To déjà vu του event of default της Frigoglass

To déjà vu του event of default της Frigoglass
Photo:
H αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας, η επιδείνωση των οικονομικών της δεικτών και οι προειδοποιήσεις από Standard & Poor's και Moody's.

Αυτοαποκαλείται ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά Επαγγελματικών Ψυγείων (ICM) και βασικός προμηθευτής στον τομέα γυάλινης συσκευασίας στις αγορές υψηλής ανάπτυξης της Δυτικής Αφρικής. Όμως η πορεία των τελευταίων ετών και η αδυναμία της Frigoglass να εκπληρώσει τους όρους του ομολογιακού δανείου, μαρτυρούν το ακριβώς αντίθετο.

Τον κίνδυνο αυτό είχαν προεξοφλήσει οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poor’s και Moody’s. Η πρώτη είχε αξιολογήσει το ομόλογο των 260 εκατ. ευρώ που είχε συνάψει η εταιρεία με τους ομολογιούχους της με CCC. Δηλαδή ήταν ευάλωτο σε μη πληρωμή. Η Moody’s από την πλευρά της το έχει αξιολογήσει με Caa2 κρίνοντας ότι υπόκειται σε πολύ υψηλό πιστωτικό κίνδυνο. Με την PwC, ως ορκωτός ελεγκτής των οικονομικών καταστάσεων της για τη χρήση 2021, να κάνει λόγο για ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους.

Και η προφητεία εκπληρώθηκε. Πριν από λίγες ώρες, και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου, η εταιρεία, συμφερόντων μέχρι και σήμερα της οικογένειας Δαυίδ-Λεβέντη, ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να εκπληρώσει βασικούς όρους της συμφωνίας με τους ομολογιούχους. «Η Frigoinvest Holdings B.V. (FHBV) και η Frigoglass Finance B.V., δεν αποπληρώσαν το κεφάλαιο και τους δεδουλευμένους τόκους των ενδιάμεσων ομολογιών το οποίο κατέστη ληξιπρόθεσμο και απαιτητό́ στις 28 Φεβρουαρίου. Το γεγονός αυτό́ αποτελεί́ Γεγονός Καταγγελίας (Event of Default)», αναφέρει η ανακοίνωση. Η αρχική́ ημερομηνία λήξης των ενδιάμεσων ομολογιών ήταν στις 11 Ιανουαρίου με καταληκτική́ ημερομηνία λήξεως στις 28 Φεβρουαρίου.

Αυτό στην πράξη σημαίνει την αναγκαστική́ εκτέλεση του ενεχύρου επί των μετοχών της FHBV. Δηλαδή  τη μεταβίβαση προς την FHBV ή/και θυγατρικές της σχεδόν του συνόλου του ενεργητικού και των υποχρεώσεών της προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχεια της επιχειρηματικής λειτουργίας και τη διατήρηση από τη Frigoglass ενός έμμεσου μειοψηφικού ποσοστού στην FHBV.

Η ρήτρα αυτή υπήρχε στη συμφωνία ενδιάμεσης χρηματοδότησης που σύνηψε στις 5 Δεκεμβρίου του 2022, η εταιρεία με μία επιτροπή αποτελούμενη από κατόχους ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης ύψους 260 εκατ. ευρώ λήξεως το 2025, που αποτελούν το 56.9% του συνολικού κεφαλαίου των Ομολογιών. Η συμφωνία εκείνη προέβλεπε όπως παρασχεθεί στην Frigoglass και στις θυγατρικές της ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης επιτοκίου 13% και λήξεως το 2023 η οποία δύναται, κατόπιν συμφωνίας των μερών, να επεκταθεί κατά 20 εκατ. ευρώ.

Πλέον οι εξελίξεις στη Frigoglass είναι καταιγιστικές. Χθες Πέμπτη μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας για λόγους προστασίας του επενδυτικού κοινού και της ομαλής λειτουργίας της αγοράς των μετοχών της εταιρείας, μέχρις ότου παρασχεθεί αναλυτική ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό αναφορικά με σημαντικά γεγονότα.

Μέχρι στιγμής από την πλευρά της εταιρείας η ενημέρωση είναι με το σταγονόμετρο και περιορίζεται σε χρηματιστηριακές ανακοινώσεις. Το Fortune Greece επιχείρησε να επικοινωνήσει με την εταιρεία, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Η εταιρεία, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει, υποστηρίζει ότι συνδεδεμένα με την Επιτροπή Ομολογιούχων μέρη έχουν εκδηλώσει τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της λειτουργικής συνέχειας του ομίλου με τη χορήγηση ρευστότητας ποσού 55 εκατ. ευρώ μέσω της κάλυψης των Ενδιάμεσων Ομολογιών. Η ρευστότητα αυτή έχει χρησιμοποιηθεί από τον όμιλο, μεταξύ άλλων, για την υποστήριξη της λειτουργίας του και την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του. Πρόθεση του ομίλου είναι να προσκαλέσει, με ξεχωριστή ανακοίνωση, τους υπόλοιπους κατόχους των Ομολογιών Λήξεως 2025 όπως, μεταξύ άλλων, προσχωρήσουν στη δεσμευτική συμφωνία. Ο στόχος είναι η συναλλαγή να ολοκληρωθεί στις 13 Απριλίου.

Όμως το μέλλον, σύμφωνα με αναλυτές είναι προδιαγεγραμμένο. Τα περιουσιακά στοιχεία και οι υποχρεώσεις περνάνε σε άλλη εταιρεία στην οποία η Frigoglass θα έχει μειοψηφικό ποσοστό. Αυτό φανερώνει ότι ο σημερινός βασικός μέτοχος της Frigoglaass η Truad Verwaltungs AG με ποσοστό 48,55% που ανήκει στην οικογένεια Δαυίδ – Λεβέντη δεν πρόκειται να συμβάλλει στην εξυγίανσή της εταιρείας και ότι οι ομολογιούχοι αποφάσισαν να πάρουν τον έλεγχο της εισηγμένης και όχι μόνο της θυγατρικής της.

Η εικόνα της Frigoglass δεν ήταν πάντα τέτοια. Τουλάχιστον όχι την περίοδο του 2005-2008. Το 2006 ο τραπεζικός δανεισμός της ήταν μόλις 53,3 εκατ. ευρώ και στο ταμείο της είχε 18,2 εκατ. ευρώ. Πλέον ο τραπεζικός δανεισμός της ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τις συνολικές υποχρεώσεις της να υπερβαίνουν τα 531 εκατ. ευρώ από 490,224 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021. Ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα υποχώρησαν στα 66,8 εκατ. ευρώ από 61,17 εκατ. ευρώ.

Η επιδείνωση των οικονομικών της δεικτών δεν έχει επηρεάσει πάντως τις αμοιβές του διοικητικού της συμβουλίου. Για την αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου, για την αποζημίωση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για τις παραστάσεις τους στις συνεδριάσεις του καθώς και για την αμοιβή του Προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας για τις προσφερόμενες προς την εταιρεία υπηρεσίες του για την εταιρική χρήση 2021 (1.1.2021-31.12.2021), η Τακτική Γενική Συνέλευση του 2021 είχε προεγκρίνει το συνολικό ποσό του 1,55 εκατ. ευρώ. Τελικά καταβλήθηκε ή χορηγήθηκε προς καταβολή το 2022, στους ανωτέρω, το συνολικό ποσό του 1,49 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η εταιρεία σε επιχειρησιακό επίπεδο περιόρισε τον αριθμό των παραγωγικών της μονάδων ενώ φαίνεται ότι ήταν «άτυχη» σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών η εταιρεία έκλεισε ουκ ολίγα εργοστάσια της. Όπως αυτό στην Κάτω Αχαΐα, στην Τουρκία το 2014, όπως και αυτό στην Κίνα δυναμικότητας 120.000 ψυγείων που εγκαινιάστηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2007 και έβαλε λουκέτο το 2016.

Και δεν ήταν και το μοναδικό που έκλεισε ή αντιμετώπισε πρόβλημα. Το 2014, διεκόπη για κάποιο διάστημα η μονάδα λειτουργίας του ομίλου στην Ινδία λόγω της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στις εκεί εγκαταστάσεις τον Απρίλιο του 2014. Φωτιά κατέστρεψε το 2021 και το εργοστάσιο της στη Ρουμανία, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα στην εταιρεία που δέχθηκε ένα ακόμη κτύπημα στη Ρωσία, λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Λόγω αποχώρησης βασικών πελατών από́ τη περιοχή́ ή περιορισμού́ των δραστηριοτήτων τους, οι πωλήσεις της υποχώρησαν. Πλέον η αγορά́ της Ρωσίας να αντιπροσωπεύει το 11% των πωλήσεων του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης. Οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας αποτελούσαν το 14,5% και το 2,4% των πωλήσεων του ομίλου αντίστοιχα ενώ η θυγατρική στη Ρωσία αποτελούσε το 20% του ενεργητικού του ομίλου.