Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017

Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2017
epa05603710 Members of parliament vote during the voting session at the European Parliament in Strasbourg, France, 26 October 2016. EPA/PATRICK SEEGER

Τι προβλέπει το σχέδιο σχετικά με την ανεργία των νέων, τις επενδύσεις και τα κονδύλια για το μεταναστευτικό.

Στη διαδικασία συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο, θα περάσει το τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, που ενέκρινε την Τετάρτη η Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Βάσει των τροπολογιών που εγκρίθηκαν πλειοψηφικά, οι ευρωβουλευτές ζητούν την αύξηση των κονδυλίων για τη νεολαία και για την απασχόληση. Επίσης, δηλώνουν αντίθετοι με τις περικοπές που έχει ζητήσει το Συμβούλιο για το τομέα 4: «Η Ευρώπη στον κόσμο», στον οποίο εντάσσονται και οι δράσεις για το μεταναστευτικό.

Η έγκριση του ψηφίσματος έγινε με 446 ψήφους υπέρ, 184 κατά και 60 αποχές.

Στον προϋπολογισμό 2017 το συνολικό όριο των πιστώσεων φθάνει στα 160,7 δις ευρώ για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και 136,7 δις ευρώ για τις πληρωμές. Να σημειωθεί ότι σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού προστέθηκαν 4,1 δις για τις υποχρεώσεις και 2,5 δις για τις πληρωμές.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού εισηγήθηκε ο Γερμανός σοσιαλιστής Γενς Γκάιερ ο οποίος με παρέμβασή του στην Ολομέλεια τόνισε μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου:

«Όταν διαπραγματευτήκαμε το 2013 το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-20120, υπήρχαν πολύ λιγότεροι πρόσφυγες που έφταναν στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Τώρα ο αριθμός τους ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και η ΕΕ αντιμετωπίζει έναν πρωτοφανή αριθμό προκλήσεων. Χρειαζόμαστε μια συνολική αναθεώρηση του ξεπερασμένου σήμερα πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και έναν φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» υπογράμμισε.

Μέσω αυτής της αναθεώρησης, εξήγησε ο εισηγητής, ζητήθηκαν επιπλέον 1,5 δισ. για την πρωτοβουλία που αφορά στην απασχόληση των νέων (Youth Employment Initiative).

Σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και συγκεκριμένα τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν τα σχετικά κονδύλια να μη δίνονται εις βάρος των άλλων εξωτερικών δράσεων και της αναπτυξιακής πολιτικής της Ένωσης.

Σχετικά δε με τις προβλεπόμενες δράσεις σε τρίτες χώρες, όπως στις αφρικανικές που έχουν στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών, η Ολομέλεια εκτιμά ότι τα προβλεπόμενα κονδύλια δεν είναι επαρκή. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές επανέφεραν στα επίπεδα του 2016, τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας για τη Μεσόγειο και την ανθρωπιστική βοήθεια, και αρνήθηκαν τις περικοπές που πρότεινε το Συμβούλιο.

Το σχέδιο προϋπολογισμού όπως τροποποιήθηκε σήμερα από το ΕΚ, θα περάσει στη διαδικασία των συνομιλιών συνδιαλλαγής με το Συμβούλιο. Η όλη διαδικασία της συνδιαλλαγής θα κρατήσει το μέγιστο 3 εβδομάδες, ώστε να υπάρξει χρόνος για την υπογραφή του τελικού κειμένου από τον πρόεδρο του ΕΚ μέσα στον Δεκέμβριο του 2016.

Εάν δεν υπάρξει συναίνεση ανάμεσα στο ΕΚ και το Συμβούλιο, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού.