Το δεύτερο μεγάλο «θύμα» των ανακοινώσεων της ΕΚΤ

Το δεύτερο μεγάλο «θύμα» των ανακοινώσεων της ΕΚΤ
epaselect epa05053911 A passerby is reflected in a stock market indicator board as he looks at a share figures in Tokyo, Japan, 04 December 2015. Shares in Tokyo were down around 2 percent, following a tumble in world markets after the European Central Bank (ECB) held its bond-buying rate steady and cut its deposit rate deeper into negative territory to stimulate investment. The benchmark Nikkei 225 Stock Average lost 435.42 points, or 2.18 percent, to end at 19,504.48. EPA/FRANCK ROBICHON Photo:

Με σημαντική πτώση έκλεισαν την Παρασκευή οι ασιατικές αγορές μετά την είδηση της επέκτασης του ευρωπαϊκού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι ασιατικές αγορές δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έως το Μάρτιο του 2017 και ελαφρά πτώση των επιτοκίων.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei έχασε περισσότερο από 2% ενώ ο κινεζικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάη έπεσε κατά 1,7%. Όμως και ο δείκτης Κεφαλαιαγοράς της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 1,4%, ενώ κι άλλες ασιατικές αγορές ήταν την Παρασκευή στο «κόκκινο».

Οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν τις ευρωπαϊκές, με τον δείκτη DAX στη Γερμανία και τον CAC της Γαλλίας να χάνουν την Πέμπτη 3,6%, ενώ ο ισπανικός δείκτης υποχώρησε την ίδια μέρα κατά 2,4%.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης S&P υποχώρησε κατά 1,4%, περνώντας τη χειρότερή του μέρα από τον Σεπτέμβριο, ενώ και ο δείκτης Nasdaq έπεσε 1,7%.

Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα, καθώς περίμεναν διαφορετικά μέτρα για την τόνωση της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Η ανακοίνωση ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα παραμείνει στα 60 δισ. μηνιαίως, ήταν αυτό που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι η απασχόληση το Νοέμβριο παρουσίασε σταθερό ρυθμό αύξησης, αποτελώντας ένδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομίας και ανοίγοντας πιθανότατα το δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων –την πρώτη εδώ και σχεδόν μία δεκαετία – από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve αυτό το μήνα.

Οι θέσεις εργασίας – σε λίστες μισθοδοσίας εκτός του αγροτικού τομέα – αυξήθηκαν κατά 211.000 τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, προσθέτοντας συνολικά 35.000 περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Το ποσοστό της ανεργίας διατηρήθηκε σε χαμηλό επτάμισι ετών στο 5%.

Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν την αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 200.000 τον περασμένο μήνα και το ποσοστό της ανεργίας να παραμένει αμετάβλητο στο 5,0%.