Το χρυσό δίδυμο της επιτυχίας

Το χρυσό δίδυμο της επιτυχίας

Πατέρας και υιός Καίσαρης: « Οι Έλληνες άρχοντες των δαχτυλιδιών».

Ο Κώστας Καίσαρης είναι ο πλέον φημισμένος κοσμηματοπώλης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας μια επιτυχημένη πορεία 105 χρόνων της οικογένεια του στο κλάδο της χρυσοχοΐας. Από τον παππού του Γιάννη Βουράκη , ο οποίος ήρθε από τη Κρήτη στην Αθήνα το 1908, τη μητέρα του Όλγα και τα αδέρφια της, τον ίδιο και πλέον το γιο του Βασίλη Καίσαρη.

«Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ελλάδα, ο γιος να πηγαίνει κάτω από τον πατέρα» μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Καίσαρης , ενώ συμπληρώνει πως σε επιχειρηματικές συμπράξεις πατέρα – ιού το συναίσθημα πρέπει να παραμερίζεται . «Για αυτό το λόγο προσπαθούμε να το αποφεύγουμε και έχουμε και αρκετές κόντρες επ’ αυτού. Και οι κόντρες πιθανόν φέρνουν καμιά φορά και καλό αποτέλεσμα» λέει ο Κ. Καίσαρης, τονίζοντας πως στη συνεργασία αυτή, οι συγκρούσεις είναι περισσότερες από τους συμβιβασμούς.

Η επιχείρηση διαθέτει επτά καταστήματα , τρία στην Αθήνα, ανάμεσα στα οποία το κεντρικό κατάστημα στην γωνία των οδών Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, ένα στη Κηφισιά, ένα στο Golden Hall, ένα στη Μύκονο και ένα στο ξενοδοχείο Κόστα Ναβαρίνο.

Ο Βασίλης έχει επικεντρωθεί στη προώθηση του ρολογιού, μέσα από τα καταστήματα ORA Kessaris , ενώ ξεκίνησε στην επιχείρηση από τα χαμηλά όπως λέει χαρακτηριστικά στο FortuneGreece.com:

«Ένα από τα κομμάτια που υπήρχε τότε, ήταν το θέμα της μηχανοργάνωσης. Έτσι κατάφερα και έμαθα τη δουλειά από τα κάτω στάδια, χωρίς να παρεμβαίνω στη δουλειά των άλλων. Παρακολουθούσα, έβλεπα, κατέγραφα και βοηθούσα τον πατέρα μου». Στη δουλειά όμως , συμπληρώνει, «δεν είναι κάποιος μόνο σε ένα τομέα, είμαστε όλοι παντού. Από τότε που μπήκα στη δουλειά η αρχή ήταν ότι πρέπει να τα ξέρουμε όλα».

Διαβάστε ακόμη: M.Βερέμης: «Χτυπάμε τους ανταγωνιστές με ανταρτοπόλεμο»

Το πλαίσιο αυτό συνεργασίας επιβεβαιώνει και ο πατέρας του, καθώς στην οικογενειακή επιχείρηση Καίσαρη , όλοι δουλεύουν χωρίς να υπάρχει διαφορά μεταξύ του αφεντικού και του τελευταίου κλητήρα.

Ποια είναι όμως εκείνα τα γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τον Κ. Καίσαρη τόσο χρόνια στο χώρο; «Θα έλεγα τη λέξη “τσουνάμι”. Είναι σαρωτικός στην επαφή του, στη γνώση του, στη χαρά του ακόμα και στη λύπη του. Ο ίδιος μπαίνει σε ένα χώρο και αν έχει τα κέφια του μπορεί να τον κάνει να λάμψει, αν όχι μπορεί να τον κάνει να κλάψει. Και εκεί έγκειται και σε ένα βαθμό η δυσκολία της συνεργασίας με τον πατέρα μου. Αν κάτσεις δίπλα στο τσουνάμι, σε παρασέρνει», τονίζει γλαφυρά ο Β. Καίσαρης.

Ο πατέρας του αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια του γιου του να τον αντέξει και προσθέτει πως η νέα γενιά είναι πιο καταρτισμένη. «Εγώ πούλαγα με πονηριά και μαγκιά, ο Βασίλης πουλάει με γνώση. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά της μιας γενιάς από την άλλη» τονίζει ο Κ. Καίσαρης.

Ο κλάδος της χρυσοχοΐας σημειώνει πτώση της τάξης του 70% από το 2008. Ο όμιλος Καίσαρη έχει προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων στα καταστήματα , σε απορρόφηση του φόρου πολυτελείας και στόχος είναι το περαιτέρω συμμάζεμα της επιχείρησης, τώρα που η αγορά είναι σε κάμψη.

«Βελτιστοποιείς τα κέρδη σου όταν ελέγχεις τα έξοδα σου. Προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι στο γύρισμα της αγοράς. Το τελευταίο κομμάτι είναι ότι κάποια στιγμή θα ξαναγυρίσουμε σε ένα σημείο στο οποίο ήταν το ελληνικό κόσμημα πριν πολλά πολλά χρόνια. Καλό στην παραγωγή. Το ελληνικό εργαστήριο , το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει πεθάνει, θα προσπαθήσω να το αναστήσω. Όχι στο επίπεδο της μεγάλης παραγωγής, αλλά της παραγωγής ιδιαίτερων, μοναδικών και χειροποίητων κοσμημάτων, στο οποίο η Ελληνική αγορά έχει μεγαλύτερη έφεση» όπως αναφέρει ο Β. Καίσαρης.

«Οι τιμές μας είναι πολύ χαμηλότερες ακόμα και από το μικρότερο μαγαζί. Προκαλώ οποιοδήποτε να έρθει για να το διαπιστώσει», επισημαίνει ο Κώστας Καίσαρης, ο οποίος παρά τη κρίση, δεν έχει προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού.

Η εταιρεία δουλεύει πλέον με μικρότερους τζίρους , ενώ το πελατολόγιο της είναι 70% ξένοι αγοραστές και 30% Έλληνες αγοραστές. Τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις κοσμημάτων καταλαμβάνουν οι Κινέζοι.

Η αγορά έχει ανάγκη την ανάπτυξη του τουρισμού και θα ήταν θετικό για αυτή να λυθούν ζητήματα που αφορούν την έλευση τουριστών στην Ελλάδα, όπως το ζήτημα της γρήγορης έκδοσης βίζας, αναφέρουν από κοινού, τόσο ο πατέρας όσο και ο γιος.