Το «χρυσό» εργαστήριο του πανεπιστημίου Πατρών

Το «χρυσό» εργαστήριο του πανεπιστημίου Πατρών

Το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού ξεπερνά τα στενά ελληνικά όρια της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Της Πένυς Μακρή

«Καινοτομία». Όρος σύμφυτος της ανάπτυξης, της έρευνας και της αντοχής στην αποτυχία. Φυτώριο ιδεών πρωτοπόρων ή άλλων με δυναμική εξέλιξης αποτελεί σίγουρα το κατά τόπους Πανεπιστήμιο. Στο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Πάτρας εντοπίσαμε ένα δραστήριο εργαστήριο του τμήματος Μηχανολόγων και αεροναυπηγών Μηχανικών με υπεύθυνο καθηγητή τον Γιώργο Χρυσολούρη.

Ο λόγος για το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού (LMS). Πρόκειται για μια βιομηχανία γνώσης που απασχολεί ακόμα και 80 μεταδιδακτορικούς ερευνητές με δυναμική που ξεπερνάει τα στενά όρια της Ελλάδας. «Μπορεί να εργάζονται 70 με 80 ερευνητές, τεχνικοί και προσωπικό. Στον Βιομηχανικό χώρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά εργαστήρια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» λέει ο Επίκουρος Καθηγητής Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, Δημήτρης Μούρτζης.

Εικονική Πραγματικότητα

Το εργαστήριο είναι προσανατολισμένο στην έρευνα και την ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών πεδίων. Κι αν νομίζατε ότι η εικονική πραγματικότητα είναι μόνο για τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, θα αιφνιδιαστέιτε. Στα αεροπλάνα των επόμενων χρόνων η τεχνολογία και η εικονική πραγματικότητα φαίνεται ότι θα συνεργαστούν άψογα, προκειμένου ο κάθε ταξιδιώτης να απολαμβάνει το ταξίδι των ονείρων του! Στο εργαστήριο έχουν αναπτύξει προηγμένες τεχνικές ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού με χρήση εικονικής πραγματικότητας και καταφέρνουν να σχεδιάσουν την καμπίνα αεροπλάνου του μέλλοντος, ή να συναρμολογήσουν ακόμα και μηχανή. «Προσπαθούμε να φτιάχνουμε ένα εικονικό πρωτότυπο που να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα» εξηγεί ο Διδάκτωρ -Υπεύθυνος Εργαστηρίου (LMS) Λουκάς Γάτζος.

Αλληλεπίδραση Ανθρώπου με ρομπότ – το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία έχει επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής οι οποίες ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες και βελτιώνουν βασικά χαρακτηριστικά παραγωγής, αντοχής και βάρους των αυτοκινήτων. Η καινοτόμα έρευνα της ομάδας Χρυσολούρη έχει την λύση και αυτή αφορά στην υλοποίηση αυτοματοποιημένων και ταυτόχρονα ευέλικτων μεθόδων παραγωγής, υιοθετώντας σύγχρονη ρομποτική και πληροφορική τεχνολογία οι οποίες επιτρέπουν το σχεδιασμό του αυτοκινήτου του μέλλοντος καθώς φαίνεται ότι είναι και ελληνικό το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας, ελληνικό και πατρινό.

Για παράδειγμα, στο εργαστήριο ένας ρομποτικός βραχίονας σηκώνει την τραβέρσα ενός αυτοκινήτου και την τοποθετεί στο κατάλληλο σημείο. Την κίνηση αυτή στην αυτοκινητοβιομηχανία την έκανε κάποιος εργαζόμενος ο οποίος καλείτο να σηκώνει 10 με 12 κιλά σε 300 επαναλήψεις/ημέρα στη βάρδια του. Τώρα λοιπόν στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από τις καινοτόμες μεθόδους αλληλεπίδρασης ανθρώπου και μηχανής να διευκολυνθεί ο εργαζόμενος και να βελτιωθεί η παραγωγή συνεπώς: «δουλειές επίπονες για τον άνθρωπο τις αναθέτουμε σε ρομπότ . Μάλιστα μπορεί να κατευθύνει το ρομπότ με απλά νεύματα.» τονίζει ο ερευνητής Εργαστηρίου (LMS), Γιώργος Μίχαλος.

Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο

Στο εργαστήριο συστημάτων παραγωγής και αυτοματισμού δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με την ευρωπαϊκή βιομηχανία, καθώς και με μια σειρά από hi-tech επιχειρήσεις. Μεγάλο καύχημα όμως αποτελεί και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στο εργαστήριο από προπτυχιακούς φοιτητές την «Ομάδα Formula Student» του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών, Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού, με διευθυντή τον καθηγητή Γ. Χρυσολούρη) στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student Czech, 2014, ως πρώτου στη διεθνή κατάταξη, το μονοθέσιο όχημα !

«Όταν ξεκίνησε η ιδέα, ήταν το 2002. Μια ομάδα 4-5 προπτυχιακών φοιτητών βρήκε τον διευθυντή κ Χρυσολούρη και του είπε εάν μπορεί να υποστηρίξει μια ιδέα που λεγόταν formula student και εκείνος το έψαξε και το υποστήριξε. Τα παιδιά αυτά κατάφεραν μέσα σε μια 10ετια να αναπτύξουν μια σειρά από μονοθέσια και συμμετέχοντας σε παγκόσμιους διαγωνισμούς με σκληρές ανταγωνιστικές συνθήκες να αποσπάσουν πολλά βραβεία. Και φυσικά τώρα και την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student Czech, 2014» τόνισε με καμάρι ο Δημήτρης Μούρτζης.

Το Εργαστήριο Συστημάτων Παραγωγής & Αυτοματισμού συμμετέχει στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτομικών παραγωγικών διεργασιών με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας, του κόστους και της απόδοσης με περιβαλλοντικά κριτήρια. Καινοτομία παράγεται με την χρησιμοποίηση νέων υλικών, καινοτομία όμως συντελείται και με υπάρχοντα υλικά αλλά χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους. Στο εργαστήριο μπορεί κάποιος να τυπώσει τρισδιάστατα μέχρι και να δημιουργήσει ακόμα και την καμπίνα ενός αεροσκάφους. Πρόκειται για ένα δραστήριο χώρο οι καινοτομίες του οποίου έχουν βραβευτεί και διακριθεί σε ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα.

Η «επανάσταση του καλού» έχει ξεκινήσει και τα μηνύματα της στέλνονται μακριά αφού για τους ερευνητές του εργαστηρίου «sky is the limit» και το αποδεικνύουν σε κάθε έκφανση της δραστηριότητας τους και των καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που συνθέτουν.