Το Brexit δημιουργεί ακόμη προβλήματα στο εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης

Το Brexit δημιουργεί ακόμη προβλήματα στο εμπόριο μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης
(FILES) In this file photo taken on March 29, 2017 A pro-remain protester holds up an EU flag with one of the stars symbolically cut out in front of the Houses of Parliament shortly after British Prime Minister Theresa May announced to the House of Commons that Article 50 had been triggered in London on March 29, 2017. - The UK and European Union will on December 30 sign a mammoth trade pact to put the seal on their drawn-out Brexit divorce in the dwindling hours before they part ways definitively at the dawning of 2021. (Photo by OLI SCARFF / AFP) Photo: AFP

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς παρότρυνε σήμερα τη Βρετανία να ανταποδώσει τις προσπάθειες της ΕΕ να διευθετηθούν οι μετά το Brexit εμπορικές ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία αφού το ευρωπαϊκό μπλοκ πρότεινε νομικές αλλαγές για να διευκολυνθεί η μεταφορά φαρμάκων στη βρετανική αυτή επαρχία.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες για να επιλύσουν τις δυσκολίες για το εμπόριο μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, που μοιράζεται χερσαία σύνορα με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα-μέλος της ΕΕ.

«Η σημερινή ημέρα είναι η περαιτέρω απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσης της ΕΕ στη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα για πολίτες και επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία. Και καλώ τη βρετανική κυβέρνηση να ανταποδώσει τις προσπάθειές μας», δήλωσε ο Σέφκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ.

Ο Φροστ, από την πλευρά του, κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθήσει να βρει μια λύση στις αρχές του επόμενου χρόνου στο κομμάτι της συμφωνίας του Brexit που καλύπτει το εμπόριο προς τη Βόρεια Ιρλανδία, λέγοντας ότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος σε πολλά θέματα.

Ο Φροστ δήλωσε ότι «το βασικό σημείο προόδου ήταν για την προμήθεια φαρμάκων προς τη Βόρεια Ιρλανδία», αλλά ότι έχει υπάρξει «πολύ λιγότερη πρόοδος» για τα τελωνεία και άλλες ρυθμίσεις για τα προϊόντα που μεταφέρονται μεταξύ Βρετανίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

«Είναι απογοητευτικό που δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπάρξει είτε μια ολοκληρωμένη είτε μια αξιόλογη ενδιάμεση συμφωνία φέτος. Χρειάζεται να βρεθεί επειγόντως μια λύση στις αρχές της επόμενης χρονιάς», ανέφερε σε ανακοίνωση.

«Διότι, όσο δεν υπάρχει συμφωνία σε λύση, συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό προστασίας του Άρθρου 16, εάν αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατεύσουμε την ευημερία και τη σταθερότητα της Βόρειας Ιρλανδίας και των πολιτών της».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ