμη. Θα υπάρξουν και διαζύγια όπου ένας σύζυγος μπορεί να μην αποκαλύψει τα στοιχεία, προκαλώντας έναν “εφιάλτη” ανίχνευσής τους», επεσήμανε.

Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, πηγάζει και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο σχετικό πλαίσιο που να δίνει νομικά τη δυνατότητα «παγώματος» τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα αυτές οι υποθέσεις να επιλύονται δυσκολότερα από υποθέσεις συζύγων που κρύβουν έργα τέχνης ή αντίκες.

Ιδιαίτερη δυσκολία στη διαχείριση διαζυγίων όπου κρυπτο-νομίσματα αποτελούν περιουσιακά στοιχεία, προκαλούν και τα σκαμπανεβάσματα στην αγορά των κρυπτο-νομισμάτων. Σε μία από τις υποθέσεις που χειρίστηκε η Βρετανίδα δικηγόρος μία επένδυση ύψους 80.000 λιρών σε Bitcoin που είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2016, άξιζε 1 εκατομμύριο λίρες τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ σήμερα αξίζει 600.000 λίρες. Με δεδομένο ότι ένα διαζύγιο χρειάζεται περίπου οκτώ μήνες για να διεκπεραιωθεί, καθίσταται προφανής η δυσκολία ορισμού της σωστής ισοτιμίας των κρυπτο-νομισμάτων που θα δηλωθούν ως περιουσιακά στοιχεία στο δικαστήριο που θα κρίνει το διαζύγιο.

Την ίδια ώρα, τα βρετανικά δικαστήρια δεν έχουν ακόμη δώσει οδηγίες για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτές οι περιπτώσεις, αφού η μαζική διάδοση των κρυπτο-νομισμάτων ως μορφή επένδυσης αποτελεί πρόσφατη τάση.

Δείτε ακόμη: Οι κρυπτο-κροίσοι που δημιούργησαν περιουσίες από το…μηδέν