To Ευρωκοινοβούλιο καλεί τους Big Tech σε ανάκριση

To Ευρωκοινοβούλιο καλεί τους Big Tech σε ανάκριση
Google thumbainls inlucing Google Apps like Gmail, Maps, YouTube, Drive, Hangouts etc as seen on a phone screen. Google closeup logo displayed on a phone screen, smartphone on a keyboard is seen in this multiple exposure illustration, the company's symbol is globally recognized. Google, LLC is an American tech giant, a multinational technology company that specializes in Internet-related services and products, which include online advertising technologies, a search engine, cloud computing, software, and hardware. It is considered one of the Big Four technology companies in the U.S. . Amsterdam, the Netherlands on October 22, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Ενόψει νομοθετικών αλλαγών για τον έλεγχο των γιγάντων του Διαδικτύου.

Ενόψει νομοθετικών αλλαγών για τον έλεγχο των γιγάντων του Διαδικτύου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε σε ακρόαση τους επικεφαλής των Amazon, Apple, Facebook και Google στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου.

Το Ευρωκοινοβούλιο επιθυμεί να ενημερωθεί για τα επιχειρηματικά μοντέλα των τεσσάρων ομίλων προκειμένου να υποβάλει τα σχόλιά του στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρύθμιση του κλάδου.

«Στόχος της σχεδιαζόμενης ακρόασης είναι η ανταλλαγή απόψεων με τους διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων κορυφαίων πλατφορμών παγκοσμίως προκειμένου να ενημερωθούμε για το υφιστάμενο επιχειρηματικό μοντέλο και τα σχέδιά τους καθώς αντιμετωπίζουν τις προσκλήσεις των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς» αναφέρεται στην πρόσκληση που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Πηγές του πρακτορείου εκτίμησαν πάντως ότι οι εταιρείες είναι απίθανο να αποδεχτούν την πρόσκληση.

Για τις 25 Ιανουαρίου έχει ωστόσο προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Σούνταρ Πίτσαϊ της Google με την επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτ Βεστάγκερ, η οποία έχει αναδειχθεί σε φόβος και τρόμος των μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με πρόταση ρύθμισης που παρουσίασε η Βεστάγκερ για την ψηφιακή αγορά, οι μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου θα αντιμετώπιζαν τσουχτερά πρόστιμα ίσα με το 10% του τζίρου τους αν δεν κάνουν περισσότερα για την απομάκρυνση ακατάλληλου περιεχομένου από τις πλατφόρμες τους και δεν πάψουν να καταστέλλουν τον ανταγωνισμό.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις προτάσεις της Κομισιόν, ωστόσο η τελική μορφή των κανονισμών θα καθοριστεί σε διαπραγματεύσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει έναν χρόνο ή περισσότερο.