Το «χρυσό» διαζύγιο του ολιγάρχη του Σκορπιού

Το «χρυσό» διαζύγιο του ολιγάρχη του Σκορπιού

Ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ , οι offshore εταιρείες και τα νέα επεισόδια στη διαμάχη με την πρώην σύζυγο του.

Η πολυετής δικαστική μάχη μεταξύ του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ με την πρώην σύζυγο του για το μοίρασμα των περιουσιακών στοιχείων του αποκαλύπτει δαιδαλώδεις διαδρομές μέσα από offshore εταιρείες.

Σχεδόν μια πενταετία βρίσκεται το πρώην ζεύγος Ριμπολόβλεφ στα δικαστήρια σε μια θυελλώδη διαμάχη που ξεκίνησε το 2008 με αγωγή που κατάθεσε η Ελένα Ριμπολόβλεβα στην Γενεύη, κατηγορώντας τον σύζυγο της – μεταξύ των 120 πλουσιότερων του πλανήτη, 14ος στην Ρωσία και από τον περασμένο Απρίλιο ιδιοκτήτης και του θρυλικού Σκορπιού του Ωνάση – ότι προσπαθεί να αποκρύψει τεράστια ποσά από την περιουσία του, προκειμένου να μην της αποδώσει όσα δικαιούται με το διαζύγιο. Η Ελένα είχε καταθέσει μηνύσεις κατά του 48χρονου πρώην συζύγου της, εκτός από την Ελβετία, στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, στην Βρετανία, την Ουαλία, τις ΗΠΑ, την Κύπρο και την Σιγκαπούρη, ψάχνοντας να βρει 6 δισ. δολάρια που υποστηρίζει ότι «κρύβει» ο Ριμπολόβλεφ σε ένα δίκτυο offshore εταιρειών. Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων είναι έργα τέχνης αξίας από 500 εκατομμύρια έως 1 δισ. δολαρίων, κοσμήματα 36 εκατομμυρίων και ένα γιοτ 80 εκατομμυρίων.

Πριν μερικές ημέρες ο «πόλεμος» έφθασε μέχρι την εξωτική Χαβάη. Η Ελένα κατέθεσε και εκεί μήνυση κατά του Ντμίτρι, αλλά και της Kapha North Shore LLC, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εταιρεία-βιτρίνα την οποία χρησιμοποίησε ο πρώην σύζυγός της για να αγοράσει στη Χαβάη, έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ακίνητο που ανήκει στα αστέρια του Χόλυγουντ, Γουίλ και Τζέϊντα Πινκετ-Σμιθ. Στη μήνυση αναφέρεται και ο Ντέιβιντ Λιφσον, ο φοροτεχνικός που η Ελένα υποστηρίζει ότι βοήθησε τον πρώην σύζυγο της να στήσει την εταιρεία-φάντασμα.

Από το 2010 που δικαστήριο στην Ελβετία διέταξε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Ριμπολόβλεφ, η Ελένα υποστηρίζει ότι ο πρώην σύζυγος της «κρύβει» τα χρήματα του επενδύοντας τα και σε ακίνητα, για να αποφύγει να μοιραστεί την περιουσία μαζί της, γράφοντας μάλιστα, πολλά από αυτά στο όνομα της 22χρονης κόρης τους, Εκατερίνα. Όπως αναφέρεται στις αγωγές, μεταξύ των ακινήτων αυτών είναι ένα σπίτι 95 εκατομμυρίων στη Φλόριντα που ανήκε στον Ντόναλντ Τράμπ, μια βίλα στο Μονακό 300 εκατομμυρίων, ένα διαμέρισμα 626 τμ, αξίας 88 εκατομμυρίων στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Τώρα, ίσως και ο Σκορπιός.

Από επιχειρηματίας…κατάδικος σε «γκουλάγκ»

Η κοινή πορεία και τα παραστρατήματα του Ρώσου μεγιστάνα
Το ζευγάρι γνωρίστηκε όταν άρχισαν και οι δυο τις σπουδές τους σε κολέγιο στο Περμ της Σιβηρίας και η Ελένα ήταν στο πλευρό του όλα τα χρόνια, που ο Ντμιτρι από γιατρός έγινε επιχειρηματίας, χρηματιστής και τραπεζίτης και στη συνέχεια πρόεδρος και μεγαλομέτοχος δυο βιομηχανιών λιπασμάτων χτίζοντας την αυτοκρατορία του. Δεν έφυγε από το πλευρό του ούτε όταν έμεινε 11 μήνες στη φυλακή, κατηγορούμενος για την δολοφονία ανταγωνιστή του επιχειρηματία. Όπως αναφέρει η Ελένα στην αγωγή του διαζυγίου, αποφάσισε να χωρίσει, όταν η εξωσυζυγική του δραστηριότητα ξεπέρασε τα εσκαμμένα.

Ο Ριμπολόβλεφ- που έχει έδρα το Μονακό- απέκτησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του όταν πούλησε τις δυο βιομηχανίες του στην Ρωσία, έναντι 8 δις δολαρίων το 2010 και το 2011. Ήταν ιδιοκτήτης και των δυο, μέσω της εταιρείας Madura, με έδρα την Κύπρο.

Η 45χρονη πρώην σύζυγος αναφέρει μεταξύ άλλων στις αγωγές της ότι:
– πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται υπό τον έλεγχο δυο καταπιστευμάτων με τις ονομασίες Aries και Virgo, που ίδρυσε ο πρώην σύζυγος της στην Κύπρο το 2005, λίγες ημέρες μετά την άρνηση της να υπογράψει το συμφωνητικό που της προσέφερε.

-τα πολύτιμα έργα τέχνης του βρίσκονται στην κατοχή της Xitrans Finance, μιας εταιρείας με έδρα τις Παρθένες Νήσους και φυλάσσονται στην Σιγκαπούρη.

-το διαμέρισμα στην Νέα Υόρκη αγοράστηκε από καταπίστευμα που σχετίζεται με την κόρη του.

Ρωσία: Δολοφονήθηκε ιερέας που υπερασπίστηκε τις Pussy Riot

Μαίνεται ο «πόλεμος» για την περιουσία
Ότι και να προσάπτει στον Ριμπολόβλεφ η Ελένα, η υπόθεση σίγουρα είναι ένα κουβάρι. Δικαστήριο στις Παρθένες Νήσους, για παράδειγμα, αποφάνθηκε ότι η ενάγουσα έχει κρύψει στην αγωγή της την δική της εμπλοκή στην μεταφορά των έργων τέχνης από το Λονδίνο στη Σιγκαπούρη. Ενώ η δικηγόρος του Ριμπολόβλεφ, Τατιάνα Μπερσέντα, υποστηρίζει ότι η πρώην σύζυγος του δισεκατομμυριούχου έχει «βγει παγανιά» ψάχνοντας για δικαστήριο που θα βγάλει ευνοϊκή γι’ αυτήν απόφαση, στις χώρες όπου ο Ριμπολόβλεφ διαθέτει περιουσιακά στοιχεία.

Το 2011, μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων, η Ελένα απέρριψε συμβιβασμό 800 εκατομμυρίων δολαρίων που της πρότεινε ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ζητώντας περισσότερα χρήματα γι αυτήν και λιγότερα για τα καταπιστεύματα των παιδιών τους. Αυτή η ιστορία μπορεί να τραβήξει ακόμα έξι- επτά χρόνια, υποστήριξε η Τατιάνα Μπερσέντα, «και παρότι υπάρχουν τόσα πολλά χρήματα για όλη την οικογένεια, το ζευγάρι συνεχίζει τον πόλεμο, με αποτέλεσμα τώρα ένα διαζύγιο μεταξύ συζύγων να έχει εξελιχθεί σε διαμάχη μιας μητέρας με τα παιδιά της».