Το ελληνικό φυσικό αλάτι είναι απλά Nostimo

Το ελληνικό φυσικό αλάτι είναι απλά Nostimo

Από σύμβουλοι επιχειρήσεων... στον πρωτογενή τομέα με σύμμαχο το αλάτι.

Να κάνουν γνωστό στις αγορές του εξωτερικού το ανεπεξέργαστο φυσικό αλάτι των ελληνικών θαλασσών, αποφάσισαν δύο γυναίκες δημιουργώντας την εταιρεία Nostimo, μια startup που στόχο έχει την ανάδειξη ενός προϊόντος άφθονου στην ελληνική φύση αλλά που για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους παρέμενε ανεκμετάλλευτο.

Η Βίβιαν Καραβία και η Felicity Swaffer, μολονότι σπούδασαν ψυχολογία, εργάστηκαν για αρκετό χρονικό διάστημα στην Αγγλία ως σύμβουλοι επιχειρήσεων. Η ικανότητά τους να «ψυχολογούν» τις επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση τις αγορές, ήταν εκείνη που τους έδωσε την ώθηση να δημιουργήσουν κάτι που θα φέρει πλέον τη δική τους υπογραφή.

Τον Απρίλιο του 2014 η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της και πριν καν συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, της απονεμήθηκε βραβείο στον διαγωνισμό «Blue Growth Pireus», στον πρώτο διαγωνισμό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία, ενώ ενδιαφέρον για το προϊόν της έχουν εκφράσει από Αγγλία, Γερμανία, Καναδά και ΗΠΑ. Άλλωστε το φυσικό αλάτι καθώς και τα ιδιαίτερα χειροποίητα γκουρμέ αλάτια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαστριμαργικής κουλτούρας πολλών χωρών του εξωτερικού, όπως και της Ελλάδας, η οποία το καταναλώνει σε όλες τις εκδοχές του, χονδρό, ψιλό, επεξεργασμένο και ακατέργαστο. Μάλιστα το
ελληνικό φυσικό αλάτι σημειώνει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό, κάτι που οφείλεται τόσο στην γεύση του όσο και για τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς διαθέτει περισσότερα από 80 ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκείνο που διαφοροποιεί την νεοφυή επιχείρηση Nostimo, από τον ανταγωνισμό, είναι η φιλοσοφία που τη διακατέχει, η οποία βασίζεται στην αναζωπύρωση της αρχαίας τέχνης της συγκομιδής φυσικού αλατιού, αλλά και στην ενίσχυση διαφόρων μικροπαραγωγών μέσω συνεργιών που θα δημιουργηθούν καθώς θα εξελίσσεται το πολλά υποσχόμενο project. Στόχος των δύο επιχειρηματιών γένους θηλυκού είναι να καταστήσουν την Nostimo, την πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που θα εισαγάγει ένα καινοτόμο πρόγραμμα συμβολαιακής συγκομιδής με μικροπαραγωγούς αλατιού, υποστηρίζοντας τους ώστε να επιτύχουν υψηλότερες αποδόσεις και ποιότητα.

Ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι από μικρούς παραγωγούς που το συλλέγουν σε φυσικές αλυκές με το χέρι, στην περιοχή των Κυθήρων, της Μάνης και της Κρήτης, αλλά και μια πρωτότυπη πρόταση φυσικού αλατιού συνδυασμένου με ρόδι, κόκκινο κρασί, άγρια ρίγανη, φασκόμηλο, ούζο και γλυκάνισο, είναι τα βασικά προϊόντα που απαρτίζουν τα μέλη της «οικογένειας» Nostimo. Και αν αναρωτιέστε εάν υπάρχει διαφορά σε επίπεδο ποιότητας μεταξύ του χειροποίητου φυσικού αλατιού και αυτού που κυκλοφορεί στο εμπόριο, αρκεί να λάβετε υπόψη ότι στην δεύτερη περίπτωση μιλάμε για ένα χαμηλού κόστους συνθετικό αλάτι, με υψηλή περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μονάδας παραγωγής και συσκευασίας, που θα μεγαλώσει και θα ισχυροποιήσει τις δραστηριότητες της ελληνικής εταιρείας.