Το Boeing 737 MAX θα πετάξει και πάλι στους ευρωπαϊκούς ουρανούς

Το Boeing 737 MAX θα πετάξει και πάλι στους ευρωπαϊκούς ουρανούς
epa08391596 (FILE) - A Boeing 737 Max is on display at the Farnborough International Airshow (FIA2018), in Farnborough, Britain, 17 July 2018 (reissued 29 April 2020). Boeing on 29 April 2020 reported an adjusted loss of 1.70 billion USD in the first quarter of 2020, and said it plans to cut the number of its staff by about 10 per cent. EPA/ANDY RAIN *** Local Caption *** 55360488 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το Boeing 737 MAX πήρε και πάλι έγκριση για πτήσεις στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (EASA) ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε επισήμως το πράσινο φως για να πετάξει και πάλι στους ευρωπαϊκούς ουρανούς το επιβατικό αεροπλάνο Boeing 737 MAX, που είχε καθηλωθεί στο έδαφος εδώ και 22 μήνες έπειτα από δύο πολύνεκρα δυστυχήματα.

«Έπειτα από μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της EASA, ορίσαμε πως το 737 MAX μπορεί να επιστρέψει με πλήρη ασφάλεια σε υπηρεσία. Η αξιολόγηση αυτή πραγματοποιήθηκε με πλήρη ανεξαρτησία έναντι της Boeing και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (σ.σ.: της αμερικανικής FAA) και χωρίς καμιά οικονομική ούτε πολιτική πίεση», τονίζει σε ανακοίνωση ο εκτελεστικός διευθυντής της EASA Πάτρικ Κάι.

Το αεροπλάνο είχε καθηλωθεί στο έδαφος τον Μάρτιο 2019 έπειτα από δύο δυστυχήματα που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους, της Lion Air στην Ινδονησία τον Οκτώβριο 2018 (189 νεκροί) και της Ethiopian Airlines τον Μάρτιο 2019 στην Αιθιοπία (157 νεκροί).

Στα αεροπλάνα θα πρέπει να γίνει μια τροποποίηση του λογισμικού εντολών πτήσεων MCAS. Άλλα λογισμικά πρέπει επίσης να αλλάξουν και ορισμένα καλώδια να επανατοποθετηθούν, ενώ οι πιλότοι θα πρέπει να παρακολουθήσουν μια νέα εκπαίδευση, σύμφωνα με την EASA.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως το αεροπλάνο είναι ασφαλές, κάτι που αποτελεί την προϋπόθεση για να δώσουμε τη σύμφωνη γνώμη μας. Όμως θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις επιχειρήσεις του 737 MAX όταν το αεροπλάνο επανέλθει σε υπηρεσία», λέει ο Κάι.

«Κατόπιν επιμονής μας, η Boeing δεσμεύθηκε επίσης να εργασθεί για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο το αεροπλάνο μεσοπρόθεσμα, ώστε να φθάσει σ’ ένα ακόμη πιο υψηλό επίπεδο ασφαλείας», προσθέτει.

Η αμερικανική FAA είχε δώσει το πράσινο φως για την επανάληψη των πτήσεων του 737 MAX στις 18 Νοεμβρίου και είχαν ακολουθήσει οι αρχές της Βραζιλίας.

Ο Καναδάς έδωσε την έγκρισή το την περασμένη εβδομάδα. Εξακολουθεί να εκκρεμεί η απόφαση της Κίνας, στην οποία έχουν πωληθεί πολλά 737 MAX.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ