Το ΔΝΤ «θολώνει τα νερά» για μείωση του αφορολόγητου από το 2019

Το ΔΝΤ «θολώνει τα νερά» για μείωση του αφορολόγητου από το 2019

Εκπρόσωπος του Ταμείου απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα που αφορά την χρονική επίσπευση των περικοπών. Τι απάντησε για το ελληνικό χρέος.

 

Για συνομιλίες οι οποίες θα λάβουν χώρα μέσα στους επόμενους μήνες, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας να απαντήσει εάν το Ταμείο επιμένει στην άποψη περί μείωσης του αφορολόγητου μαζί με τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019, και όχι από το 2020 όπως έχει ψηφιστεί από την ελληνική βουλή. «Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία για εσάς, αλλά αυτό είναι το γενικό πλαίσιο. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένω ότι η συζήτηση για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας το 2019 θα πραγματοποιηθεί με τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές τους επόμενους μήνες».

Ο κ. Ράις απέφευγε επίσης να σχολιάσει τη φημολογία για ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα από την 1η Απριλίου, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο χρονοδιάγραμμα, ενώ παράλληλα ανέφερε πως δεν υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένη ημερομηνία για την επιστροφή του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου φάνηκε θετικός για το ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό χρέος, κάνοντας λόγο για εντατικοποίηση των τεχνικών εργασιών και των συζητήσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει θετική έκβαση επί του συγκεκριμένου επίμαχου θέματος. «Είπαμε ότι θέλουμε να προχωρήσουμε με το πρόγραμμα στην Ελλάδα με όρους. Εξαρτάται από δύο πτυχές, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και το χρέος. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η τεχνική εργασία και οι συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους έχουν ενταθεί και εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να φτάσουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μειώνει αξιόπιστα το χρέος της Ελλάδας. Έτσι αυτή η προσπάθεια εντείνεται».

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα των προηγούμενων εβδομάδων που έκαναν λόγο για τεταμένες σχέσεις του Ταμείου με τους Ευρωπαίους, ο Τζέρι Ράις απάντησε ότι οι σχέσεις του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους  είναι εξαιρετικές, υγιείς και διαρκείς. «Έχουμε σχέσεις με τα μέλη μας στην Ευρώπη σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και σε ένα ευρύ φάσμα χωρών. Αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα φυσικά, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτή. Έτσι θα χαρακτήριζα αυτές τις σχέσεις ως πολύ υγιείς, εξαιρετικές και συνεχείς. Θα υπενθυμίσω ότι υπήρξαν ακόμα και προγράμματα πρόσφατα στην Ευρώπη, όπως στην Πορτογαλία, στην Κύπρο, και στην Ιρλανδία. Υπήρξε υποστήριξη όσον αφορά την παροχή συμβουλών, όπου πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτής της στήριξης από το ΔΝΤ σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτά τα παραδείγματα ήταν πολύ χρήσιμο και πραγματικά θετικό. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην διαλέγουμε επιλεκτικά κάποιες δηλώσεις, διότι πιστεύω ότι η σχέση με την Ευρώπη και τα κράτη μέλη μας στην Ευρώπη είναι εξαιρετική».

Ερωτηθείς, για το κατά πόσο το Ταμείο θεωρεί επιτυχημένο το ελληνικό πρόγραμμα, ο Τζέρι Ράις απέφυγε να απαντήσει ευθέως και δήλωσε πως πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. «Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού εν μέσω μίας άνευ προηγουμένου κρίσης πρέπει να αναγνωριστούν», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος» και πως «είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε πως η πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη δημιουργία ενός «ταμείου για δύσκολους καιρούς στην Ευρώπη» συνεισφέρει απλώς στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη για το πώς μπορεί να θωρακιστεί καλύτερα η Ευρώπη απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

«Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές σημαντικές διαφορές. Δεν προορίζεται για να αντικαταστήσει τον ESM. Έτσι, οι χώρες θα εξοικονομούν χρήματα σε καλές στιγμές για να τα χρησιμοποιήσουν σε δύσκολες στιγμές. Και αυτό δεν είναι (για την αντιμετώπιση) μιας κρίσης, αλλά για μια κυκλική κάμψη. Έτσι, ο ESM έρχεται σε λειτουργία όταν υπάρχει μια κρίση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.