Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής

pixabay.com

Η διακοπή που αποφασίστηκε στη Γαλλία μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Η απόφαση για την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων στην Γαλλία, δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία που περιστρέφεται γύρω από το ποδόσφαιρο, καθώς πληθώρα εταιρειών παροχής υπηρεσιών, πλήττονται σφόδρα.

Κατασκευαστές εξοπλισμού, υπηρεσίες ασφαλείας και εκδότες λογισμικού ανάλυσης αγώνων, είναι μερικές από τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της οριστικής διακοπής.

Πολλές θέσεις εργασίας απειλούνται κι ένα ολόκληρο οικοσύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Ο τομέας των επιχειρήσεων μας υπολογίζεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ για την γαλλική οικονομία. Είναι τόσοι πολλοί οι πάροχοι που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, γιατί δεν θα χρειασθούμε την συνεργασία τους», επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρεν, Νικολά Χολβέκ, αναφερόμενος στους περίπου 140 παρόχους υπηρεσιών με τους οποίους συνεργάζεται.

Το οριστικό τέλος της σεζόν του επαγγελματικού πρωταθλήματος, το οποίο είναι ήδη έντονο στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες, κρύβει το μέλλον αυτών των προμηθευτών, των οποίων η επιβίωση συνδέεται συχνά με εκείνη των συλλόγων, που αποτελούν κινητήριους μοχλούς της τοπικής οικονομίας. Σύμφωνα με την Professional Football League (LFP), 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας επηρεάζονται από τον «τομέα ποδοσφαίρου» στην Γαλλία.

«Η δραστηριότητά μου μειώνεται στο μηδέν», λέει ο Ερίκ Ζιλιό, Διευθύνων Σύμβουλος της Agora Protection et Sécurité, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια σε πολλούς αγώνες των Ρέιμς, Λανς, Λιλ και Παρί Σεν Ζερμέν.

«Συνεργάζομαι με 4 έως 600 έκτακτους εργαζομένους για τους οποίους οι αγώνες αυτοί, είναι τακτικά συμπληρώματα μισθού. Για μερικούς, είναι ένα μεγάλο έλλειμμα», συνεχίζει ο Ζιλιό, υπολογίζοντας σε 700 ή 800 ευρώ το μήνα την μέση απώλεια εισοδήματος για αυτούς υπαλλήλους.

Επιπλέον, για αυτόν τον τομέα της ασφάλειας, το μέλλον είναι αβέβαιο, δεδομένου ότι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεσμένων των θυρών.
Εντονος προβληματισμός, επικρατεί και στον κλάδο των κατασκευαστών αθλητικού εξοπλισμού. «Έπρεπε να εξοπλίσουμε 17 στάδια στο Μαρόκο και δεν ξέρουμε πως θα τελειώσει όλο αυτό», δηλώνει ο Ζαν Κλοντ Μπερ, προϊστάμενος της Metaluplast, προμηθευτή -μεταξύ άλλων- του Μουντιάλ, τονίζοντας ότι ο κύκλος εργασιών, έχει μειιωθεί κατά 95% από την έναρξη των περιοροστικών μέτρων. «Βρίσκομαι εντελώς στο σκοτάδι. Ένας επαγγελματικός σύλλογος σχεδιάζει συνεχώς να ανακαινίσει χώρους προπόνησης και να κατασκευάσει νέους. Και σε κάποιο σημείο, θα πρέπει να καλύψουμε την δημοσιονομική τρύπα. Θα υπάρχουν, είτε περικοπές, είτε αναβολές».

Για αυτούς τους μεγάλους κατασκευαστές, ακόμη ένας άγνωστος παράγοντας είναι τι θα γίνει με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τις χιλιάδες εγκαταστάσεις του που διαχειρίζονται οι τοπικές αρχές.

«Όλα είναι κλειστά. Δεν μπορούμε καν να δουλέψουμε κατά τόπους, τοποθετώντας τον εξοπλισμό. Θα ξαναρχίσει η δραστηριότητα; Κανείς δεν ξέρει», αναρωτιέται ο Λοράν Μαρτίνες, διευθύνων σύμβουλος της Marty Sports, μιας εταιρείας που εξοπλίζει ειδικά το «Stade de France».
Σε όλη την Ευρώπη, τα στάδια δεν λειτουργούν, όπως συμβαίνει με το θρυλικό «Camp Nou», το οποίο διαθέτει υβριδικό χλοοτάπητα, με την συντήρηση του γκαζόν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη.

Αυτό όμως δεν ισχύει παντού. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, η εφημερίδα «The Guardian», αποκάλυψε ότι χιλιάδες υπάλληλοι μερικής απασχόλησης του Delaware North, που παρέχει υπηρεσίες στα μεγαλύτερα στάδια της χώρας, είδαν τους μισθούς τους να εξαφανίζονται μετά την αναστολή της Premier League.

Και στην Γερμανία, η Löwen-Sicherheit, μια εταιρεία που ασχολείται ιδιαίτερα με την ασφάλεια των αγώνων τη Λειψίας, εξήγησε μέσω σχετικής ανακοίνωσης στην εφημερίδα «Neues Deutschland» ότι έπρεπε να απολύσει 250 άτομα.

«Αυτό θα είναι μια καταστροφή για τον κλάδο, με επιπτώσεις σε όλες τις βαθμίδες και μέχρι τους προμηθευτές των προμηθευτών», εκτιμά ο Βιρζίλ Καγέ, πρόεδρος της Union Sport and Cycle και προσθέτει: «Πίσω από την οικονομική κρίση, υπάρχει μια κοινωνική κρίση».
Σοβαρές συνέπειες, υπάρχουν και σε άλλους τομείς που σχετίζονται άμεσα με το ποδόσφαιρο. Ο Μίκαελ Ρουσόν, συνιδρυτής της Signality, μιας νέας νεοσύστατης εταιρείας που συνεργάστηκε με την σουηδική Football League, για μια υπηρεσία ανάλυσης δεδομένων που βασίζεται σε βίντεο αγώνων, ανησυχεί για την ανάπτυξη του έργου του.

«Στόχος μας ήταν να πάμε σε άλλες αγορές, σε άλλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Εκεί όμως, επηρεάζονται επειδή σταματούν τα άλλα πρωταθλήματα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τώρα θα είναι πολύ πιό δύσκολο να προκαλέσουμε την προσοχή τους. Είναι πιθανό ότι σε 12 έως 18 μήνες δεν θα έχουμε δείξει αρκετά καλά πράγματα σε εμπορικό επίπεδο για να τους πείσουμε».