Το ΔΝΤ προβλέπει «πόνο» για όλες τις οικονομίες και το 2023

Το ΔΝΤ προβλέπει «πόνο» για όλες τις οικονομίες και το 2023
IMF Managing Director Kristalina Georgieva discusses the global economy and policy priorities ahead of the 2022 Annual Meetings at Georgetown University's School of Foreign Service on October 6, 2022 in Washington, DC. (Photo by OLIVIER DOULIERY / AFP) Photo: AFP
Οι ανακοινώσεις της επόμενης εβδομάδας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ακόμη πιο δυσάρεστες.

Οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας γίνονται ακόμη πιο σκοτεινές και βαδίζουν προς αχαρτογράφητες περιοχές, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Μιλώντας σε πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον την Πέμπτη, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προετοίμασε το ακροατήριο για τις ανακοινώσεις του Ταμείου την επόμενη εβδομάδα, στις οποίες αναμένεται να γίνει γνωστή νέα επί τα χείρω αναθεώρηση για την παγκόσμια οικονομία.

«Σε λίγοτερο από τρία χρόνια έχουμε ζήσει το ένα σοκ μετά το άλλο», είπε, αναφερόμενη στην πανδημία, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και μια σειρά από περιβαλλοντικές καταστροφές. «Η παγκόσμια οικονομία είναι σαν ένα καράβι σε φουρτούνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Γκεοργκίεβα δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για το πόσο θα μειωθούν οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά ήδη το ΔΝΤ έχει μειώσει τρεις φορές τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, με την πιο πρόσφατη να αφορά την ανάπτυξη του 2023 -αυτή που θα αναθεωρηθεί την επόμενη εβδομάδα- που έπεσε στο 2,9%.

Πρόκειται για μια πρόβλεψη η οποία απέχει δραματικά από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 6,1% φέτος.

«Ακόμη κι αν ο δείκτης ανάπτυξης είναι θετικός, θα μοιάζει σαν ύφεση εξαιτίας της συρρίκνωσης της πραγματικής οικονομίας και της ακρίβειας», είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το Ταμείο αναμένει συνολική απώλεια πλούτου που θα φτάσει τα 4 τρισ. ευρώ ως το 2026, είπε επίσης η Γκεοργκίεβα.

«Μιλάμε για το μέγεθος ολόκληρης της γερμανικής οικονομίας – ένα μαζικό πισωγύρισμα για την παγκόσμια οικονομία», συμπλήρωσε. «Και το πιο πιθανό είναι να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Η αβεβαιότητα παραμένει εξαιρετικά υψηλή στο πλαίσιο της πανδημίας και του πολέμου. Αναμένουμε ακόμη περισσότερα οικονομικά σοκ. Η χρηματοπιστωτική σταθερότητα βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο: συνεχόμενες και εναλλασσόμενες διαφοροποιήσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων πολλαπλασιάζονται από τις πρότερες αδυναμίες: συμπεριλαμβανομένων των υψηλών κρατικών χρεών και των φόβων για έλλειψη ρευστότητας σε παράγοντες-κλειδιά των παγκόσμιων αγορών».

Προειδοποίηση στις κεντρικές τράπεζες

Η Γκεοργκίεβα επίσης προειδοποίησε τις κεντρικές τράπεζες, λέγοντας ότι πρέπει να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους πιο ενεργά από ποτέ.

«Το κόστος μιας και μόνο ατασθαλίας θα είναι τεράστιο», είπε.

Μια ανεπαρκής άνοδος των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ – όμως μια απότομη και υπέρμετρη περιοριστική νομισματική πολιτική, ειδικά αν αυτό συμβεί ταυτόχρονα από πολλές χώρες, μπορεί να οδηγήσει πολλές οικονομίες σε καταστροφική ύφεση.

«Ο πληθωρισμός παραμένει εκνευριστικά υψηλός και ευρύς – κάτι που σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα», είπε. «Σε αυτό το περιβάλλον, το σωστό είναι να δράσουν ενεργά ακόμη κι αν η οικονομία παρουσιάζει σημάδια ύφεσης. Δεν είναι εύκολο και δεν θα γίνει χωρίς πόνο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Όμως είναι το κλειδί για να αποφύγουμε μια μακροχρόνια επίπονη διαδικασία για όλους», συμπλήρωσε.