Το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο της Starbucks για την Κίνα

Το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο της Starbucks για την Κίνα

Η εταιρεία παρουσίασε τα σχέδιά της, να ανοίγει ένα νέο κατάστημα στην Κίνα κάθε 15 ώρες μέχρι το 2022.

Η Starbucks Corp. παρουσίασε ένα τολμηρό σχέδιο, με στόχο να τριπλασιάσει τα έσοδά της στην Κίνα μέσα τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μια περίοδο που άλλες αμερικανικές εταιρείες ανησυχούν ότι οι υποβόσκουσες εμπορικές εντάσεις που ίσως διαταράξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η Starbucks σχεδιάζει να εστιάσει στους Κινέζους εργαζόμενούς τους, και την πελατειακή τους βάση, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Kevin Johnson, σε συνέντευξή του στη Σαγκάη την περασμένη Τρίτη. Ο τιτάνας στον χώρο του καφέ παρουσίασε τα σχέδιά του να αναδειχθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη αλυσίδα τροφίμων του εξωτερικού στην Κίνα, ανοίγοντας ένα νέο κατάστημα κάθε 15 ώρες μέχρι το 2022.

Η εταιρεία σκοπεύει να έχει 6.000 καταστήματα στην ηπειρωτική Κίνα, σε σύγκριση με έναν προηγούμενο στόχο 5.000 καταστημάτων έως το 2021 που είχε θέσει παλαιότερα.

«Η Κίνα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στη Starbucks», δήλωσε ο Johnson, καθώς η αλυσίδα ξεκίνησε ένα διήμερο συνέδριο επενδυτών στη Σαγκάη, το πρώτο που πραγματοποιείται εκτός των ΗΠΑ. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε το τι συμβαίνει στη γεωπολιτική κατάσταση. Δεν έχουμε ανοσία σ’ αυτό, αλλά προτιμάμε να υιοθετούμε μια μακροπρόθεσμη θέαση των πραγμάτων».

Η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κίνα από την πολυεθνική εταιρεία, έρχεται σε μια περίοδο όπου 120 εταιρείες και επιχειρηματικοί φορείς των ΗΠΑ αντιτάσσονται στο σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ να θεσπίσει δασμούς σε κινέζικες εισαγωγές, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μια ακρόαση για τους δασμούς αυτούς, όπου πρόκειται να συμμετάσχουν εταιρείες όπως η Best Buy και η General Electric, καθώς και ομάδων συμφερόντων, όπως η Εθνική Ομοσπονδία Λιανικής Πώλησης των ΗΠΑ, άρχισε την Τρίτη.

Η Starbucks εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την Κίνα, όπου δεν έχει άμεσους ανταγωνιστές, για να αντισταθμίσει την υποτονική αύξηση των πωλήσεων στις ΗΠΑ και αλλού. Μια συμφωνία ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Nestle στις αρχές του μήνα, έδωσε στον κολοσσό του καφέ το ρευστό που χρειαζόταν για να επιτύχει το στόχο της επιτάχυνσης της επέκτασης στην Κίνα, η οποία πρόκειται να καταστεί η μεγαλύτερη αγορά για την Starbucks μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η εταιρεία, με έδρα στο Σιάτλ, αναμένεται, επίσης, να διπλασιάσει τα λειτουργικά της κέρδη στη χώρα μέχρι το οικονομικό έτος 2022. Περίπου το 15% των εσόδων της Starbucks προήλθε από τις αγορές της Κίνας και της Ασίας-Ειρηνικού (περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) το οικονομικό έτος 2017, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας που συνέλεξε το Bloomberg.

Αυτή τη στιγμή, διαθέτει 3.300 σημεία πώλησης στην Κίνα, σε σύγκριση με περίπου 12.000 στις ΗΠΑ. Η Yum China Holdings, η οποία διαχωρίστηκε από τη Yum! Brands το 2016, δήλωσε ότι είχε 8.112 καταστήματα στην Κίνα – συμπεριλαμβανομένων των KFC και Pizza Hut – στα τέλη Μαρτίου.

Η ώθηση στην αγορά της Κίνας έρχεται σε μια στιγμή όπου τα καταστήματά των Starbucks στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από τις τοπικές καφετέριες και κύμα προσφορών και εκπτώσεων από αλυσίδες ταχείας εστίασης. Οι καταναλωτές, επίσης, ψωνίζουν περισσότερο για το σπίτι, αποφεύγοντας τα φυσικά καταστήματα και στρεφόμενοι στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Στην Κίνα, όπου η κουλτούρα του καφέ είναι λιγότερο ώριμη, αλλά το ηλεκτρονικό εμπόριο πιο ανεπτυγμένο, τα καφέ της Starbucks έχουν αναδειχθεί σε δημοφιλή σημεία συνάντησης.