Το Bitcoin έχει ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης

Το Bitcoin έχει ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης
Golden Bitcoins. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Μια νέα μελέτη από τους οικονομολόγους Alex de Vries της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και Christian Stoll του MIT, επισημαίνει «το αυξανόμενο πρόβλημα ηλεκτρονικών αποβλήτων του Bitcoin».

του Shawn Tully

Το τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα του κρυπτονομίσματος, ίσο με εκείνο της Ελλάδας, προκαλεί ανησυχία για το μέλλον του ακόμη και σε οπαδούς όπως ο Έλον Μασκ.

Αυτό που εκτιμάται πολύ λιγότερο είναι ο όγκος των ηλεκτρονικών αποβλήτων που δημιουργεί το δίκτυο. Οι «ανθρακωρύχοι» είναι αφοσιωμένοι σε έναν αγώνα για να εγκαταστήσουν ολοένα και πιο ισχυρά μηχανήματα τα οποία ανανεώνουν με γρηγορότερο και ταχύτερο ρυθμό. Το αποτέλεσμα: Εάν διατηρηθεί η μέση τιμή του τους τελευταίους δύο μήνες των 47.000 δολαρίων, οι ανθρακωρύχοι του Bitcoin σύντομα θα πετάνε στα σκουπίδια τον ίδιο όγκο μικροεξοπλισμού πληροφορικής όσο και η Ιταλία.

Μεγάλο μέρος των τοξικών αποβλήτων θα διαρρεύσει στο έδαφος και την παροχή νερού. Για να το θέσω ήπια, το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου Bitcoin δεν παράγεται σε χώρους αφιερωμένους στην υπεύθυνη συλλογή και ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Τώρα, μια νέα μελέτη από τους οικονομολόγους Alex de Vries της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και Christian Stoll του MIT, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Resources, Convervation and Recycling, επισημαίνει, όπως αναφέρει ο τίτλος του, «το αυξανόμενο πρόβλημα ηλεκτρονικών αποβλήτων του Bitcoin».

Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, η τεράστια αναταραχή που προκαλεί αυτός ο όγκος αποβλήτων είναι ένα υποπροϊόν του επιχειρηματικού μοντέλου του Bitcoin. Το μερίδιο του Bitcoin που κερδίζει κάθε ανθρακωρύχος είναι ευθέως ανάλογο προς το ποσοστό της παγκόσμιας υπολογιστικής ισχύος ή «hashrate» που ελέγχει ο ανθρακωρύχος. Οι εμπλεκόμενοι μπορούν να κερδίσουν μεγαλύτερο μέρος της πίτας μόνο αναβαθμίζοντας συνεχώς σε πιο αποδοτικούς υπολογιστές που παράγουν περισσότερα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, ή ακόμα και λιγότερη.

Δεδομένου ότι η ισχύς είναι μακράν το κυρίαρχο λειτουργικό κόστος των ανθρακωρύχων, οι παραγωγοί μπορούν να εισπράξουν περισσότερα έσοδα και να μειώσουν το κόστος ανά νόμισμα, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τα κέρδη, αν συνεχίσουν να προσθέτουν νέες, πιο ισχυρές μηχανές ταχύτερα από τους αντιπάλους τους. Αυτή είναι η κούρσα των …εξοπλισμών.

Οι De Vries και Stoll υπολογίζουν ότι τον Μάιο του τρέχοντος έτους, το δίκτυο Bitcoin κατανάλωνε 117 εκατομμύρια terawatt (TWh) ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως. Εκτιμούν επίσης ότι οι miners αναπτύσσουν 2,9 εκατομμύρια υπολογιστές, συνολικού βάρους 39.750 μετρικών τόνων. Ως εκ τούτου, με «ρυθμό αντικατάστασης» 1,29 ετών, ο κόσμος του Bitcoin απορρίπτει 30,700 μετρικούς τόνους ηλεκτρονικού εξοπλισμού ετησίως.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, σχετικά λίγα από αυτά τα απόβλητα αντιμετωπίζονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Μια μελέτη που επικαλούνται οι συγγραφείς εκτιμά ότι μόνο το 17% των παγκόσμιων ηλεκτρονικών αποβλήτων ανακυκλώνεται σωστά. Αν και είναι δύσκολο να εντοπιστεί τι συμβαίνει, το μεγαλύτερο μέρος των τοξικών μετάλλων είναι προφανώς θαμμένο ή εναποτεθειμένο σε σωρούς πάνω από το έδαφος, ρυπαίνοντας το πόσιμο νερό και καταστρέφοντας τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Πηγή: fortune.com