Το χρέος της Ιαπωνίας έφτασε τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια και το ΔΝΤ προειδοποιεί

Το χρέος της Ιαπωνίας έφτασε τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια και το ΔΝΤ προειδοποιεί
A man walks past an electronic board showing Japan's Nikkei average, outside a brokerage in Tokyo July 14, 2015. Japanese stocks surged on Tuesday morning to a 1-1/2-week high after Greece agreed to a debt deal with its creditors, lifting all sectors while the weaker yen supported overall sentiment. REUTERS/Toru Hanai - RTX1K9HK

Έως το 2030 το ιαπωνικό χρέος θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας!

Το ιαπωνικό χρέος έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη και το ΔΝΤ χτυπάει ήδη «καμπανάκι».

Αυτή τη στιγμή το χρέος της Ιαπωνίας έχει φτάσει το 245% του ΑΕΠ, δηλαδή τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το Ταμείο προβλέπει ότι έως το 2030 θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας.

«Με αυτές τις πολιτικές, το χρέος της Ιαπωνίας είναι ασταθές», ανέφερε το ΔΝΤ σε έκθεσή του την Πέμπτη. «Απαιτείται ένα μεσοπρόθεσμο πλάνο δημοσιονομικής προσαρμογής […] το οποίο πρέπει να θέσει το χρέος σε πτωτική πορεία», τονίζει η μελέτη του Ταμείου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές στο παρελθόν για το τεράστιο χρέος της Ιαπωνίας, με τη χώρα να αναρρώνει ακόμη από μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού και να δανείζεται τεράστια ποσά για να τονώσει την ανάπτυξη.

Αυτό το οποίο προτείνει το ΔΝΤ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, είναι να σταθεροποιήσει το ποσοστό ανάπτυξης σε συνδυασμό με μείωση του χρέους.

Για παράδειγμα, η δεύτερη φάση της αύξησης στην φορολόγηση της κατανάλωσης είναι να ξεκινήσει το 2017. Αυτό θα σημάνει μεν περισσότερα έσοδα, αλλά ίσως αποτελέσει ρίσκο μικρότερης ανάπτυξης. Γι’ αυτό και το ΔΝΤ προτείνει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Αυτό το οποίο ζητάται επίσης από την Ιαπωνία είναι να προχωρήσει σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μπορεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπε να έχει ήδη προχωρήσει σε αρκετές μεταρρυθμίσεις, όμως η διεθνής οικονομική κοινότητα ζητά περισσότερες.

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θα «παρείχε εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα, αναφορικά με το μέλλον της δημοσιονομικής πολιτικής, και στην κατανάλωση και τις επενδύσεις», ανέφερε η Καλπάνα Κότσαρ, διευθύντρια του ΔΝΤ στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.