Το δολάριο καταρρέει (αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαίρεται)

Το δολάριο καταρρέει (αλλά η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαίρεται)
epa06340869 US President Donald J. Trump holds a cabinet meeting as US Vice President Mike Pence (front center) talks to US Treasury Secretary Steven Mnuchin (from right) at the White House in Washington, DC, USA, on 20 November 2017. President Trump officially designated North Korea as a state sponsor of terrorism. EPA/KEVIN DIETSCH / POOL

Οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών ότι ένα ανίσχυρο δολάριο ευνοεί τις αμερικανικές εξαγωγές, έριξε ακόμη χαμηλότερα την αξία του.

Σε νέα χαμηλά επίπεδα υποχώρησε σήμερα το αμερικανικό δολάριο, ύστερα από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι ένα αδύναμο δολάριο είναι «καλό για εμάς καθώς σχετίζεται με το εμπόριο και τις ευκαιρίες» καθώς και τα θετικά στοιχεία για τις επιχειρήσεις της ευρωζώνης.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,53% και διαμορφώνεται στα 1,2361 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 135,335 γεν, στο 0,87279 με τη στερλίνα και στο 1,17487 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,78% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 109,407 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο 1,28% και διαμορφώνεται στα 1,4178 δολάρια.

Ο φόβος για προστατευτισμό στην αμερικανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, είχε ήδη οδηγήσει το αμερικανικό νόμισμα σε χαμηλό τριετίας, αλλά το σχόλιο του Μνούτσιν στην ετήσια σύνοδο του Νταβός το οδήγησε ακόμα χαμηλότερα.

Σε καλύτερη κατάσταση η ευρωζώνη

Στο μεταξύ, σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι αναμενόταν ξεκίνησαν το 2018 οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην ευρωζώνη, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Markit, με την δραστηριότητά τους να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2006.

 

Η άνοδος ευρώ έρχεται ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκεται στο επίκεντρο ύστερα από πρόσφατα σχόλια ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνση της πολιτικής της στις αρχές του έτους.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, ανήλθε σε νέα υψηλά επίπεδα, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, αν και σήμερα εμφάνιζε μια πιο μικτή εικόνα. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές των χωρών Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας, υποχώρησε κατά 0,2%, έχοντας ανέλθει χθες σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Μικτή εικόνα εμφάνιζαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές, με την υποχώρηση στις μετοχές κοινής ωφελείας και τη βουτιά των τεχνολογικών εταιριών να ασκούν πιέσεις, αν και οι ενθαρρυντικές προβλέψεις ανακοινώσεις της Novartis προσέφεραν στήριξη στις αγορές.