Το δεκαετές όραμα του Facebook σε εννιά εικόνες

Το δεκαετές όραμα του Facebook σε εννιά εικόνες
Photo:

Οι τρεις τεχνολογικοί άξονες με τους οποίους το Facebook ονειρεύεται να «κατακτήσει» τον κόσμο.

Το πλάνο δεκαετίας του Facebook βασίζεται σε τρεις, μάλλον άσχετες με αυτό, τεχνολογίες: drones, τεχνητή νοημοσύνη και εικονική πραγματικότητα.

Μαζί και οι τρεις αναμένεται να λύσουν τρία σημαντικά προβλήματα που, για τον επικεφαλής Τεχνολογίας του Facebook Mike Schroepfer, εμποδίζουν την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων. Πρόκειται για την περιορισμένη πρόσβαση στο ίντερνετ, την αδυναμία άμεσης ανίχνευσης περιεχομένου και την απόσταση που χωρίζει φίλους και συγγενείς μεταξύ τους.

Τον προηγούμενο μήνα στο συνέδριο F8 του Facebook, o Schroepfer είπε ότι οι νέες τεχνολογίες θα καταστήσουν την πρόσβαση στο ίντερνετ εφικτή για όλο τον κόσμο, θα ενισχύσουν την πρόσβαση των χρηστών σε νέο περιεχόμενο και θα κάνουν τους ανθρώπους να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Γιατί τα drones 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Facebook, από 1,1 έως 2,8 δισ. άνθρωποι -ή αλλιώς το 16%-40% του παγκόσμιου πληθυσμού-, δεν έχουν πρόσβαση σε ένα κινητό δίκτυο με το οποίο μπορούν να συνδεθούν στο ίντερνετ.

Για να φτάσει στις οθόνες όλων αυτών των ανθρώπων, το Facebook επιθυμεί να κατασκευάσει και να απλώσει στη Γη drones τα οποία θα μεταφέρουν συνδέσεις στο διαδίκτυο μέσω δορυφόρων. «Εξαπλωνόμαστε στους ουρανούς», είχε πει χαρακτηριστικά ο Schroepfer.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται το Aquila, το ηλιοτροφοδοτούμενο drone του Facebook. Πρόκεται για την πρώτη εικόνα ενός τέτοιου είδους αεροσκάφους της εταιρείας στον άερα.

Το άνοιγμα των φτερών του Aquila είναι μεγαλύτερο κι από ένα Being 737, αλλά το βάρος του είναι όσο ενός ελαφριού αυτοκινήτου. Ο Schroepfer είχε πει πως το Aquila είναι απλώς η «πρώτη φάση» πολλών καινοτομιών του Facebook με σκοπό την εξάπλωση του διαδικτύου σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Γιατί τεχνητή νοημοσύνη 

Με τον κόσμο να βρίσκεται σε διαρκή διασύνδεση, όλο και περισσότερο περιεχόμενο (εικόνες, βίντεο, ιστοσελίδες) θα τραβάει άσκοπα την προσοχή των χρηστών. Το Facebook πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καθαρίσει αυτόν τον «θόρυβο».

Στο μέλλον, αντί να σκρολάρουμε σε ένα φωτογραφικό άλμπουμ για να βρούμε μια εικόνα, θα ζητάμε από το Facebook να τη βρίσκει για εμάς. Εάν ζητήσουμε αυτή τη στιγμή από έναν υπολογιστή να κάνει κάτι τέτοιο, αυτός θα «συγχυστεί», λέει ο Schroepfer.

Για έναν υπολογιστή, η φωτογραφία ενός ένας σκύλου που κάνει σκέιτ δεν είναι τίποτε άλλο παρά τελείες. Ο Η/Υ δεν κατανοεί το περιεχόμενο και τι είδους πληροφορίες αναπαριστά αυτό.

Η ομάδα τεχνητής νοημοσύνης του Facebook εργάζεται ήδη πάνω σε αυτό το θέμα αναζητώντας τη λύση.

Μάλιστα, η εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει μεθόδους αναγνώρισης εικόνων από αθλητικά γεγονότα, ακόμη κι αν μερικά από αυτά μοιάζουν μεταξύ τους, επιτυγχάνοντας πολύ καλά ποσοστά ακρίβειας σε βίντεο και φωτογραφίες.

Κι αυτή είναι η αξιολόγηση για το αγαπημένο σπορ της ομάδας του Schroepfer:

Γιατί εικονική πραγματικότητα 

Το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο δεν πιστεύει πως δεν είναι αρκετό απλώς το να μοιραζόμαστε στιγμές της καθημερινής μας ζωής μέσω εικόνων, κειμένων και βίντεο. Θέλει να κάνει τους χρήστες να νιώθουν ότι κάθονται πραγματικά δίπλα σε κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που βρίσκεται μακριά και παρακολουθούν, για παράδειγμα, μαζί του την ίδια ταινία. Ή, στην περίπτωση του Schroepfer, να γιορτάσει μαζί με τους φίλους του τα γενέθλιά του.

Όταν έκλεισε τα 40, ο Schroepfer έσβησε σαράντα κεράκια που του έδωσε ο ιδρυτής και CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, τηρώντας μια παράδοση που κρατά εδώ και χρόνια.

Ο Ζούκερμπεργκ ανέβασε έπειτα ένα βίντεο στη σελίδα του στο Facebook.

«Πολλοί άνθρωποι για τους οποίους νοιάζομαι πραγματικά δεν είναι μαζί μου», είπε. Όμως εξαιτίας αυτού του βίντεο, μπορούν τουλάχιστον να ζήσουν το γεγονός, αφότου πραγματοποιήθηκε.

Στο μέλλον, κάτι τέτοιο θα αλλάξει μέσω της χρήσης των γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, Oculus VR, τα οποία θα κάνουν αυτόν που τα φοράει να νομίζει ότι βρίσκεται πραγματικά δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα – ή στην προκειμένη περίπτωση δίπλα στον ίδιο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ που κινηματογραφεί το βίντεο.

Τα παιχνίδια θα είναι ένα ακόμη ατού του Oculus VR, όμως η ψευδαίσθηση της παρουσίας δίπλα στους φίλους μας, σε σύγκριση με το να παρακολουθούμε απλώς κάποιο γεγονός που έχουν μαγνητοσκοπήσει, είναι για το Facebook αυτό που πραγματικά κάθε χρήστης κοινωνικών δικτύων επιθυμεί.