To «δράμα» του Boeing 737 Max συνεχίζεται

To «δράμα» του Boeing 737 Max συνεχίζεται
epa07435148 A screen shows stock pricing information for the Boeing company at the end of the of the trading day at the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, 13 March 2019. The United States joined most of the rest of the world on the same afternoon in grounding all Boeing 737 Max 8 planes following two separate crashes involving the model that have raised safety questions. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή του, είδε τη μετοχή της να χάνει έδαφος και το αφεντικό της να αποχωρεί.

Η Boeing Co. αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή του αεροσκάφους 737 Max καθώς η έγκριση των εποπτικών αρχών για την επιστροφή του καθηλωμένου στο έδαφος μοντέλου φαίνεται ότι παραπέμπεται για μετά τον Ιανουάριο του 2020.

Ενώ το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αρχικά εξέταζε το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παραγωγής για το 737 Max, διευθυντικά στελέχη εμφανίστηκαν πεπεισμένα ότι μια προσωρινή παύση θα ήταν λιγότερο αποδιοργανωτική, ανέφερε στο Bloomberg πηγή με γνώση των εξελίξεων, η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη. Εν τέλει, η εταιρεία ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή της κατασκευής του αεροσκάφους.

Στο άκουσμα της είδησης, στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, οι μετοχές της Boeing έπεσαν κατά 2,8% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Συνολικά, η τιμή της μετοχής έχει μειωθεί κατά 19% από την ημέρα που κατέπεσε το 737 Max στην Αιθιοπία – γεγονός που καθήλωσε στο έδαφος το σύνολο του στόλου αυτών των αεροσκαφών παγκοσμίως. Η απόφαση της εταιρείας φαίνεται να επιβεβαιώνει τους φόβους των επενδυτών ότι η ανάκαμψη της εταιρείας θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι ανέμεναν αρχικά τα στελέχη της.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά με τις αμερικανικές και παγκόσμιες εποπτικές αρχές για την πιστοποίηση του αεροσκάφους και την ασφαλή επιστροφή του σε υπηρεσία» ανέφερε η Boeing σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της, πριν την απόφαση.

Αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους τον περασμένο Μάρτιο, η εταιρεία περιέκοψε κατά 19% την παραγωγή των 737, αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να μετριαστεί το πρόβλημα. Τα κόστη διατήρησης του αποθέματος έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς το εργοστάσιο της Boeing στην Ουάσινγκτον συνέχισε να παράγει 42 αεροσκάφη τον μήνα.

Εφόσον η εταιρεία δεν επιτρέπεται να παραδώσει τα αεροσκάφη (με την απαγόρευση πτήσεων του συγκεκριμένου μοντέλου σε ισχύ), έχει αναγκαστεί να θέσει πάνω από 380 νέα αεροσκάφη σε αποθήκευση, σύμφωνα με υπολογισμούς του ειδικού επί ζητημάτων παραγωγής αεροσκαφών Chris Edwards. Η συσσώρευση αεροσκαφών προς αποθήκευση θα συνεχιζόταν εάν η παραγωγή επιβραδυνόταν, αντί να σταματήσει εντελώς.

«Έκαναν το λογικό πράγμα αποφασίζοντας προσωρινή παύση της γραμμής παραγωγής» είπε ο Shukor Yusof, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων αεροναυτικής Endau Analytics. «Είναι τρομερό το πόσο ρευστό έχει ‘κάψει’ η εταιρεία».

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει τους εργαζομένους της παρά την προσωρινή παύση της παραγωγής. Η απόφασή, όμως, εγείρει αμφιβολίες ως προς τη βιωσιμότητα κάποιων από τους προμηθευτές εξαρτημάτων της Boeing, τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του αεροσκάφους.

«Είχαμε ήδη αναφέρει ότι θα αξιολογούσαμε συνεχώς τα σχέδια παραγωγής μας εφόσον η καθήλωση των Max στο έδαφος συνεχιζόταν για διάστημα μεγαλύτερο του αναμενομένου» ανέφερε η Boeing στην ανακοίνωσή της. «Ως συνέπεια της συνεχιζόμενης αξιολόγησης, αποφασίσαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην παράδοση των αποθηκευμένων αεροσκαφών και να αναστείλουμε προσωρινά την παραγωγή του 737 από τον επόμενο μήνα».

Τα δυστυχήματα σε Ινδονησία και Αιθιοπία που οδήγησαν στην απαγόρευση πτήσεων των αεροσκαφών 737 Max στοίχισαν τη ζωή σε 346 άτομα.

Διαβάστε ακόμη: Boeing: Απολύθηκε ο CEO- Ποιος αναλαμβάνει το τιμόνι της εταιρείας