Το “εκνευριστικό” χαρακτηριστικό των Έλον Μασκ, Μπιλ Γκέιτς και Στηβ Τζομπς που τους οδήγησε στην επιτυχία

Το “εκνευριστικό” χαρακτηριστικό των Έλον Μασκ, Μπιλ Γκέιτς και Στηβ Τζομπς που τους οδήγησε στην επιτυχία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δύσκολες προσωπικότητες. Απαιτητικά αφεντικά. Εξαιρετικά επιτυχημένοι. Τι ήταν αυτό που τους έφερε στην επιχειρηματική κορυφή;

Τρεις από τους πλουσιότερους CEO του κόσμου έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει το μυστικό της επιτυχίας τους, σύμφωνα με έναν έμπειρο βιογράφο.

Ο Elon Musk, ο Bill Gates και ο αείμνηστος Steve Jobs έχουν όλοι μια μη συναισθηματική, αδιάλλακτη προσέγγιση στις προσπάθειές τους, εξήγησε ο Walter Isaacson στο Squawk Box του CNBC αυτή την εβδομάδα. Ο Isaacson εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω στη βιογραφία του Elon Musk, ενώ το 2011 δημοσίευσε τη βιογραφία του συνιδρυτή της Apple, Steve Jobs.

«Αυτή η ικανότητα του να μην εμπλέκονται συναισθηματικά όταν κρίνουν το όραμά τους είναι κάτι που είχε ο Steve Jobs και είναι κάτι που διαθέτει ο Bill Gates», είπε ο Isaacson.

Ο Jobs χαρακτηρίστηκε ως ένα βάναυσο αφεντικό που έφερνε συχνά τους υπαλλήλους του στα πρόθυρα δακρύων, σύμφωνα με πολλές αναφορές.

Ο πρώην επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Apple, Laurence Clavere, δήλωσε το 2008 ότι «η συνεργασία με τον Steve ήταν απίστευτα προκλητική, απίστευτα ενδιαφέρουσα, και μερικές φορές απίστευτα δύσκολη».

Ο Gates λέγεται επίσης ότι ήταν πολύ επικριτικός και εριστικός τις πρώτες μέρες της Microsoft.

Σύμφωνα με τους James Wallace και Jim Erickson, συγγραφείς της βιογραφίας του 1993 Gates Hard Drive: Bill Gates and the Making of the Microsoft Empire, ο ιδιοκτήτης της  Microsoft έστελνε υβριστικά email στους υπαλλήλους σε ακατάλληλες ώρες.

Σε μια ανάρτηση το 2006, ο Joel Spolsky, ιδρυτής του Stack Exchange και πρώην διευθυντής προγράμματος σειράς προϊόντων Excel της Microsoft, αποκάλυψε έντονες στιγμές συγκρούσεων με το πρώην αφεντικό του.

Ο Spolsky έγραψε ότι ένα άτομο από την ομάδα του παρευρέθηκε σε συνάντηση με τον Gates «μόνο για να μετρήσει με ακρίβεια πόσες φορές ο Bill είπε τη λέξη F. Όσο χαμηλότερο είναι το f***-count, τόσο το καλύτερο.”

«Είναι ένα χαρακτηριστικό που πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους έχουν, επειδή δεν αναζητούν στοργή από το άτομο που κάθεται απέναντί ​​τους», είπε ο Isaacson. «Αναζητούν τρόπους να φέρουν πυραύλους στον Άρη».

«Η διαφάνεια είναι μέρος της ιδιοφυΐας του»

Συγκρίνοντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Tesla με τον Jobs, ο Isaacson είπε: «Ο Musk του μοιάζει επειδή φαίνεται πως είναι επίσης εξαιρετικά ανοιχτός… ότι η διαφάνεια είναι μέρος της ιδιοφυΐας του».

«Είναι σε θέση να εστιάζει διαδοχικά με τέτοιον τρόπο που σχεδόν νιώθω ότι είναι μισό-Vulcan ή κάτι τέτοιο… επειδή δεν ξυπνάει το πρωί… ανησυχώντας για καταθέσεις. Ανησυχεί για τις βαλβίδες στο νέο κινητήρα του Starship».

«Αν κάθεται μπροστά σε τέσσερα ή πέντε άτομα που έχουν μπερδευτεί στο να βάλουν σωστά τον ενισχυτή του Starship, λέει: «Αν αρχίσω να νιώθω ενσυναίσθηση [για αυτούς] αντί να τους απομακρύνω, τότε αυτό είναι μια λανθασμένη απόφαση. Η ενσυναίσθησή μου πρέπει να είναι συντονισμένη με την προσπάθεια να φτάσω στον Άρη, όχι με το άτομο που έχω απέναντί ​​μου».