«Το ελληνικό e-commerce μπορεί να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ»!

«Το ελληνικό e-commerce μπορεί να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ»!

Ο καθηγητής Γεώργιος Ι. Δουκίδης μιλάει στο FortuneGreece.com για την Ελληνική αγορά, τις προοπτικές και τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Έχετε σκεφτεί πόσες αγορές πραγματοποιείτε καθημερινά μέσω διαδικτύου; Το ηλεκτρονικό καλάθι των Ελλήνων γεμίζει μέρα με τη μέρα, με όλο και περισσότερα προϊόντα, με τη χώρα μας να αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στην Ευρώπη, όσον αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης υπολογίζεται ότι αγγίζουν, σύμφωνα με έρευνες, το 30-40%. Μάλιστα το 2013 αποτελεί έτος ορόσημο για τη συγκεκριμένη αγορά, καθώς υπολογίζεται ότι το σχετικό μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στα έξυπνα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες -αντί των συμβατικών υπολογιστών- θα φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλάζοντας τα δεδομένα.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου και διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Επιχειρείν (www.eltrun.gr), Γεώργιος Ι. Δουκίδης μιλάει στο FortuneGreece.com για την Ελληνική αγορά και τις νέες τάσεις στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο.

Η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση. Πόσο εκτιμάται σήμερα ότι διαμορφώνεται σε όρους αξίας, αλλά και μεγέθους καταναλωτών;

Η Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου Business to Customer (επιχείρηση προς καταναλωτή) το 2012 ξεπέρασε τα 300 δισ. ευρώ αφήνοντας αρκετά πίσω την αντίστοιχη της Βόρειας Αμερικής. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 2 εκ. Έλληνες αγοράζουν ετησίως online, προϊόντα και υπηρεσίες που ξεπερνούν τα 2.5 δισ. ευρώ.

Αν ακολουθούσαμε τις μέσες Ευρωπαϊκές τάσεις η Ελληνική αγορά θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον στα 5 δισ. ευρώ με τουλάχιστον 4 εκ. online καταναλωτές. Αυτό δείχνει τη μελλοντική προοπτική του κλάδου αυτού, μέσα βέβαια από τις αναγκαίες συνθήκες σωστής προσφοράς και αξίας από τις online εταιρίες, και ουσιαστικής ζήτησης από τους καταναλωτές. 

Στη συγκεκριμένη αγορά υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται περίπου 2.000 επιχειρήσεις. Σε ποιους κλάδους της οικονομίας «ανθεί» κυρίως το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Στο Εργαστήριο έχουμε καταγράψει 2.500 online επιχειρήσεις, άρα θεωρώ ότι το νούμερο σίγουρα ξεπερνάει τις 3.000 εταιρείες, οι οποίες και καλύπτουν όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Το μεγαλύτερο μερίδιο έχουν εταιρίες που πωλούν τεχνολογικά προϊόντα (δικαιολογείται από το νεαρό της ηλικίας των Ελλήνων online αγοραστών) και οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες (δεν είναι αναγκαία η μεταφορά φυσικών προϊόντων που στοιχίζει ιδιαίτερα ακριβά στην Ελλάδα).

Τα τελευταία 2 χρόνια βλέπουμε επίσης σημαντική πρόοδο σε κλάδους όπως ρούχα και είδη σπιτιού (όπου η χαμηλή τιμή γνωστών μαρκών παίζει σημαντικό ρόλο) και online ασφάλειες, όπου είναι πλέον θέμα στρατηγικής σε γνωστές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και χώρος ανταγωνισμού για νέο-εισερχόμενους. Σταδιακά επίσης εμφανίζονται νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως ηλεκτρονικές αγορές, affiliate sites κλπ. 

Θεωρείτε πως θα έπρεπε να υπάρξει κάποιο μητρώο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ηλεκτρονικά; Πόσο μπορεί τυχόν παράνομες επιχειρήσεις να κλονίσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη; Είναι επαρκές το θεσμικό πλαίσιο;

Εννοείται ότι υπήρχε τέτοιο μητρώο στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αλλά λίγοι το ήξεραν. Άρα είναι πολύ ενθαρρυντική η πρόσφατη εξαγγελία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου ότι στο ΓΕΜΗ πλέον θα υπάρχει ειδικό πεδίο αναφοράς αν η επιχείρηση που εγγράφεται δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί οι πιθανόν παράνομες επιχειρήσεις – για παράδειγμα εμείς στο ELTRUN έχουμε καταγράψει ότι 10% αυτών των επιχειρήσεων δεν δίνουν τα αναγκαία στοιχεία επικοινωνίας και άρα θα πρέπει να αποφεύγονται από τους καταναλωτές – επηρεάζουν αρνητικά τον online καταναλωτή.

Προτείνω οι online αγοραστές να ελέγχουν εάν το ηλεκτρονικό κατάστημα είναι μέλος του GRECA (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου), αν υπάρχει στην λίστα των γνωστών εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες σύγκρισης τιμών ή αν έχει αξιολογηθεί από το ELTRUN (το μοναδικό Δημόσιο Εργαστήριο στον χώρο αυτό) για το κατά πόσο πληρεί τις ελάχιστες αναγκαίες λειτουργικές προδιαγραφές.

Με ποιο τρόπο μπορεί το e-business να συμβάλει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της Ελληνικής οικονομίας;

Το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν συμβάλει με τρεις κυρίως τρόπους στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας:

  • Αύξηση της ανταγωνιστικότητας των υπαρχόντων εταιρειών με τη μείωση κόστους, άμεσο προσωποποιημένο μάρκετινγκ, αυτοματοποίηση εξυπηρέτησης κλπ.
  • Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών, ιδιαίτερα στον κλάδο των υπηρεσιών όπου το κόστος διανομής είναι μηδενικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο online τουρισμός, όπου η χώρα μας έχει να επιδείξει πολύ επιτυχημένα παραδείγματα.
  • Ευκαιρία για νέα επιχειρηματικότητα είτε στο πεδίο των τεχνολογικών υπηρεσιών/λογισμικού ή με νέα επιχειρηματικά μοντέλα (π.χ. ηλεκτρονικές αγορές).

Βέβαια εδώ να αναφέρω ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες είναι το υψηλό κόστος μεταφοράς των προϊόντων, στο οποίο με κάποιο τρόπο θα πρέπει να δοθεί μια λύση.