Το επόμενο εγχείρημα της Google είναι η καταπολέμηση καρδιακών παθήσεων

Το επόμενο εγχείρημα της Google είναι η καταπολέμηση καρδιακών παθήσεων

Ο τεχνολογικός κολοσσός ενώνεται με την Καρδιολογική Εταιρεία σε μια προσπάθεια που θα αγγίξει τα 50 εκατ. δολάρια.

Το όνομα της Google μπορεί να είναι συνώνυμο με το Διαδίκτυο, αλλά όπως φαίνεται στρέφει την προσοχή της σε… ιατρικά ζητήματα.

Η Google Life Sciences, μια ερευνητική ομάδα χωρίστηκε από τη μητρική της εταιρεία και ενώνεται με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία σε ένα project 50 εκατομμύρια με στόχο να βρουν νέους τρόπους για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία.

Για την ομάδα της Google, το τελευταίο εγχείρημα της βιοϊατρικής θα ενταχθεί στα projekts «υγείας» που περιλαμβάνουν συσκευές whiz-bang, όπως τα αυτοκίνητα που δεν χρειάζονται οδηγό, φακοί επαφής που παρακολουθούν το επίπεδο αίματος-ζάχαρης για τους διαβητικούς και health-tracking περικάρπια.

Το νέο αυτό project ανακοινώθηκε την Κυριακή σε συνέδριο καρδιολογίας στο Ορλάντο.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο, ένα πρόβλημα που «φαίνεται ώριμος για να υποδεχτεί μια νέα καινοτομία και έναν αντισυμβατικό τρόπο σκέψης», δήλωσε ο Andy Conrad, διευθύνων σύμβουλος της Google Life Sciences. Η πρόοδος είναι αργή και «θα πρέπει να την ταρακουνήσουμε λίγο», είπε.

Εκτός από κεφάλαιο σε μετρητά, η Google έχει τα εργαλεία τεχνολογίας για να προσφέρει, όπως αισθητήρες για την παρακολούθηση της υγείας των «ανθρώπων που ζουν στα άκρα» και τεράστιες δυνατότητες για την ανάλυση δεδομένων. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο την εξεύρεση μιας θεραπείας, δήλωσε ο Conrad. «Δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας, αλλά το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα προσπαθήσουμε σκληρά», προσέθεσε.

Από τις αρχές του επόμενου έτους – την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, την ημέρα της καρδιάς – μια ομάδα από τη Google και την Καρδιολογικής Εταιρείας θα επιλέξουν έναν επικεφαλής του έργου, ο οποίος μπορεί να είναι ένας καρδιολόγος, νοσοκόμος ή «ένας έφηβος από το Wisconsin» ανάλογα με τις δεξιότητες και τις ιδέες που μπορεί να φέρει αυτό το άτομο στο τραπέζι, δήλωσε ο Conrad. Η ομάδα ψάχνει για τον καταλληλότερο «ελεύθερο σκοπευτή», είπε.

«Το εγχείρημα αυτό, πραγματικά μας επιτρέπει να σκεφτούμε να… κάνουμε μια έρευνα με διαφορετικό τρόπο», δήλωσε ο δρ. Robert Harrington, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Η παραδοσιακή έρευνα έφερε μόνο τις σταδιακές βελτιώσεις στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καινούργιο εδώ», είπε ο Harrington.