Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης είναι πλέον το πιο ισχυρό στον κόσμο – Ποια θέση κατέχει η Ελλάδα

Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης είναι πλέον το πιο ισχυρό στον κόσμο – Ποια θέση κατέχει η Ελλάδα
Η Σιγκαπούρη ξεπέρασε την Ιαπωνία και είναι στην πρώτη θέση…

Η Σιγκαπούρη ξεπέρασε την Ιαπωνία και μπορεί πλέον να υπερηφανεύεται ότι προσφέρει το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο, όπως έδειξε ο δείκτης Henley Passport Index. Αυτό σημαίνει ότι το διαβατήριό της επιτρέπει στους κατόχους του την είσοδο χωρίς βίζα σε 192 προορισμούς από τους 227 στον κόσμο.

Η παγκόσμια κατάταξη διαβατηρίων καταρτίστηκε με βάση τα στοιχεία που παρείχε η Διεθνής Αρχή Αεροπορικών Μεταφορών ή IATA, η οποία κατατάσσει τα διαβατήρια με βάση τον αριθμό των προορισμών που μπορούν να έχουν πρόσβαση οι κάτοχοί τους χωρίς βίζα.  Η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση, με τους πολίτες τους να μπορούν να επισκεφθούν 190 παγκόσμιους προορισμούς.

Η Ιαπωνία, η οποία ήταν στην κορυφή της λίστας πέρυσι, υποχώρησε στην τρίτη θέση — το διαβατήριό της επιτρέπει πρόσβαση χωρίς βίζα σε 189 προορισμούς, από 193 το 2022. Άλλα διαβατήρια που ισοβαθμούν με την Ιαπωνία στην τρίτη θέση είναι η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, η Νότια Κορέα και η Σουηδία. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέβηκε δύο θέσεις (στην τέταρτη), έχοντας ανακάμψει μετά από μια εξαετή πτώση. 

Ιδιαίτερα ικανοποιητικές επιδόσεις πετυχαίνει για μία ακόμα φορά η Ελλάδα, καθώς μοιράζεται την έβδομη θέση από κοινού με τον Καναδά, με το ελληνικό διαβατήριο να επιτρέπει την πρόσβαση σε 185 προορισμούς παγκοσμίως.

Τέλος, όσον αφορά τις τελευταίες θέσεις, εκεί, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του CNN, συναντάται η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, το διαβατήριο του οποίου επιτρέπει την πρόσβαση σε μόλις 27 (!) κράτη παγκοσμίως.

Το διαβατήριο της Σιγκαπούρης ήταν επίσης στην πρώτη θέση το 2021 με πρόσβαση σε 194 προορισμούς, αλλά υποχώρησε στη δεύτερη θέση πέρυσι. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Σιγκαπούρη αύξησε τη βαθμολογία της κατά 25 θέσεις, πρόσθεσε η Henley and Partners. Αντίθετα, από τις 10 κορυφαίες χώρες, οι ΗΠΑ σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση στη βαθμολογία του δείκτη τους την τελευταία δεκαετία, σημείωσε η εταιρεία συμβούλων για τη μετανάστευση επενδύσεων. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται πλέον στην όγδοη θέση στον δείκτη διαβατηρίων. 

«Η ιστορία είναι απλή – λίγο πολύ, οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω», δήλωσε ο Greg Lindsay, συνεργάτης της αστικής τεχνολογίας στο Cornell Tech’s Jacobs Institute. Τόνισε ότι η χώρα έχει «ξεπεραστεί σταθερά» από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη. Περισσότερο από ένα απλό ταξιδιωτικό έγγραφο, η Henley and Partners είπε ότι ένα ισχυρό διαβατήριο παρέχει σημαντικές οικονομικές ελευθερίες όταν πρόκειται για διεθνείς επενδύσεις και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

«Η παγκόσμια συνδεσιμότητα και πρόσβαση έχουν γίνει απαραίτητα στοιχεία δημιουργίας και διατήρησης πλούτου και η αξία τους θα αυξηθεί μόνο όσο αυξάνεται η γεωπολιτική και η περιφερειακή αστάθεια», ανέφερε η έκθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: