Το ετήσιο συνέδριο F8 του Facebook ήταν λίγο διαφορετικό φέτος

Το ετήσιο συνέδριο F8 του Facebook ήταν λίγο διαφορετικό φέτος
epa08445018 (FILE) - A close-up image showing the Facebook app on an iPhone in Kaarst, Germany, 08 November 2017 (reissued 25 May 2020). German federal court, BGH, is due to announce its long awaited decision 29 May 2020 in data protection lawsuit in a consumer centres vs Facebook case. EPA/SASCHA STEINBACH *** Local Caption *** 55831121 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Της Danielle Abril

Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών F8 του Facebook ήταν πλήρως εικονικό φέτος, καθώς τα μέτρα προφύλαξης για την πανδημία παραμένουν σε ισχύ.

Οι πρόσωπο-με-πρόσωπο συναντήσεις δεν ήταν το μόνο πράγμα που έλειπε από τη φετινή εκδήλωση. Αντί για μεγάλες παρουσιάσεις προϊόντων, υπήρξαν κυρίως λανσαρίσματα μικρών αλλαγών που ενισχύουν το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ακόμη και ο Mark Zuckerberg δεν έμεινε για πολύ. Η εμφάνιση του διευθύνοντος συμβούλου περιορίστηκε σε ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο διάρκειας 2 λεπτών και 44 δευτερολέπτων που παρείχε μια γρήγορη επισκόπηση της ημέρας. Χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να προωθήσει την ανοικτή πλατφόρμα της εταιρείας, την οποία συνεχίζει να παρουσιάζει σε αντιδιαστολή με την Apple. «Πάντα πιστεύαμε ότι όταν οι προγραμματιστές έχουν πρόσβαση στα σωστά εργαλεία, μπορούν να κατασκευάσουν πράγματα που δημιουργούν αξία για όλους», δήλωσε ο Zuckerberg.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης της Τετάρτης επικεντρώθηκε σε νέα εργαλεία προσανατολισμένα στις πωλήσεις, τα οποία αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επικοινωνούν με τους πελάτες τους.

Για παράδειγμα, το WhatsApp επιτρέπει πλέον στους χρήστες να βλέπουν προϊόντα από επιχειρήσεις απευθείας στην εφαρμογή και να προσθέτουν αντικείμενα που τους αρέσουν σε ένα καλάθι για αγορά. Το Instagram επιτρέπει πλέον στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να επιλέγουν από μια επιλογή αυτοματοποιημένων απαντήσεων για να κάνουν την επικοινωνία ταχύτερη και ευκολότερη.

Εκτός από τις ανακοινώσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το Facebook ανακοίνωσε επίσης ορισμένες νέες λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Η εταιρεία δήλωσε ότι θέλει να επιτρέψει στους ανθρώπους να παίζουν παιχνίδια AR πολλαπλών παικτών στις υπηρεσίες του Facebook. Βοηθάει επίσης τους προγραμματιστές να φέρουν λειτουργίες AR σε βιντεοκλήσεις πολλαπλών προσώπων. Φανταστείτε εσάς και την αδελφή σας, για παράδειγμα, να φοράτε ένα εικονικό καπέλο και να πετάτε κομφετί που δημιουργείται από υπολογιστή για να γιορτάσετε τα 80ά γενέθλια της γιαγιάς στο Facebook Messenger.

Υπήρξε επίσης και μια ενημέρωση hardware. Το Facebook δήλωσε ότι τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητάς του – τα οποία επεξεργάζεται εδώ και χρόνια – μπορεί μια μέρα να είναι σε θέση να τηλεμεταφέρουν ένα άτομο ως ολόγραμμα στον καναπέ ενός φίλου για να παρακολουθήσουν μαζί μια εκπομπή. Τα γυαλιά θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε κάποιον να αφήσει ένα εικονικό σημείωμα για έναν φίλο σε ένα εστιατόριο. Η φιλοδοξία του Facebook είναι να δημιουργήσει «μια φορετή συσκευή για όλη την ημέρα» – μια δύσκολη αποστολή που ο ίδιος ο Zuckerberg αποκάλεσε «μια από τις δυσκολότερες τεχνικές προκλήσεις της δεκαετίας».

(Το αφεντικό δεν έχει άδικο. Απλά ρωτήστε τη Google, της οποίας τα γυαλιά AR απέτυχαν μετά το ντεμπούτο τους το 2013).

Το Facebook δίνει μεγάλη προσοχή σε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μονοπωλήσει την προσοχή των ανθρώπων τα επόμενα χρόνια. «Το όραμά μας είναι ένας απρόσκοπτα συνδεδεμένος ψηφιακός και φυσικός κόσμος όπου οι εμπειρίες AR θα εμφανίζονται μπροστά σας – στο τηλέφωνό σας σήμερα, στα γυαλιά σας επαυξημένης πραγματικότητας στο μέλλον», δήλωσε ο Chris Barbour, διευθυντής συνεργασιών για το Spark AR, το εργαλείο επαυξημένης πραγματικότητας του Facebook.

Το φετινό F8 είχε σίγουρα μια διαφορετική αίσθηση, εικονική ή όχι. Ίσως μια μέρα να συντονιζόμαστε όλοι με τα AR γυαλιά μας.