Το μπρα ντε φερ Γερμανίας-Ρωσίας πολιτικοποιεί τον αγωγό Nord Stream 2

Το μπρα ντε φερ Γερμανίας-Ρωσίας πολιτικοποιεί τον αγωγό Nord Stream 2
06 January 2021, Mecklenburg-Western Pomerania, Sassnitz-Mukran: Pipes for the construction of the Nord Stream 2 natural gas pipeline from Russia to Germany and the Baltic Pipe from Denmark to Poland are stored at the port of Mukran on the island of Rügen. Mecklenburg-Western Pomerania is apparently planning to use a state-owned foundation to ensure the completion of the controversial Nord Stream 2 Baltic Sea gas pipeline. Construction of the pipeline was halted shortly before completion at the end of 2019 after European companies bowed to pressure from the US and withdrew pipe-laying ships from the Baltic Sea. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP

Η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μετά τις συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό της στη Μόσχα.

Ο Μπέρμποκ ταξίδεψε στη Μόσχα έπειτα από μια επίσκεψη χθες, Δευτέρα, στο Κίεβο αφού οι συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και δυτικές χώρες για την ανάπτυξη από το Κρεμλίνο δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα χωρίς να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία, αλλά η Μπέρμποκ είπε πως είναι δύσκολο να μην αξιολογηθεί ως “απειλή” η συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

Αυξάνεται η πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να απειλήσει με διακοπή του αγωγού αερίου Nord Stream 2, που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στη δυτική Ευρώπη, στην περίπτωση που ρωσικά στρατεύματα εισβάλουν στην Ουκρανία.

Οι αντιτιθέμενοι στο σχέδιο, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, υποστηρίζουν ότι θα καταστήσει την Ευρώπη υπερβολικά εξαρτώμενη από τη Ρωσία.

“Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουμε μεγάλο οικονομικό τίμημα”, δήλωσε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου με τον Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντηση.

“Η Γερμανία επανέλαβε πως, σε περίπτωση που η ενέργεια χρησιμοποιηθεί ως όπλο, αυτό θα έχει συνέπειες στον αγωγό (Nord Stream 2)”, σημείωσε.

Από την πλευρά του ο ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε στη Γερμανίδα ομόλογό του πως η πολιτικοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι αντιπαραγωγική.

“Επιστήσαμε την προσοχή των Γερμανών συναδέλφων μας στην αντιπαραγωγικότητα των προσπαθειών να πολιτικοποιηθεί αυτό το σχέδιο”, είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει πει πως η Γερμανία είναι ανοικτή σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, όμως ο αγωγός, που έχει κατασκευαστεί αλλά δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση λειτουργίας, είναι ένα ιδιωτικό εμπορικό σχέδιο που δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην εισβάλει στην Ουκρανία και κάλεσαν τις δύο χώρες να επιστρέψουν σε μια δέσμη συμφωνιών που σχεδιάστηκαν προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην ανατολική επαρχία Ντονμπάς.

Η Ρωσία θα καλωσόριζε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, είπε ο Λαβρόφ.