Το Bitcoin θα διπλασιάσει την τιμή του αν ρυθμιστεί, λέει ο πρόεδρος της CFTC στις ΗΠΑ

Το Bitcoin θα διπλασιάσει την τιμή του αν ρυθμιστεί, λέει ο πρόεδρος της CFTC στις ΗΠΑ
Bitcoin offices in Istanbul, Turkey seen on October 14, 2021. Bitcoin gained value and reached the level of $ 58,000 and close to the all-time high of $64.863,00. (Photo by Umit Turhan Coskun/NurPhoto) (Photo by Umit Turhan Coskun / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο Πρόεδρος της CFTC, Rostin Behnam, υποστήριξε ότι τα μη τραπεζικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλακτηρίων, «ευδοκιμούν» σε συνθήκες ρυθμιστικής βεβαιότητας...

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης για Εμπορεύματα στις ΗΠΑ (CFTC) Rostin Behnam δήλωσε ότι πιθανή ρύθμιση της αγορας των κρυπτονομισμάτων υπό την καθοδήγηση της CFTC θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη για τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής ώθησης στην τιμή του bitcoin.

«Μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη εάν έχουμε έναν καλά ρυθμισμένο χώρο», είπε ο Behnam στους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στη Νομική Σχολή του NYU. «Το Bitcoin μπορεί να διπλασιαστεί σε αξία και τιμή εάν υπάρξει μια ρυθμιζόμενη από το CFTC αγορά». (Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα άξιζε 19.610 δολ.)

Υπενθυμίζεται πως ο Behnam υποστηρίζει με συνέπεια την ανάγκη ρυθμιστικής σαφήνειας – κάτι που πολλοί στη βιομηχανία κρυπτογράφησης υποστήριξαν ότι λείπει.

Για χρόνια, η CFTC και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) διαγκωνίζονται με πεδίο δόξης λαμπρόν την αγορά των κρυπτονομισμάτων…

Ωστόσο, και οι δύο αρχές είναι απρόθυμες να εκδώσουν κάποιο επίσημο guidance, επιλέγοντας αντ’ αυτού να δημιουργήσουν ρυθμιστικό προηγούμενο μέσω ενεργειών «καταστολής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα σαφές ρυθμιστικό πλαίσιο, υποστήριξε ο Behnam, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο να εισέλθουν στην αγορά οι θεσμικοί επενδυτές. «Οι θεσμικοί βλέπουν μια τεράστια ευκαιρία, αλλά εισροές θα προκύψουν μόνο εάν υπάρξει μια ρυθμιστική δομή γύρω από αυτές τις αγορές», είπε ο Behnam.

«Τα μη τραπεζικά [κρυπτογραφικά] ιδρύματα ευδοκιμούν σε συνθήκες ρυθμιστικής βεβαιότητας, ευδοκιμούν όταν αντιμετωπίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού. Και μπορεί να διαπιστώνονται διαφωνίες για το είδος της ρύθμισης – αλλά αυτό που τους αρέσει περισσότερο είναι η ρύθμιση επειδή είναι οι πιο έξυπνοι, οι πιο γρήγοροι και αυτοί με τους περισσότερους πόρους. Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούν να νικήσουν όλους τους άλλους στην αγορά» προσέθεσε ο Behnam.

Διευθέτηση μέσω νομοθεσίας

Ένα διακομματικό νομοσχέδιο που εισήχθη από τους ηγέτες της αρμόδιας Επιτροπής της Γερουσίας, η οποία επιβλέπει την CFTC, θα στέψει την CFTC τον κύριο ρυθμιστή για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων, καθιστώντας τον οργανισμό υπεύθυνο για την ορθή λειτουργία των spot αγορών.

Ο Behnam είπε ότι υποστηρίζει το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μια διάταξη που επιτρέψει την επιβολή τελών σε ρυθμιζόμενες οντότητες – κάτι που ο Behnam υποστήριξε ότι θα ήταν κρίσιμο εάν η CFTC πρόκειται να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ρύθμισης της κρυπτογράφησης.