Το CSR HELLAS συμμετέχει στο κορυφαίο γεγονός για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 στην Ευρώπη

Το CSR HELLAS συμμετέχει στο κορυφαίο γεγονός για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030 στην Ευρώπη
Οργανώνει τέσσερα webinars στο πλαίσιο του European SDG Summit.

Με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από τον χώρο της ευρωπαϊκής πολιτικής, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, πραγματοποιείται μεταξύ 26 και 30 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για τους SDGs με θέμα «Impactful Partnerships to Build Back Better» και εστιάζει στην ανάγκη για δημιουργία συμπράξεων με δυνατότητες επιρροής ώστε να επιτύχουμε τους στόχους που τίθενται.

Με έμφαση στη συνεργασία για την υιοθέτηση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγισης στην ανάπτυξη, οι διοργανωτές του European SDG Summit 2020, με βάση την περσινή πρόσκληση για δράση των CEOs, καλούν ηγέτες επιχειρήσεων, επιχειρηματικούς οργανισμούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα.

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για τους SDGs, τέσσερεις σημαντικοί Διευθύνοντες Σύμβουλοι προσυπογράφουν την έκκληση του CSR Europe για ανάληψη δράσης για μια Ευρώπη βιώσιμη.

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για μια Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα, που συνυπογράφουν αρχικά η Ilham Kadri, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Solvay, ο Francesco Starace, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel, ο Alistair Dormer, Executive Vice President, Executive Officer της Hitachi και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του Ομίλου ΤΙΤΑΝ Τσιμέντα, καλεί τους επιχειρηματικούς ηγέτες, τις κλαδικές ομοσπονδίες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών της ΕΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο τη δημιουργία συνεργασιών που θα γεφυρώνουν, πέρα από σύνορα και αλυσίδες εφοδιασμού, προκειμένου να μετασχηματιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως συμφωνήθηκε με τη Συμφωνία του Παρισιού, την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αυτή εμπεριέχει καθώς και τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής για τους SDG, η θεματολογία καλύπτει όλους τους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης με θέματα όπως το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα (26/10/2020: The European Pact for Sustainable Industry – Building Back Better Together),  η βιώσιμη οικονομία (27/10/2020: Sustainable Finance for Business Transformation – Shifting from a Volume to a Value Driven Economy), η κυκλική οικονομία (28/10/2020: Circular Economy – Connecting the dots between the Green Deal and the Industrial Strategy), η προστασία του περιβάλλοντος και τα ανθρώπινα δικαιώματα (29/10/2020: The Future of Due Diligence Law – Coupling environmental protection with Human Rights) ή το μέλλον της εργασίας (30/10/2020: The Future of Work is Now – The imperative of pursuing a Just Transition).

Στο πλαίσιο του προγράμματος του European SDG Summit 2020, διοργανώνονται Ευρωπαϊκά & Διακρατικά Webinars (European & Cross-National SDG Roundtables).

Από την πλευρά του, το CSR HELLAS, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στο πρόγραμμα αυτό, διοργανώνει τέσσερα webinars, που εστιάζουν σε θέματα ενδιαφέροντος για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Με αφορμή την οργάνωση του European SDG Summit, η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR HELLAS, δήλωσε: «Πιστεύουμε στην ικανότητά μας, ατομικά αλλά και συλλογικά, να αλλάζουμε και να επιδιώκουμε το καλύτερο για το παρόν και το μέλλον. Σας προσκαλούμε να συντονιστούμε στην κοινή προσπάθεια για ένταξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις αλλά και στις προτεραιότητες της δημόσιας διοίκησης και των συλλογικών φορέων ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ευκαιρίες ανάδρασης σε καίρια θέματα για την οικονομία, την κοινωνία και φυσικά το κοινό μας παρόν και μέλλον πάνω στον πλανήτη. Οι ίσες ευκαιρίες, η παραγωγή αξίας στις παγκόσμιες και τοπικές εφοδιαστικές αλυσίδες, η αλλαγή της χρήσης των πλαστικών καθώς και η ποιότητα στην εκπαίδευση για να αποκτήσουμε κοινωνική συνείδηση και να αλλάξουμε τον τρόπο που επιδρούμε στην κοινωνία και στο περιβάλλον ατομικά και συλλογικά είναι τα θέματα στα οποία επικεντρώνεται το CSR HELLAS και τα αναδεικνύει στον ευρύτερο διάλογο, που εξελίσσεται σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι ευτυχής συγκυρία δε, που το 2ο διεθνές CSR School, που διοργανώνεται από το CSR HELLAS, σε σύμπραξη με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ALBA και φιλοξενεί ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες από την Ευρώπη και την Αμερική ξεκινάει αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό SDG Summit για το 2020».

Μεταξύ των συμμετεχόντων στα 4 παραπάνω webinars από ελληνικής πλευράς, ξεχωρίζουν σε πολιτικό επίπεδο, οι συμμετοχές του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση και του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνου Αραβώση.

Τα webinars, που το CSR HELLAS διοργανώνει, στο πλαίσιο του European SDG Summit είναι τα εξής:

  • Education for Sustainable Development: Εκπαίδευση για Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι η ποιότητα της εκπαίδευσης ως Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης διακλαδικά και ως προτεραιότητα στα σημαντικά θέματα (materiality assessment). Συμμετέχοντες είναι οι Ιωάννης Ιωάννου (London Business School), Djordjija Petkoski (University of Pennsylvania), Meghan Fay Zanhiser (Association for the Advancement of Sustainability in Higher Education), Ράνια Σουλάκη (Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια), Ελίνα Κουλούρη (Όμιλος Μυτιληναίος) και Ιωάννης Παπασπύρου (Όμιλος Μυτιληναίος). Τη συζήτηση συντονίζει ο Αλέξανδρος Αντωναράς (University of Nicosia και Πρόεδρος του CSR Cyprus). Ημερομηνία 26 Οκτωβρίου και ώρα 2.30-3.30 μμ.
  • Transforming Supply Chains into Value Chains: Μετασχηματισμός εφοδιαστικών αλυσίδων σε αλυσίδες αξίας. Ανάμεσα στα θέματα που προκύπτουν και απασχολούν ήδη τις επιχειρήσεις είναι η προσαρμογή της οργάνωσης των επιχειρήσεων, ειδικά των ΜμΕ, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους, οι απαραίτητες ενέργειες για την υποστήριξη της ανάπτυξης της βιωσιμότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία, που είναι διαθέσιμα για την οικοδόμηση κοινωνικών, περιβαλλοντικών αναγκών και ανθρώπινου κεφαλαίου. Συμμετέχοντες είναι οι Νίκος Παπαθανάσης (Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων), Elisa Casazza (CSR Europe), Anne Touboulic (Nottingham University Business School), Claire Bright (Nova University School of Law in Lisbon), Αγγελική Πατρούμπα (Coca-Cola 3E), Ιωάννης Κωνσταντινίδης (LIDL Hellas), Κωνσταντίνος Καρβουνάκης (Eurocert) και συντονίστρια η Αλεξάνδρα Πάλλη, Αντιπρόεδρος του CSR HELLAS. Ημερομηνία 27 Οκτωβρίου  και ώρα 2:30-3:30μ.μ.
  • Business & Gender Equality: Επιχειρήσεις και Ισότητα των Φύλων. Θέματα όπως η Εταιρική Διακυβέρνηση και ο τρόπος που επιδρά στα αποτελέσματα ισότητας των δύο φύλων ή το πως και γιατί οι υπεύθυνοι επενδυτές δίνουν έμφαση στα θέματα πολυμορφίας (diversity) αποτελούν μέρος της συζήτησης. Συμμετέχοντες είναι οι Aude Coquatrix (United Nations Global Compact), Sunita Pitamber (European Bank for Reconstruction and Development_EBRD), Δημήτρης Κουφόπουλος (Birbeck University of London), Elisabetta Caldera (Vodafone), Έφη Κουτσουρέλη (Quest Holdings), Ελπίδα Κοκκοτά (MeXOXO) και συντονίστρια η Μαρία Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR HELLAS. Ημερομηνία 29 Οκτωβρίου και ώρα 4:30-6:00μ.μ..
  • Responsible Management of Single-Use Plastics in coastal areas: Υπεύθυνη διαχείριση των πλαστικών μίας χρήσης στις παράκτιες περιοχές. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με το υπεύθυνο μάνατζμεντ των πλαστικών μιας χρήσης, τη σύνδεσή του με τη λειτουργία της επιχείρησης, το πλαίσιο και τη νομοθεσία καθώς και τις καλές πρακτικές που έχουν αναπτύξει επιχειρήσεις και οργανισμοί. Συμμετέχοντες είναι οι Κωνσταντίνος Αραβώσης, Γεν. Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αντώνης Ζόρπας (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), Σταυρούλα Αγγελοπούλου (Όμιλος ΟΤΕ), Κέλλυ Δοβλέτογλου (LIDL Hellas), Lillian Waxweiller (FIL-Luxembourg). Rapporteurs είναι οι Nancy Thomas (IMS Luxembourg/CSR Europe) και Αλέξανδρος Κωστόπουλος (CSR Hellas/CSR Europe) Ημερομηνία 30 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 2:30-3:30μ.μ.