Το deal που φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά του φαρμάκου

Το deal που φέρνει νέα δεδομένα στην αγορά του φαρμάκου
Photo:

Τι αλλάζει για τον όμιλο Pharmathen μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου από την BC Partners.

Την θέση της στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά εδραιώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen έπειτα από την υπογραφή κατ’ αρχήν συμφωνίας συνεργασίας για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ομίλου της από τον επενδυτικό όμιλο του εξωτερικού BC Partners. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η οικογένεια Κάτσου παραμένει στον όμιλο Pharmathen, διατηρώντας ένα σημαντικό μερίδιο μετοχών και τη διοίκησή του.

Το τίμημα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αλλά όπως όλα δείχνουν μόνο ευκαταφρόνητο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Πηγές του Ομίλου Pharmathen αναφέρουν στο fortunegreece.com ότι το ποσοστό του πλειοψηφικού πακέτου, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, είναι μεγάλο και ότι θα επιστρέψει στην εταιρεία να ισχυροποιήσει την θέση της στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά, δημιουργώντας έναν δυνατό φαρμακευτικό όμιλο με έδρα ελληνική. «Με αυτή την κίνηση η Pharmathen δεν κάνει το επόμενο βήμα, αλλά ένα άλμα».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η Pharmathen επελέγη από τον όμιλο BC Partners επειδή αποτελεί μοντέλο επιχειρηματικότητας και εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Τονίζουν δε πως «το συγκεκριμένο fund δεν επενδύει σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά σε εταιρείες υγιείς και οικονομικά ισχυρές».

Υπενθυμίζεται πως η Pharmathen μέσα στην κρίση αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 500 και ο στόχος που έχει τεθεί για την τρέχουσα χρονιά είναι ο τζίρος της να διαμορφωθεί στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Νίκος Σταθόπουλος, Managing Partner της BC Partners, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τους ιδρυτές και τη διοικητική ομάδα της Pharmathen για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεχιζόμενης ανάπτυξης του ομίλου, μέσα από την επένδυση στην έρευνα, τη δημιουργία νέων προϊόντων, την επέκταση της διεθνούς παρουσίας και των εξαγορών στο συνεχώς αναπτυσσόμενο τομέα των γενόσημων φαρμάκων, στον οποίο ο όμιλος Pharmathen είναι ευρωπαϊκός ηγέτης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, Βασίλης Κάτσος, δήλωσε πως η Pharmathen με τη συμφωνία αυτή θωρακίζει τις ήδη ισχυρές της βάσεις και ενισχύεται σημαντικά, ανοίγοντας νέες προοπτικές για τον όμιλο. «Η διοίκηση της Pharmathen παραμένει προσηλωμένη στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης, σταθερή στην στρατηγική της: Έρευνα–εξωστρέφεια–επενδύσεις. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός διεθνούς φαρμακευτικού ομίλου, του οποίου η καρδιά «χτυπάει» στην Ελλάδα».

Σημειώνεται πως η Pharmathen επικεντρώνεται στην έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή σύνθετων γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ιδρύθηκε το 1969 και έκτοτε έχει αναπτύξει μία διαφοροποιημένη βάση περισσότερων από 180 διεθνώς διακεκριμένων πελατών. Η λειτουργία είναι απολύτως καθετοποιημένη, με ανθρώπινο δυναμικό μεγαλύτερο από 1.000 άτομα, τα οποία εργάζονται στα τρία υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης και τις δύο παραγωγικές μονάδες του ομίλου. Οι δραστηριότητες της Pharmathen, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1% του ελληνικού ΑΕΠ, εκτείνονται από την ανάπτυξη νέων φαρμάκων έως τη διανομή τους, με προϊόντα τα οποία πωλούνται σε περισσότερες από 80 χώρες, παγκοσμίως.

Όσο για την BC Partners είναι ηγετική επενδυτική εταιρεία, που διαχειρίζεται επενδυτικό κεφάλαιο ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ (15 δισ. δολάρια). Ιδρύθηκε το 1986 και είναι μία από τις λίγες εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις για εξαγορές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η BC Partners έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί, κατέχοντας πλέον ηγετική θέση στον τομέα των εξαγορών, επενδύοντας κατά βάση σε μεγάλες εταιρείες σε Ευρώπη και Αμερική, μέσω του δικτύου της με γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι, Αμβούργο και Νέα Υόρκη. Τα στελέχη της BC Partners λειτουργούν ως ολοκληρωμένη ομάδα, εξαγοράζοντας και αναπτύσσοντας επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργούν προστιθέμενη αξία, σε συνεργασία με τη διοίκηση της εκάστοτε εταιρείας. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ο όμιλος έχει ολοκληρώσει 88 επενδύσεις σε εταιρείες, με συνολική αξία 96 δισ. ευρώ.