Το «χαρτί» των παροχών για την ψήφο των συνταξιούχων παίζει ο Αλέξης Τσίπρας

Το «χαρτί» των παροχών για την ψήφο των συνταξιούχων παίζει ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, Αθήνα Δευτέρα 23 Απριλίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσα δήλωσε για την εκλογικη αναμέτρηση και τον αρχηγό της ΝΔ ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Kontra Channel.

“Η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι ψήφος εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης και ο συνταξιούχος πρέπει να ξέρει πως η σύνταξη του θα είναι στο ψηφοδέλτιο που θα πάρει την Κυριακή και θα βάλει στην κάλπη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra channel.

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε και την προσωπική ευθύνη του κάθε πολίτη ξεχωριστά στις εκλογές της 26ης Μαΐου, είπε ότι είναι κρίσιμη, διότι, πλέον, έχουν πέσει οι μάσκες, έχουν φανερωθεί τα προγράμματα και τα σχέδια των πολιτικών δυνάμεων και αν υπάρξει μια αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών ελάφρυνσης και στήριξης των πολλών, αυτή θα δώσει και το έναυσμα στους σκληρούς Ευρωπαίους που καιροφυλακτούν να βάλουν ζητήματα και για τα μέτρα του 2019 και του 2020.

Για τον κ. Μητσοτάκη είπε ότι “δεν θα επέλεγε ποτέ να δώσει 13η σύνταξη στους συνταξιούχους, γιατί έχει την ίδια άποψη που είχαν οι νεοφιλελεύθεροι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, οι οποίοι το πρώτο πράγμα που έκαναν με το που ήρθαν στην Ελλάδα ήταν να πετσοκόψουν τις συντάξεις, φυσικά με την ανοχή και τη συνδρομή της τότε κυβέρνησης, περίπου κατά 40%. Μην το ξεχνάμε αυτό. Έντεκα διαφορετικές περικοπές συντάξεων είχαμε από το 2010 μέχρι το 2014”.

Σε ερώτηση γιατί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψήφισε τα μέτρα ελάφρυνσης ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Τα ψηφίζει αλλά δεν τα πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης. Αναγκάζεται να τα ψηφίσει, διότι αν δεν τα ψήφιζε θα είχε τεράστιο πρόβλημα όχι να φτάσει μέχρι την κάλπη, αλλά να κυκλοφορήσει και μέσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. που είναι άνθρωποι και αυτοί, δεν είναι στις ελίτ, όπου αναφέρεται, είναι λαϊκός κόσμος. Ευχήθηκα στη Ν.Δ. να είναι στην αντιπολίτευση και την επόμενη τετραετία για να ψηφίζουν θετικά μέτρα που θα φέρνουμε εμείς”.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι “λεηλάτησαν την οικονομία και την κοινωνία και δεν έφεραν πλεόνασμα γιατί είχαν ρεμούλα και διαπλοκή, δεν επικέντρωσαν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και άφησαν ανεξέλεγκτη την αγορά εργασίας και δεν είχαμε μείωση της ανεργίας”.

Για τον εαυτό του ο κ. Τσίπρας τόνισε: “Κέρδισα κύρος και αξιοπιστία. Ποτέ δεν έγινα το αγαπημένο παιδί των Βρυξελλών. Κατέκτησα σημαντικούς φίλους και στη δεξιά και σημαντικές συμμαχίες στις προοδευτικές δυνάμεις”.

Επανέλαβε ότι επιλογή του είναι η εξάντληση της τετραετίας και σημείωσε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα είναι καθοριστικό για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, γιατί είναι, ούτως ή άλλως, πολύ κοντά.

Σε ερώτηση με ποιες δυνάμεις θα συνεργαστεί για να φτιάξει κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε πως με το ισχύον εκλογικό σύστημα το πρώτο κόμμα δεν θα χρειαστεί πολλούς βουλευτές για να σχηματίσει κυβέρνηση.