To Ethereum αναβαθμίζεται – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μετεξέλιξή του

To Ethereum αναβαθμίζεται – Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μετεξέλιξή του
ethereum Photo: pixabay.com
Πιθανόν να οδεύουμε σε μια δικτατορία του Vitalik…

Τον Σεπτέμβριο, το blockchain του Ethereum αναμένεται να μεταβεί από το ενεργοβόρο πρωτόκολλο proof of work στο πιο φιλοπεριβαλλοντικό proof of stake… γεγονός το οποίο, αν μη τι άλλο, θα επηρεάσει τόσο το οικοσύστημά του (π.χ. εξόρυξη) όσο και την κεφαλαιοποίησή του.

Ήδη το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο Ropsten εκτελείται ήδη σε PoS από τον Ιούνιο και στις αρχές Ιουλίου, η «Συγχώνευση» (The Merge) πραγματοποιήθηκε στο δεύτερο δοκιμαστικό δίκτυο Sepolia. Εάν η μετάβαση στο τρίτο δοκιμαστικό δίκτυο  Goerli αποδειχθεί επιτυχής, θα επιχειρηθεί η συγχώνευση του Ethereum mainnet και της αλυσίδας Beacon. Με την προϋπόθεση ότι οι δοκιμές δεν θα αποκαλύψουν κρίσιμα σφάλματα, το πρώτο στάδιο της μετάβασης του κύριου δικτύου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.  

Το Merge αφορά μόνο το αρχικό 55% της όλης διαδικασίας, έχει αναφέρει ο Vitalik. Ακολουθούν τα Surge, Verge, Purge, Splurge. Το πρόβλημα των υψηλών τελών θα επιλυθεί στην επόμενη φάση, την προγραμματισμένη μετάβαση στο sharding. Με το sharding αντί οι συναλλαγές να γίνονται σε ένα ενιαίο blockchain, ο μηχανισμός συναίνεσης θα διαχειρίζεται 64 blockchains, τα shards (θραύσματα). Αργότερα, το κύριο blockchain Ethereum που χρησιμοποιούμε σήμερα θα αποτελεί ένα από τα 64 shards. Στην τελική φάση του έργου, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται μέχρι και 100.000 συναλλαγές το δευτερόλεπτο (TPS).

Ως κομμάτι της πρώτης φάσης, η αλυσίδα σημάτων Ethereum 2.0 (η λεγόμενη «αλυσίδα beacon») θα γίνει η κορυφαία chain του blockchain Ethereum. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό θα δημιουργηθούν μπλοκ του κύριου δικτύου και θα εκδοθούν νέα νομίσματα μέσω του μηχανισμού stake που ήδη λειτουργεί, αλλά μέχρι στιγμής στη μη δημόσια αλυσίδα. 

Στο μεταξύ, το δίκτυο Ethereum 1.x, που βασίζεται στο πρωτόκολλο PoW θα συγχωνευθεί με την αλυσίδα beacon και θα γίνει ένα από τα στοιχεία του υβριδικού συστήματος, με την περαιτέρω μοίρα του να μην έχει ακόμη αποφασιστεί οριστικά. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα δημιουργεί πλέον νέα νομίσματα, ούτε θα δημιουργεί μπλοκ.  

Η οικονομία του Ethereum

Σχεδόν επτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Ethereum δεν είναι απλώς το δεύτερο μεγαλύτερο blockchain από άποψη κεφαλαιοποίησης, αλλά και το δεύτερο πιο δημοφιλές DeFi περιβάλλον. Εκατοντάδες projects βασίζονται στο Ethereum, με 20 από αυτά να παρουσιάζουν κεφαλαιοποίηση περισσότερο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Σύμφωνα με την Coingecko, από τις 18 Ιουλίου 2022, το οικοσύστημα Ethereum αξίζει περισσότερα από 430 δισεκατομμύρια δολάρια.   

Ανάπτυξη

Η ομάδα ανάπτυξης Geth, με επικεφαλής τον Vitalik Buterin, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο project, που εξελίσσεται στην Github (αμερικανική εταιρεία που παρέχει φιλοξενία για τον έλεγχο της έκδοσης λογισμικού ανάπτυξης χρησιμοποιώντας το Git. Είναι θυγατρική της Microsoft, η οποία απέκτησε την εταιρεία το 2018 για 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια). 

Αυτή αναμένεται να πραγματοποιήσει τις αλλαγές και ενημερώσεις στο βασικό πρωτόκολλο Ethereum, καθώς και στη γλώσσα προγραμματισμού Solidity για τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων. Ο Vitalik Buterin, ο συνδημιουργός του Ethereum, είναι μακράν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.   

Stakers

Η νέα δύναμη που θα αλλάξει το Ethereum είναι οι stakers, ή μάλλον οι επικυρωτές. Στους «παίκτες» γενικά περιλαμβάνονται όσοι έχουν μεταφέρει τα ETH τους σε ομάδες ή σε κατάλληλο λογαριασμό ανταλλακτηρίου. Αλλά η λειτουργία των νομισμάτων τους στο blockchain θα είναι ευθύνη του χειριστή του pool / exchange, ο οποίος εκκινεί και διατηρεί ο ίδιος τους κόμβους επικύρωσης συναλλαγών. Μετά την τελική μετάβαση στο PoS, οι stakers δεν θα αναλάβουν μόνο τις λειτουργίες των εξορυκτών για την επιβεβαίωση συναλλαγών και την έκδοση νέων νομισμάτων. Θα γίνουν ουσιαστικά η μόνη δύναμη που θα ελέγχει τόσο τη λειτουργία του ίδιου του blockchain όσο και την υιοθέτηση αρχιτεκτονικών αλλαγών και τεχνικών ενημερώσεων. Οι stakers εξαρτώνται πολύ περισσότερο από την τιμή του ETH από τους εξορύκτες, καθώς απαιτείται να κρατούν συνεχώς νομίσματα στο πορτοφόλι τους. Aυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 13,1 εκατομμύρια ETH στο Ethereum 2.0 , δηλαδή μόνο το 11% του συνόλου των  ETH. Έτσι, εάν η μετάβαση γίνει τώρα, το 11% των νομισμάτων θα «εξουσιάσει τα υπολοιπα 89%». Αλλά μετά τη μετάβαση στο PoS, το μερίδιο των νομισμάτων θα αυξηθεί, καθώς το staking θα γίνει ο μόνος τρόπος για να αποκτήσει κανείς νέα νομίσματα. Ταυτόχρονα, η απόσυρση νομισμάτων από την ενεργό κυκλοφορία θα γίνει μακροπρόθεσμος μοχλός για την ανάπτυξη του Ethereum. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η διαδικασία συγκέντρωσης blockchain στο PoS θα γίνει ανεξέλεγκτη και ακόμη και μη ανιχνεύσιμη. Κάθε επικύρωση Ethereum συνεισφέρει 32 ETH ως κατάθεση. Έτσι, υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 400 χιλιάδες ενεργοί επικυρωτές στην αλυσίδα beacon. Αλλά σε ποιον ανήκουν; Αυτό είναι άγνωστο. Είναι αδύνατο να επαληθευτεί σε ποιον ανήκει ένα συγκεκριμένο πορτοφόλι, εκτός εάν ο κάτοχός του είναι πρόθυμος να το αποκαλύψει. Με απλά λόγια, όλα τα >400.000 πορτοφόλια μπορούν να ανήκουν στον ίδιο αριθμό χρηστών, με έναν κόμβο επικύρωσης το καθένα. 

Τι θα αλλάξει μετά τη μετάβαση του Ethereum σε PoS.

Πιθανόν να οδεύουμε σε μια δικτατορία του Vitalik… Ίσως, με την πάροδο του χρόνου, το σύστημα άμεσης ψηφοφορίας των stakers να εφαρμοστεί στο Ethereum. Το σχήμα των σφαιρών αμοιβαίας επιρροής διαφόρων τμημάτων της κοινότητας που δίνεται εδώ μπορεί να μην είναι απολύτως αληθινό. Αλλά το γεγονός ότι θα αλλάξει σημαντικά μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε με σιγουριά. 

Οι εξορύκτες θα μείνουν εντελώς εκτός παιχνιδιού, αλλά τα σημερινά μεγάλα pools θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματά τους για να παραμείνουν στο παιχνίδι. Οι Stakers (επικυρωτές) θα γίνουν η ομάδα με τη μεγαλύτερη επιρροή. Ωστόσο, η σύνθεσή του θα παραμείνει ασαφής. Μια επιχείρηση που κατέχει μεγάλες ποσότητες ETH μόνη της ή υπό την εγγύηση πελατών θα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για ποντάρισμα και συμμετοχή στη διαχείριση δικτύου.  

Η πλειοψηφία των «απλών χρηστών» θα παραμείνει προφανώς ένας τεράστιος αλλά παθητικός παράγοντας της αγοράς. Θα αποδεχτούν τους νέους κανόνες του παιχνιδιού και θα απολαμβάνουν χαμηλές αμοιβές και ποντάρισμα που δεν φέρνει σούπερ εισόδημα, αλλά εξαλείφει την ταλαιπωρία του εξοπλισμού και τον κίνδυνο ζημιάς ή κλοπής.

Τέλος, η μετάβαση του Ethereum στο PoS δεν θα φέρει μαζί της μόνο ταχύτερες συναλλαγές και χαμηλότερες χρεώσεις, αλλά και πολλά νέα προβλήματα και ένα εντελώς νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Η σιωπηρή [απο]κέντρωση θα προσθέσει ασάφεια τόσο στη ζωή της κοινότητας όσο και στο επιχειρηματικό μοντέλο. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να διαπραγματευτούν και ο αντισυμβαλλόμενος μπορεί συχνά να είναι ανώνυμος και οι πραγματικές του δυνατότητες είναι άγνωστες. Σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θα πλήξει τα επόμενα χρόνια.