To δείπνο των 30 δισ. δολαρίων και ο Αλέξης Τσίπρας

To δείπνο των 30 δισ. δολαρίων και ο Αλέξης Τσίπρας
ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE

«Αγαπάς την Ελλάδα: Απόδειξη» το μότο του Έλληνα πρωθυπουργού στην επίσκεψή τους στις ΗΠΑ.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε και πλέον ο πρωθυπουργός επέστρεψε στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα και ετοιμάζεται για τις σημερινές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ ήταν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στη Νέα Υόρκη με μέλη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative) με βασικό μενού τις επενδύσεις στην Ελλάδα.  Ένα πολυπληθές ακροατήριο άκουσε εκείνο το βράδυ τον πρωθυπουργό, η αξία του οποίου σε δολάρια ξεπερνάει τα 30 δισ! Η εκδήλωση επικεντρώθηκε στον θεματικό άξονα «Επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας».

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, στον 54o όροφο στο «World Trade Center 4» της Νέας Υόρκης βρέθηκαν περίπου 700 εκλεκτοί παρευρισκόμενοι, ομογενείς στη συντριπτική τους πλειονότητα και πλήρωσαν εισιτήριο 750 δολαρίων έκαστος (σχεδόν 670 ευρώ) για να δουν από κοντά τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλάει για «την ενδυνάμωση του μέλλοντος της Ελλάδας».

Μεταξύ αυτών, κάποιοι εκ των πλουσιοτέρων Ελληνοαμερικανών όπως οι δισεκατομμυριούχοι Τζον Κατσιματίδης, Τζον Κάλαμος και Ντιν Μητρόπουλος, που δεν έχασαν την ευκαιρία να τα πουν και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, που επίσης έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση, όπως έκαναν άλλωστε και άλλοι Έλληνες πολιτικοί (ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Oλγα Γεροβασίλη κ.ά.).

ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE
ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE
ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE

Η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης υπολογίζει ότι οι 50 πλουσιότεροι Έλληνες της Αμερικής έχουν όλοι μαζί περιουσία που αγγίζει τα 36 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και… πορτοφόλια, περίπου 30 δισ. εξ αυτών βρίσκονταν το βράδυ της Τετάρτης στο «World Trade Center 4», πλαισιώνοντας τον κ. Τσίπρα και οι περισσότεροι έχουν παρουσία (είτε οι ίδιοι αυτοπροσώπως, είτε οι οικογένειές τους) στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Initiative).

H λίστα
Για του λόγου το αληθές αρκεί μια ματιά στα πρόσωπα που φιγουράρουν στις φωτογραφίες από την εκδήλωση της Τετάρτης, και στις… προσωπικές τους περιουσίες. Ο 67χρονος μεγιστάνας Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος μάλιστα τιμήθηκε στο δείπνο της Τετάρτης για τη δράση του, βρίσκεται φυσικά στην κορυφή της πυραμίδας με μια περιουσία που αγγίζει τα 3,4 δισ. δολ. σύμφωνα με το Forbes. Ακολουθούν οι Τζον Κάλαμος (με 2,7 δισ. δολ.) και Ντιν Μητρόπουλος (με 2,4 δισ. δολ.). Λίγο πιο χαμηλά, κοντά στο 1 δισ. δολ., ο Τζορτζ Λογοθέτης, η οικογένεια Μπεχράκης, και ο Τζορτζ Σακελλάρης.
Τη λίστα των Ελληνοαμερικανών δισεκατομμυριούχων έρχονται να συμπληρώσουν οι Τεντ Λεόνσης (με 590 εκατ. δολ.), Τζέιμς Τσάνος (με 600 εκατ. δολ.), Τζον Παπατζόν (με 600 εκατ. δολ.), Τζορτζ Μάρκους (με 450 εκατ. δολ.), Τζορτζ Τσούνης (με 85 εκατ. δολ.), Αντριου Λιβέρης (με 70 εκατ. δολ.) κ.α.

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Γ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Γ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Γ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE

Τον πρωθυπουργό προλόγισε η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία ωστόσο δεν είχε οργανωτικό ρόλο στην εκδήλωση της Τετάρτης, καθώς ο Έλληνας ηγέτης προσεκλήθη στο 3ο ετήσιο δείπνο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας από τους ίδιους τους ομογενείς.

Έξι Έλληνες ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ

Ο ρόλος της Ελληνικής πρωτοβουλίας
Η Ελληνική Πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2012 από μέλη της διεθνούς ελληνικής και φιλελληνικής κοινότητας, οι οποίοι μέσα στη γενικότερη οικονομική κρίση θέλησαν να συμβάλουν στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της Ελλάδας. Σήμερα, αποτελεί ένα παγκόσμιο, μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό ίδρυμα, του οποίου αποστολή είναι η κινητοποίηση των Ελλήνων της διασποράς και της φιλελληνικής κοινότητας να επενδύσουν το μέλλον της χώρας, μέσα από προγράμματα που εστιάζουν στην αντιμετώπιση της κρίσης, την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Το ετήσιο δείπνο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι μία εκδήλωση συγκέντρωσης πόρων, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κύρια αποστολή του οργανισμού, η οποία είναι η υποστήριξη και η συμβολή στην ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, μέσω προγραμμάτων που επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, την προώθηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα, αλλά και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE
ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE
ΤΣΙΠΡΑΣ Α ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ HELLENIC INITIATIVE

Ενδεικτικά, μέσω των προγραμμάτων που υποστηρίζει η Ελληνική Πρωτοβουλία 21.000 άνθρωποι ήταν αποδέκτες επισιτιστικής βοήθειας, 7.000 παιδιά εμβολιάστηκαν, ενώ 10.000 άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες. Επίσης, στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης, $ 2,2 εκατομμύρια διοχετεύθηκαν σε 11 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) μέσω του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας (Hellenic Entrepreneurship Award – HEA), δημιουργήθηκαν 160 θέσεις για έμμισθη πρακτική άσκηση μέσω του προγράμματος ReGeneration, 100 νέες επιχειρήσεις έκαναν το ξεκίνημά τους μέσω του προγράμματος VentureGarden, ενώ αρκετοί ταλαντούχοι νέοι από την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να κάνουν την πρακτική τους άσκηση σε κορυφαίες εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά και της Αυστραλίας.

Από την ίδρυση της το 2012, από τους κ.κ. Ανδρέα Ν. Λιβέρη, Muhtar Kent, Γιώργο Δαυίδ, Γιώργο Μ. Λογοθέτη και George Stamas, και μέχρι τον Αύγουστο του 2015, η Ελληνική Πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει περισσότερα από $10 εκατομμύρια από συνολικά 900 δωρητές, τα οποία έχουν διατεθεί στο σύνολό τους για την ανάπτυξη και την υποστήριξη μίας σειράς δυναμικών προγραμμάτων, με στόχο να διασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα.