Το ΔΝΤ «βλέπει» μείωση των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2024

Το ΔΝΤ «βλέπει» μείωση των επιτοκίων από το καλοκαίρι του 2024
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Kristalina Georgieva speaks at the 2022 Annual Meetings Plenary during the 2022 IMF/World Bank annual meeting October 14, 2022 in Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Photo: AFP
Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιτυχεί αυτό που ονομάζεται «ομαλή προσγείωση».

Το ΔΝΤ αναμένει πως οι ισχυρές κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα αρχίσουν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 να μειώνουν τα βασικά επιτόκια τους, όπως ανέφερε η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τη Δευτέρα.

Η Βουλγάρα αξιωματούχος εκτίμησε πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να επιτυχεί αυτό που ονομάζεται «ομαλή προσγείωση», δηλαδή η υποχώρηση του πληθωρισμού χωρίς την εκδήλωση μιας οικονομικής ύφεσης λόγω του υψηλού κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Είμαστε πολύ σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία είναι τώρα έτοιμη για αυτή την ήπια προσγείωση που ονειρευόμαστε» σημείωσε στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξάλλου, η Γκεοργκίεβα μίλησε και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Όπως υποστήριξε, μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί μια εξάπλωση της κρίσης εκτός της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, πρόσθεσε πως όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: