To Bitcoin γίνεται «πράσινο», αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εξορύξεων – Aνακάμπτει η τιμή του κρυπτονομίσματος

To Bitcoin γίνεται «πράσινο», αποφάσισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εξορύξεων – Aνακάμπτει η τιμή του κρυπτονομίσματος
pexels

Πιο «πράσινες» πρακτικές αποφάσισε να υιοθετήσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Bitcoiners, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Coindesk.com.  Σε αυτό το πλαίσιο η τιμή του Bitcoin τη Δευτέρα, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε κέρδη περίπου 4%.

Μέσα σε λίγα λεπτά, η τιμή του μεγαλύτερου ψηφιακού νομίσματος παγκοσμίως εκτοξεύθηκε πάνω από τις 39.500 δολάρια, ενώ αυτή την ώρα  ενισχύεται 0,5% και φτάνει στις 38.976,94 δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, τo Νέο Συμβούλιο Εξορύξεων Bitcoin δεν έχει καμία πρόθεση να προβεί σε αλλαγές σε ό,τι αφορά το λογισμικό που χρησιμοποιείται. Από την άλλη, έχει ως σκοπό την υιοθέτηση πιο βιώσιμων και «πράσινων» πρακτικών προκειμένου οι εξορύξεις αλλά και το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα να αποκτήσουν περιβαλλοντικό πρόσημο.

Το συμβούλιο, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla Έλον Μασκ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της MicroStrategy Μάικλ Σέιλορ, κατά τ’ άλλα, θα σεβαστεί τη φύση του Βitcoin, χωρίς να ενθαρρύνει τη διάκριση μεταξύ των λεγόμενων «καθαρών» και «βρώμικων νομισμάτων», δήλωσε ο Πίτερ Γουόλ, διευθύνων Σύμβουλος της Argo Blockchain.

Αντιρρήσεις

Όταν οι Μασκ και Σέιλορ αποκάλυψαν τη συνάντηση στο Twitter τη Δευτέρα, οι σκληροπυρηνικοί του Bitcoin τη συνέκριναν με την αμφιλεγόμενη και τελικά αποτυχημένη συμφωνία της Νέας Υόρκης του 2017. Αυτή η κλειστή συγκέντρωση στελεχών δεν συνάδει με τις αρχές της αποκεντρωμένης οικονομίας αλλά και του νομίσματος, είπαν.

Πολλοί χρήστες αμφισβητούν πώς μια μικρή ομάδα εταιρειών και ουσιαστικά δύο πρόσωπα όπως ο Έλον Μασκ και ο Σέιλορ μπορούν να καθορίζουν την τύχη μιας παγκόσμιας κοινότητας.

«Αυτή δεν είναι η αρχή του ΟΠΕΚ των Bitcoin» είπε ο Marty Bent, συνιδρυτής της Great American Mining,. «Είμαστε όλοι ανεξάρτητοι, αποκεντρωμένοι εξορύκτες που έχουν δημιουργήσει μια ομάδα για να βοηθήσουν τη βιομηχανία και ο ένας τον άλλον».

Το Βitcoin αγκαλιάζει τα κριτήρια ESG

H συγκρότηση του συμβουλίου ήταν απόρροια φωνών όπως του Kevin O’Leary, του αστέρα του «Shark Tank», που προωθούν την ιδέα ότι τα bitcoin μπορούν να είναι «καθαρά» ή «βρώμικα» ανάλογα με το πώς εξορύσσονται, και ότι οι θεσμικοί επενδυτές πρέπει να αγοράζουν μόνο τα «καθαρά».

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε ότι θα υιοθετηθούν εγκαίρως τα κριτήρια ESG» είπε το συμβούλιο των Bitcoiners.