Το εντυπωσιακό ποσό που θα πληρώσει η Google στην Apple για να παραμείνει στο Safari

Το εντυπωσιακό ποσό που θα πληρώσει η Google στην Apple για να παραμείνει στο Safari
A neon Google logo is seen as employees work at the new Google office in Toronto, in this file photo from November 13, 2012. Search giant Google Inc is expected to report higher revenue and profit for the March quarter, though the strong dollar is likely to weigh on results, industry analysts say. Wall Street projects Google to report $17.5 billion in revenue and earnings per share of $5.29, according to analysts polled by Thomson Reuters. REUTERS/Mark Blinch/Files

Το 2014 αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία πλήρωσε την Apple ένα δισ. δολάρια για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της.

Η κυριαρχία της Google ως η κορυφαία μηχανή αναζήτησης ίσως φαίνεται αμετάβλητη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο γίγαντας των διαδικτυακών αναζητήσεων δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει δισεκατομμύρια για να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει ακλόνητος στη θέση του.

Η Google, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα πληρώσει στην Apple 9 δισ. δολάρια το 2018 και 12 δισ. δολάρια το 2019 για να παραμείνει ως η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο Safari, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Business Insider. Το δημοσίευμα υπογράφει ο αναλυτής της Goldman Sachs, Rod Hall.

Μπορεί τα χρήματα να φαίνονται πολλά, όμως η Goldman Sachs σημειώνει ότι δεν αποτελούν παρά ένα μικρό ποσοστό των εσόδων που θα εξασφαλίσει η Google. «Πιστεύουμε ότι η Apple είναι ένα από τα μεγαλύτερα κανάλια απόκτησης κίνησης για την Google», ανέφερε το δημοσίευμα του αναλυτή, σύμφωνα με το Business Insider.

Ο αναλυτής της Bernstein, Toni Sacconaghi, αποκάλυψε επιπλέον το 2017 ότι η Google πλήρωσε την Apple ένα εκτιμώμενο ποσό των 3 δισ. δολαρίων. Βέβαια, το μόνο πραγματικό νούμερο που είναι διαθέσιμο είναι από το 2014, όπου η Google πλήρωσε την Apple ένα δισ. δολάρια για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της ως μηχανή αναζήτησης του Safari.

Δεδομένου ότι τα 9 και τα 12 δισ. δολάρια αποτελούν σημαντικές αυξήσεις μέσα σε τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα, και ότι η Google και η Apple δεν πρόκειται να επιβεβαιώσουν το ποσό, δεν είναι σαφές το πόσο ακριβής είναι η εκτίμηση της Goldman Sachs.